Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Σε μείωση μισθών 35% οδηγούνται οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ


Εμπόδια στην ανάπτυξη αγώνων βάζουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ 
Να μην κάνει δεκτή την προσφυγή του σωματείου ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε το δικαστήριο της Λαμίας, με βάση την οποία εντάσσονται η ΛΑΡΚΟ και άλλες επιχειρήσεις στο καθεστώς των πρώην ΔΕΚΟ. 
Αυτό σημαίνει πως οι μισθοί θα μειωθούν αναδρομικά από το Νοέμβρη του 2011 κατά 25% για όλο το 2012 και κατά ένα ακόμη 10% για το 2013. 




Τεράστιες είναι οι ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη...

των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που έκαναν τα πάντα για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στη λογική της «εξαίρεσης» της ΛΑΡΚΟ καθώς και των νομικών διαδικασιών, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για οργάνωση του αγώνα που κατέθεταν επανειλημμένα οι ταξικές δυνάμεις.


Αλλά ακόμη και τώρα, που έχουν πλήρως ξεμπροστιαστεί οι τακτικές των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιμένουν να καλούν τους εργαζόμενους σε ... νέα προσφυγή. Ετσι, στην τελευταία συνεδρίαση απέρριψαν για μια ακόμη φορά την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεσες γενικές συνελεύσεις και αποφάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν συμπεράσματα για όσους θέλουν να τους στείλουν σιδεροδέσμιους στις ορέξεις κυβέρνησης - διοίκησης της εταιρείας.


Aπο:rizospastis


“Πάγωσαν”στην ΛΑΡΚΟ με την απόφαση του δικαστηρίου

 Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΗΜΕΡΑ


Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων για την μείωση των αποδοχών.
Την αναδρομική μείωση των αποδοχών τους από τον Νοέμβριο του 2011 κατά 25% θα υποστούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, καθώς το δικαστήριο της Λαμίας απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την οριζόντια μείωση στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο καθεστώς των πρώην ΔΕΚΟ.


 

Αρχικά οι εργαζόμενοι, μέσα από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν, είχαν πετύχει να «παγώσουν» προσωρινά τη μείωση των αποδοχών τους. Ωστόσο η τελική απόφαση του δικαστηρίου ήταν απορριπτική απέναντι στο αίτημα των εργαζομένων, οι οποίοι πλέον θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό καθώς θα κληθούν να
καταβάλλουν αναδρομικά τη μείωση από τον Νοέμβριο του 2011. Μάλιστα σύμφωνα με την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να υπάρξει και νέα μείωση της τάξεως
του 10% για το 2013.
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε έντονη αναστάτωση
στις τάξεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην
Λάρυμνα, οι οποίοι έτρεφαν ελπίδες για θετική έκβαση της υπόθεσης. Μάλιστα το σωματείο των εργαζομένων αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει στην συνέχεια. Ήδη υπάρχουν σκέψεις για νέα προσφυγή στην δικαιοσύνη, ενώ  και ένα κομμάτι των εργαζομένων επιθυμεί την αντίδραση μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η διεξαγωγή ωστόσο κινητοποιήσεων είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις των επαφών που αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στο Σωματείο των Εργαζομένων και την Διοίκηση της εταιρίας για την υπογραφή συμβάσεων εργασίας. Το σωματείο μάλιστα έχει αποφασίσει να διεκδικήσει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές ακόμη οι προθέσεις της διοίκησης. Μία πρώτη διερευνητική επαφή αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο εργοστάσιο ο πρόεδρος του Δ.Σ. την εταιρίας κ. Μπαράκος. Παράλληλα στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να γίνει συζήτηση και για μια σειρά λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στον χώρο του
εργοστασίου.
Σε συνομιλία που είχαμε μάλιστα την χθεσινή μέρα ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ΛΑΡΚΟ και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου κ. Ανδρέας Κορέντζελος έκανε λόγο για «απόφαση που πάγωσε τους

εργαζόμενους, ενώ προσδιόρισε ότι από την πλευρά της ΔΑΚΕ θα γίνει προσπάθεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά.
Παράλληλα ο κ. Κορέντζελος προσδιόρισε ότι η απόφαση του
δικαστηρίου και η ένταξη της εταιρίας στο καθεστώς των πρώην ΔΕΚΟ φέρνει μία σειρά αλλαγών όχι μόνο στις αποδοχές αλλά και στην λειτουργία της εταιρίας γενικότερα.Μάλιστα ο κ. Κορέντζελος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σε καμία περίπτωση οι συνθήκες που εργαζόμαστε στην ΛΑΡΚΟ αλλά και η φύση
της εργασίας έχουν κάποια σχέση με δημόσιους υπαλλήλους
που θέλουν να μας χαρακτηρίσουν».

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στάσιμο παραμένει το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ καθώς οι εξελίξεις
έχουν «παγώσει». Ωστόσο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επιφυλακή προσδιορίζοντας ότι οι εξελίξεις σε μισθολογικό και λειτουργικό επίπεδο σχετίζονται άμεσα με την πώληση της εταιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου