Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία μετά τις νέες αξιώσεις του Μάνεση

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ
Απαντάμε στη νέα επίθεση με όπλο την ενότητά μας


Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ώστε μαζί με το σωματείο να αποτρέψουν όποιο αντεργατικό σχέδιο κι αν ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», δήλωσαν χτες ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Ασπρόπυργο στην ενημερωτική Γενική Συνέλευση που έκαναν στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. Μια Γενική Συνέλευση που ήρθε λίγες μέρες μετά τις νέες αξιώσεις του Μάνεση για μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους στα εργοστάσια του Βόλου και του Βελεστίνου, προκαλώντας την οργή των εργαζομένων σε όλη την εταιρεία.
Μάλιστα, σήμερα, οι εργάτες στα εργοστάσια της Μαγνησίας θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση, για να αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στις αξιώσεις της εργοδοσίας.
Να προστατεύσουμε το σωματείο
Στην εισήγηση της συνέλευσης, ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον κλάδο του Μετάλλου σε μια σειρά εργοστάσια και επιχειρήσεις, όπου η εργοδοσία έχει εξαπολύσει ανελέητη επίθεση. Ετσι, όπως τόνισε, και στη Μαγνησία ο Μάνεσης εξαπέλυσε νέα επίθεση που δε θα σταματήσει εκεί, αλλά αμέσως μετά θα έρθει και στον Ασπρόπυργο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο για να αποτρέψουμε τη νέα επίθεση που κάνει η εργοδοσία», τόνισε και συμπλήρωσε: «Για να καταφέρει ο Μάνεσης να περάσει τα μέτρα, θα προσπαθήσει να χτυπήσει το σωματείο, να μας διασπάσει. Ξέρει πολύ καλά ότι το σωματείο δεν το έχει στο χέρι, δε συμβιβάζεται με το συμφέρον του Μάνεση. Επομένως, πρέπει να το πούμε καθαρά, όποιοι στρέφονται με οποιονδήποτε τρόπο, συνειδητά ή ασυνείδητα ενάντια στο σωματείο, στηρίζουν στην ουσία το συμφέρον του Μάνεση.
Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις εξελίξεις στο Βόλο επιβεβαιώνει αυτά που λέγαμε πριν από την αναστολή της απεργίας, στους συναδέλφους εκεί. Οτι χωρίς κοινό αγώνα, χωρίς κοινή αντιμετώπιση, ο εργοδότης πιο εύκολα θα μπορεί να επιτίθεται στους εργαζόμενους. Οτι όσο οι εργαζόμενοι δέχονται να υποτάσσονται και να σκύβουν το κεφάλι απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, δεν μπορούν να περισώσουν τίποτα. Τόσο περισσότερο ο εργοδότης θα περνά στην αντεπίθεση και θα ζητάει μεγαλύτερες θυσίες από αυτούς».
Χαρακτήρισε, στη συνέχεια, θετικό το γεγονός ότι το σωματείο του Βόλου δε δέχτηκε την πρόταση της εργοδοσίας αλλά επισήμανε ότι «χρειάζεται όμως και συνέχεια, να μην υποκύψουν οι συνάδελφοι στους εκβιασμούς και στα διλήμματα που θα προσπαθήσει να βάλει ο μηχανισμός του Μάνεση με διευθυντές και προϊσταμένους, να οργανώσει τον αγώνα τους και μαζί με το συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας και τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, να ανατρέψουν τα σχέδια του Μάνεση». «Επομένως, τόνισε ακόμα, εμείς ξέρουμε, έχουμε την εμπειρία του ηρωικού μας αγώνα, ότι μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση των εργοδοτών, με ενότητα, με οργάνωση, με αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο, με το να κατανοήσουν όλοι οι εργάτες το σύνθημα ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά, ότι εμείς μπορούμε και χωρίς αφεντικά. Το παράδειγμα του Βόλου δείχνει ότι δεν τη γλιτώνει κανένας, όσους συμβιβασμούς κι αν κάνει με τον εργοδότη».
Καταλήγοντας, ο Γ. Σιφωνιός παρουσίασε και τις πρωτοβουλίες που αποφάσισε το σωματείο για το επόμενο διάστημα. Πρώτα και κύρια, όπως τόνισε, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο του Βόλου, ώστε να οργανώσουν κοινή δράση απέναντι στον κοινό εργοδότη. Να καλέσουν σε πανελλαδική σύσκεψη τα σωματεία του κλάδου του Μετάλλου, για να συντονίσουν τη δράση τους. Και σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά η διεκδίκηση της επαναπρόσληψης των απολυμένων με επαναλειτουργία της επιτροπής τους, προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, παράσταση στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να καθοριστεί τριμερής συνάντηση. Τέλος, σημείωσε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες του σωματείου, ώστε να σταματήσουν οι δεκάδες δικαστικές διώξεις απέναντι σε απολυμένους, εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

πηγή:  Ριζοσπάστης


ρεπορτάζ από την συνέλευση της Τετάρτης στο Βόλο



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή
Μέσα σε φορτισμένο κλίμα και χωρίς να λείψουν οι εντάσεις και οι λεκτικοί διαξιφισμοί διεξήχθη χθες (σ.σ. προχθές) στο Εργατικό Κέντρο Βόλου η γενική συνέλευση των Χαλυβουργών Βόλου.
Η συνέλευση μετατράπηκε σε ενημερωτικού χαρακτήρα, χωρίς τελικά να ληφθούν αποφάσεις, αφού εξουσιοδοτήθηκε το σωματείο να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και σήμερα με τον κ. Μάνεση και σε νέα συνέλευση αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από το προσωπικό σε νέα συνέλευση, αφού όπως διαφάνηκε η εταιρία επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλος του μήνα, ώστε από αρχές Νοεμβρίου να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς αποδοχών.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το σωματείο, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει καταθέσει τρεις προτάσεις για τη μείωση αποδοχών, ξεκινώντας από το 25% και φτάνοντας μέχρι το 18%, δεν είχε καμία σαφή αντιπρόταση να παρουσιάσει στη συνέλευση.
Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μερίδα εργαζομένων, που αρκετές φορές παρενέβησαν στη διαδικασία αφήνοντας αιχμές για τη στάση του σωματείου, ενώ είναι ενδεικτικό ότι για μία ακόμη φορά, μετά την τυπική ενημέρωση και την ολιγόλεπτη τοποθέτηση εκπροσώπων του ΕΚΒ και των παρατάξεων, η συνέλευση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών. Ο αποκλεισμός αφορούσε και στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ που παραβρέθηκε στη συνέλευση για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, με την επίκληση ότι «θα πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και να μην δημοσιοποιηθούν οι απόψεις τους…», αν και το σωματείο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δέχτηκε αρκετές επικρίσεις για το γεγονός ότι συγκάλεσε συνέλευση μόλις χθες και ενώ ήδη οι επαφές με τη Διοίκηση έχουν μεσολαβήσει εδώ και δύο εβδομάδες. «Δεν είναι δυνατόν να ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις που μας αφορούν. Αυτό είναι απαράδεκτο και μας βάζει να σκεφτούμε ότι μπορεί να εξυπηρετείτε άλλους σκοπούς» επεσήμανε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος, ενώ σε αρκετές από τις ερωτήσεις που έγιναν από το προσωπικό των δύο εργοστασίων της Χαλυβουργίας υπήρξε σαφής αδυναμία των μελών του σωματείου να απαντήσουν επί της ουσίας, παραπέμποντας στις επαφές που έχουν με διάφορους νομικούς για να συγκεντρώσουν νομικά τις απόψεις τους για το θέμα. Αυτό που ωστόσο έγινε σαφές είναι ότι η εταιρία επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλος του μήνα, ώστε από αρχές Νοεμβρίου να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς αποδοχών.
Στο πρώτο μέρος της συνέλευσης μιλώντας εκ μέρους του προέδρου του ΕΚΒ ο ταμίας Κων. Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι το ΕΚΒ διαφωνεί με οποιαδήποτε μείωση αποδοχών επιβληθεί και κάλεσε τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τις επιπτώσεις πριν λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις. Εκ μέρους της ΔΑΣ - ΕΣΑΚ και του Συνδικάτου Μετάλλου Μήτσος Παπαρήγας ο Κων. Στεργίου κάλεσε το προσωπικό της Χαλυβουργίας να αγωνιστεί για να μην φορτωθεί την κρίση που άλλοι δημιούργησαν και μετέφερε επίσης ότι το σωματείο του Ασπροπύργου δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία μείωση μισθού. Τέλος ο Βασ. Λινάρδος, μέλος του Δ.Σ ΕΚΒ, επίσης ζήτησε από τους Χαλυβουργούς να μην αποδεχτούν καμία μείωση μισθών.
To EKB
Στο μεταξύ η Διοίκηση ΕΚΒ με νέα ανακοίνωσή της εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη από τον ιδιοκτήτη της Χαλυβουργίας Βόλου, κ. Μάνεση, «υποταγή» όπως αναφέρει του προσωπικού του σε μια άνευ προηγουμένου εργασιακή και μισθολογική ομηρία και απαξίωση, που τη φορά αυτή διατυπώνεται με την ωμή, εκβιαστική αξίωση ν’ αποδεχθούν μείωση των μισθών κατά 18%.
«Είναι προφανές, υπογραμμίζεται επίσης, ότι νέα αυτή εργοδοτική πίεση δεν εκδηλώνεται τυχαία. Έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά ολοκληρώνει το νομοθετικό της έγκλημα, θεσμοθετώντας τη σύγχρονη δουλεία στη χώρα μας, με την πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών κατακτήσεων, δείχνοντας στην πράξη τι ακριβώς περιμένει τους εργαζόμενους από δω και πέρα.
Η αξίωση Μάνεση για μείωση των μισθών στη Χαλυβουργία είναι το δεύτερο εργοδοτικό βήμα (το πρώτο έγινε πριν από ένα χρόνο περίπου με τη μείωση του εργασιακού χρόνου απασχόλησης του προσωπικού) με καθαρό στόχο αυτή τη φορά την κατάργηση στην πράξη των Συλλογικών Συμβάσεων και την αποδυνάμωση του διαπραγματευτικού Συλλογικού λόγου τους.
Οι πρακτικές αυτές σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, και ήδη για το Συνδικαλιστικό Κίνημα αποτελούν «αιτία πολέμου» με την κυβέρνηση, την τρόικα και τους εργοδότες.
Το ΕΚΒ τέλος υπενθυμίζει σε όλους τους εργαζόμενους ότι η υπεράσπιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και η επανάκτηση όλων όσων χάθηκαν μέχρι τώρα, περνά μέσα από τον αποφασιστικό, ανυπότακτο αγώνα τους και όχι μέσα από την επίδειξη παθητικής στάσης».
 πηγή: volos247.eu 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου