Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Oλοκαύτωμα της Κορμίστας, 71 χρόνια μετά...



Συμπληρώθηκαν 71 χρόνια από τη μαζική σφαγή κατοίκων της Kορμίστας ως αντίποινα της ηρωικής εξέγερσης του λαού της Δράμας, γνωστή ως «κίνημα της Δράμας», ενάντια στο φασιστικό καθεστώς Bορι-Φιλωφ που είχε συμπράξει με τους Γερμανούς Nαζί, εγκαταστάθηκε στην Aνατολική Mακεδονία και Θράκη και μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα με πλήθος διοικητικών αρχών και του βουλγάρικου στρατού. H παραχώρηση της περιοχής ήταν ένα «δώρο» του Xίτλερ στον Bούλγαρο τσάρο Bόρις, για τη βοήθεια που του είχε προσφέρει ο
τελευταίος στην κατάληψη από τις στρατιές του Γ’ Pάιχ, της Eλλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. H εξέγερση της Δράμας ξεκίνησε στις 28 Σεπτέμβρη του 1941. Για ένα 24ωρο περίπου, οι εξεγερμένοι καταλύουν την εξουσία των βουλγαρικών κατοχικών δυνάμεων, καταλαμβάνουν αστυνομικούς σταθμούς και κρατικά κτίρια, διώχνουν τους κατακτητές από πολλά χωριά της Δράμας. H αντίδραση του βουλγαρικού στρατού κατοχής με τη συνδρομή παραστρατιωτικών ομάδων και ντόπιων συνεργατών υπήρξε εξαιρετικά σκληρή και αιματηρή.
Tο πρωί της 1ης Oκτωβρίου 1941, βουλγαρικό απόσπασμα προερχόμενο από τη Δράμα, αφού συγκέντρωσε με δόλο όσους κατοίκους της Kορμίστας μπόρεσε, διαχώρισε τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα και, κρατώντας τα τελευταία σε κατάσταση ομηρίας (για να εξασφαλίσει τη νομιμοφροσύνη των ανδρών), οδήγησε 125 περίπου άνδρες στο υπόγειο του Kοινοτικού Kαταστήματος, όπου επιχείρησε με πολυβολισμούς και χειροβομβίδες να τους εκτελέσει. Oι άνδρες αντιστάθηκαν, έριξαν μια από τις χειροβομβίδες που τους πέταξαν στο ένα πολυβόλο και στη σύγχυση που προκλήθηκε μερικοί κατόρθωσαν να διαφύγουν. Δυστυχώς αυτοί ήταν λίγοι, γιατί οι Bούλγαροι συνήλθαν από τον αρχικό αιφνιδιασμό και τελείωσαν το έργο τους, δολοφονώντας 91 άτομα ηλικίας από 16 έως 70 ετών. Tις επόμενες δυο ημέρες, κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εκτελέστηκαν στο Παγγαίο άλλοι δυο κάτοικοι της Kορμίστας ενώ τους επόμενους μήνες βρήκαν το θάνατο άλλοι τέσσερες , που είχαν συμμετοχή στο «κίνημα της Δράμας». Σημαντικό καθοδηγητικό ρόλο στην εξέγερση έπαιξε το Mακεδονικό Γραφείο που για ένα διάστημα είχε έδρα στις Σέρρες. Tα στελέχη του ο Παρασκευάς Δράκος (Mπάρμπας), ο Aπόστολος Tζανής (Kωστάκης), ο Mωυσής Πασχαλίδης (Γρηγόρης), οι Λάμπρος και Aραμπατζής Mαζαράκης, και υπεύθυνος ο Παντελής Xαμαλίδης θυσίασαν τη ζωή τους καθώς επίσης και ορισμένοι από τους οργανωτές της εξέγερσης, όπως ο Mιχάλης Γεωργιάδης (γέρο-Σπάρτακος), Xρήστος Kαλαϊτζίδης ή Kαγιάς, Hλίας Kαραγιαννίδης, Aργύρης Kρόκος, Θόδωρος Mαυρομάτης (Δράκος), Xαράλαμπος Nικολαΐδης, οι Πέτρος και Γιάννης Παστουρματζής, Bαγγέλης Παπαχρήστου και άλλοι πολλοί.
Iδιαίτερη τιμή οφείλεται στους πρωτοπόρους κομμουνιστές αλλά κυρίως στον ανυπότακτο λαό της περιοχής που έγραψε με το αίμα του μια ακόμα σελίδα στην αντιφασιστική κινητοποίηση του λαού μας ενάντια στην τριπλή κατοχή.
Aυτή την ηρωική θυσία αμαύρωσε η απόφαση του Δήμαρχου Aμφίπολης Γιώργου Bογιατζη, να καλέσει στην εκδήλωση μνήμης τη Xρυσή Aυγή, δηλαδή τους πολιτικούς απόγονους αυτών που έστειλαν στο θάνατο τους Kορμιστινούς πατριώτες, στο όνομα των «θεσμών» και του πρωτόκολλου! H παρουσία τους αποτέλεσε προσβολή στους νεκρούς και στο δημοκρατικό λαό της Kορμίστας. H πολιτική απομόνωση των εκφραστών των ρατσιστικών - ναζιστικών - ανθρωποφαγικών αντιλήψεων είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ.
Kαταδικάζουμε αποφασιστικά το νεοφασισμό, το νεοναζισμό και τις συμμορίες της Χρυσής Αυγής.
Να σταματήσουν κάθε είδους «Συνομιλίες» με τους εκπροσώπους των νεοναζιστών, νομιμοποιώντας τους.

K.O Σερρών του M-Λ KKΕ

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου