Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Έκτακτη εισφορά στους υπαλλήλους των τραπεζών απαιτεί η τρόικα, για να μην πληρώσουν οι τραπεζίτες!!!



http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20121002/low/assets_LARGE_t_420_54115105.JPGΡεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.

Ξαφνική εμπλοκή είχαμε αργά χθες το βράδυ στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα.
Σημείο τριβής αποτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρέωση των τραπεζών να επιστρέψουν μέχρι το τέλος του έτους 500 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με την μορφή μερίσματος από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008 με
προνομιούχες μετοχές βάσει του νόμου Αλογοσκούφη.
Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν να μην δοθεί αυτό το ποσό γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Στουρνάρα αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταικούρα οι οποίοι κατά τις ίδιες πληροφορίες αντέτειναν πως πρόκειται για έσοδα που έχουν γραφτεί στον προϋπολογισμό του 2012 και συνεπώς θα προκύψει ξαφνικά ισόποση “μαύρη τρύπα”.
Μάλιστα για να καλυφθεί το ποσό η τρόικα πρότεινε αρχικά είτε να μπει νέος φόρος με την μορφή έκτακτης εισφοράς ώστε να φέρει άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα είτε να κοπούν από εφέτος τα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά η οποία υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν ξαφνικά να τίθενται στο τραπέζι τέτοιες απαιτήσεις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επέμειναν στην θέση τους και αντιπρότειναν να μειωθούν οι μισθοί ή να μπει έκτακτη εισφορά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους ώστε να καλυφθεί το κενό.
Και η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο με αποτέλεσμα το θέμα να παραμείνει ανοιχτό και να λήξει χωρίς συμφωνία άλλο ένα ραντεβού.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις 7 Σεπτεμβρίου ο κ. Σταικούρας απέστειλε σχετική επιστολή στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργο Ζανιά.
Ζητούσε “να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις έτσι ώστε να διευθετηθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με το θέμα της σταθερής απόδοσης 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου στις τράπεζες, που υπήχθησαν στο πρώτο μέτρο του ν.3723/2008”.
Τόνιζε δε πως το ποσό των 500 εκατ. έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό ως έσοδο.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέτρα του 2013 έχουν σχεδόν “κλείσει”, μένουν ακόμη μικρές εκκρεμότητες και η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στα μέτρα του 2014. Σχετικά με την κατανομή τους παραμένουν οι απαιτήσεις της τρόικας για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του “πακέτου” με μέτρα της τάξης των 9 δισ. ευρώ να πρέπει να υλοποιηθούν το 2013.
Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου προσερχόμενο στη χθεσινή σύσκεψη δήλωσε πως “προσπαθούμε να μην ξεφύγουμε πολύ από τα 7,8 δισ. για το 2013, που προβλέπει ως πρόσθετα μέτρα ο προϋπολογισμός”.
Σήμερα στις 18:30 έχει οριστεί νέο ραντεβού του Γ. Στουρνάρα με τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά αφού το πακέτο των μέτρων πρέπει να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες με χρονικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 – 19 Οκτωβρίου.

πηγή:Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου