Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

«ΛΑΡΚΟ» Στην τελική ευθεία το ξεπούλημα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAFkRWBTiraAvMgFNg3DFRkUI9RE1o1Z7gqBb0Q68kPTSH1XNOrhMHq_eVRwYpbk0xnJFXB29KlbExKk2eYD3QPOdK9OoZEnT0uOTkGBzkIyh8mwciCS2h8LtWD3QNa3daC1IN1BlZfpE/s1600/759_hmera_lamias_20121023...jpgΜε ταχείς ρυθμούς προχωρά το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Χτες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΥΠΕΔ) ανακοίνωσε σε κοινή συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της εταιρείας και τα σωματεία των εργαζομένων τα βήματα με τα οποία η συγκυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα της εταιρείας και κατ' επέκταση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Μάλιστα, για την προσέλκυση επενδυτή, θα γίνουν άμεσα μειώσεις μισθών κατά 17%.
Βαδίζοντας στη γνωστή «πεπατημένη», η συγκυβέρνηση προχωρά στο «σπάσιμο» της εταιρείας σε δύο κομμάτια το «υγιές» και το «κακό» (σ.σ.: κάτι αντίστοιχο έγινε και με την ΕΥΔΑΠ). Στο «υγιές» - δηλαδή το κομμάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει κέρδη στον αγοραστή - εντάσσεται το εργοστάσιο, το λιμάνι της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Νέου Κόκκινου. Αντίθετα στο «κακό» εντάσσονται τα μεταλλεία Εύβοιας και Καστοριάς, η κινητή περιουσία της ΛΑΡΚΟ και όλα τα χρέη της εταιρείας. Στόχος της συγκυβέρνησης είναι στις 31/12, οπότε και λήγει η σύμβαση εκμετάλλευσης με το ελληνικό Δημόσιο, να προκηρυχθεί ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός και το «υγιές» κομμάτι να δοθεί σε ιδιώτη επενδυτή. Ταυτόχρονα, το «κακό» κομμάτι θα μπει σε εκκαθάριση.
Για να γίνει αυτό, όπως ξεκαθαρίστηκε στη συνάντηση, η εταιρεία πρέπει να γίνει... προσιτή στους επενδυτές. Ετσι, μετά την άμεση μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 17%, θα γίνουν εκ νέου νέες συμβάσεις με τον ιδιώτη.
Οσον αφορά τα μεταλλεία Εύβοιας και Καστοριάς, δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για αν θα αξιοποιηθούν ή όχι. Δέσμευση ωστόσο δεν υπήρξε ούτε και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτά, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (η παράταξη που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές και καταγγέλλει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΛΑΡΚΟ για την αποπροσανατολιστική τακτική που είχαν τα τελευταία χρόνια που εστίαζαν στο ζήτημα του αν είναι ή όχι ΔΕΚΟ η ΛΑΡΚΟ, αφήνοντας κατά τα άλλα να προχωρά απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική.

πηγή:  Ριζοσπάστης


Αναδημοσίευση από την εφημ. ΗΜΕΡΑ 23/10/2012 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIthZfK-uQgj6RCzFTbNg_nP-cJMz1zdVPldU3_oGbcCeSqjhZ0Q-4TIXHSHrhTOZPOtO0Y_VO8DMfI4KqPym8N3jOi1uOSXbhyphenhyphenk4S8rlwpA_AErjY0_VRM2CugIcp-9EwOpjv8dXZU6o/s1600/759_hmera_lamias_20121023.jpg

Στα δύο η ΛΑΡΚΟ με πωλητήριο - Τι ανακοινώθηκε στους βουλευτές χθες το βράδυ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σήμερα πάνε οι εργαζόμενοι.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την ΛΑΡΚΟ αφού χθες το βράδυ το ΤΑΙΠΕΔ ξεκαθάρισε τις προθέσεις του σε σχέση με τα σχέδιά του τα οποία δείχνουν να ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες εξελίχθηκε σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι βουλευτές που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα απ’ όλους τους νομούς που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ για να τους ανακοινωθούν τα δεδομένα και οι πολιτικές που θα ακολουθήσει το Ταμείο από τώρα και μετά. Σήμερα το απόγευμα στις 6 αναμένεται να ενημερωθούν τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων ενώ για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες...χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους βουλευτές από αρκετούς νομούς προσδιορίστηκε ότι το Ταμείο έχει καταλήξει να προχωρήσει τις διαδικασίες χαρακτηρίζοντας τη ΛΑΡΚΟ ως «καλή» και «κακή». 
Οι επιτελείς του ΤΑΙΠΕΔ που διαχειρίζεται τις τύχες της εταιρίας προσδιόρισαν πως το εργοστάσιο στην Λάρυμνα μαζί με τα λιμενικά αλλά και τα μεταλλεία του Αϊ Γιάννη θα αποτελέσουν τον πυρήνα της «καλής» ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν τα συγκεκριμένα θα πουληθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς σε λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθούν οι εργαζόμενοι και θα μεταβιβαστεί η εταιρία καθώς όπως άλλωστε είναι γνωστό λήγουν τα μεταλλευτικά δικαιώματα αλλά και οι υπόλοιπες άδειες μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι το εργοστάσιο και τα μεταλλεία του Αϊ Γιάννη θα συγκροτήσουν το ένα πακέτο που θα μεταβιβαστεί εν λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων και ότι θα συνεχίσει το εργοστάσιο να λειτουργεί.Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πως θα γίνει αυτή η μεταβίβαση, αν δηλαδή θα δημιουργηθεί η ΛΑΡΚΟ 3 και αυτή θα μεταβιβασθεί ή αν έχουν βρει κάποιον εντελώς διαφορετικό τρόπο. Δεν σχεδιάζουν όμως το ίδιο καθεστώς για τις άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις και τις προσεγγίσεις που έκαναν σε ότι αφορά τα μεταλλεία στην Εύβοια αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Καστοριά εκεί τα πράγματα γίνονται πιο σκληρά. Πλέον οι επιτελείς του Ταμείου μιλούν για εκκαθάριση και απολύσεις γεγονός το οποίο σημαίνει ότι συνολικά 250 άτομα από τους εργαζόμενους κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.
Μάλιστα οι επιτελείς του Ταμείου έδειξαν αδιαπραγμάτευτοι σ’αυτό το σκηνικό και αυτό άλλωστε θα είναι και το τμήμα το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει και σήμερα στα διοικητικά συμβούλια.
Αυτό σημαίνει ΛΑΡΚΟ με δύο ταχύτητες και με διαφορετική τύχη του προσωπικού, κάτι το οποίο ευθύς εξαρχής υπογραμμίζεται ότι θα είναι το αρνητικό στοιχείο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παραμένει αδιευκρίνιστο τι ακριβώς θα γίνει με την Εύβοια όπου υπάρχουν 75 εργαζόμενοι και δεν έχει διευκρινιστεί ποιες ακριβώς είναι οι αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα σενάρια κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα και έδειχναν πως υπάρχουν επεξεργασίες χωρίς όμως να υπάρχουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Είναι φανερό ότι θα υπάρχουν διαφωνίες από την πλευρά των εργαζομένων και αναμένεται το συγκεκριμένο θέμα να γίνει μείζον αφού η πρόθεση του Ταμείου είναι να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Άριστοι γνώστες όμως όλων των σεναρίων που επεξεργάζονται σε διάφορα επίπεδα εκτιμούν πως «είναι αδύνατο να μην υπάρχει ένα plan B για το ταμείο». Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης το Δ.Σ. του Ταμείου ενδεχόμενα να αξιολογήσει και όλο το πλαίσιο κατά το οποίο εξελίσσεται ο διάλογος, να αξιολογήσει τις πιθανές αντιδράσεις και ανάλογα να αποφασίσει. Πάντως εκεί που έδειχνε να παίζεται το παιχνίδι είναι σε ότι αφορά τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Καστοριά όπου υπάρχουν λίγοι εργαζόμενοι, περίπου 30, αλλά συγχρόνως οι επιτελείς της επιχείρησης θεωρούν ότι η συνεισφορά αυτών των μεταλλείων είναι σημαντική για την παραγωγη που υπάρχει το τελευταίο διάστημα αφού έχει μεγάλη περιεκτικότητα. Παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα γίνει και ποιο θα είναι το πιθανό ανάχωμα που έχει το συγκεκριμένο Ταμείο καθώς υπάρχουν ήδη πολιτικά θέματα σε διάφορες περιοχές, τα οποία και αναδεικνύονται και μάλιστα χθες το βράδυ κυριολεκτικά είχαν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που έγινε χθες το βράδυ στο Ταμείο από τη Φθιώτιδα μετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Κουτσογιαννακόπουλος και Μακρή, οΑναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας που όπως υποστηρίζουν οι πληροφορίες βρέθηκε σ’αυτή τη συνάντηση χωρίς να παραμείνει μέχρι το τέλος, ενώ μετείχαν και βουλευτές από άλλους εμπλεκόμενους νομούς.
«Πρόκειται για το πλέον εφιαλτικό σενάριο απ΄όσα κυκλοφορούσαν» σχολίαζαν χθες αργά το βράδυ στελέχη της επιχείρησης που έχουν πλήρη γνώση των θεμάτων τα οποία κυριαρχούν στο προσκήνιο.
Μάλιστα οι ίδιοι διαπίστωναν πως θα υπάρξει αρκετά μεγάλη ένταση και από την άλλη πλευρά σημείωναν πως «η διαχείριση των εργαζομένων σε δύο ταχύτητες δεν είναι ότι καλύτερο και ούτε βεβαίως το στοιχείο εκείνο που ενθουσιάζει και το συνδικαλιστικό κίνημα». Ωστόσο ως αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες από την πλευρά των εργαζομένων οι οποίοι αργά το βράδυ έμαθαν αυτές τις εξελίξεις και προσπαθούσαν και να διασταυρώσουν αλλά και να αξιολογήσουν,ωστόσο σήμερα θα έχουν την ευκαιρία από πρώτο χέρι να ακούσουν πραγματικά τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου