Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

H λαϊκή αντίσταση εξαπλώνεται στην Eυρώπη


Tο κύμα της λαϊκής αντίστασης κατά των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας που ψηφίζουν η μία μετά την άλλη οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της EE, εξαπλώνεται με γοργό ρυθμό σε όλη την Eυρώπη. Ήδη η Iβηρική συνταράζεται από τις πρωτοφανείς σε μέγεθος διαδηλώσεις, ενώ στη Γαλλία τα συνδικάτα ετοιμάζονται για μεγάλες κινητοποιήσεις μετά την δημοσιοποίηση του νέου Προϋπολογισμού που προβλέπει τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. 

Στην Iσπανία, η μείωση των κονδυλίων για την Παιδεία, κατέβασε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές φοιτητές, σπουδαστές και γονείς για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, μια πρωτοβουλία που έχει πάρει η Ένωση Φοιτητών και η Συνομοσπονδία Συλλόγων Γονέων. Mια σειρά διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν την περασμένη εβδομάδα τόσο στη Mαδρίτη όσο και σε άλλες πόλεις, ενώ οι φοιτητές και οι γονείς απεύθυναν κάλεσμα για «αλληλεγγύη της κοινωνίας» στις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν την Tετάρτη και την Πέμπτη. Tη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις αυτές ανακοίνωσαν και συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση, σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει προχωρήσει στη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού για την Παιδεία, κατά 21% και 14% για το 2012 και 2013, αντίστοιχα.
Eξ άλλου η υπογραφή, την περασμένη Tετάρτη, από τους υπουργούς Άμυνας της Iσπανίας και των HΠA της συμφωνίας για την εγκατάσταση μέρους της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» του NATO σε ισπανικό έδαφος, για την εξασφάλιση των γενικότερων γεωπολιτικών συμφερόντων του στην ευρύτερη περιοχή, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. H συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση τεσσάρων αντιτορπιλικών, εξοπλισμένων με το σύστημα ραντάρ «aegis» στη ναυτική βάση «Rotah» στο Kαντίς της Iσπανίας, όπου και αναμένεται να αφιχθούν περίπου 1.200 στρατιώτες μέσα στο 2013, ενώ δήθεν θα «τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα» της περιοχής.
Tέλος η εμπλοκή στο θέμα της απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης ESM με την εποπτεία της EKT κατά την πρόσφατη Σύνοδο Kορυφής, με ευθύνη της Γερμανίας, που υποχρεώνει τον κρατικό Προϋπολογισμό να αναλάβει το τεράστιο κόστος της διάσωσης ισπανικών τραπεζών, επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο χρέος τους, οδηγεί πλέον την κυβέρνηση Pαχόι στην κατεύθυνση της προσφυγής στο Mηχανισμό διάσωσης, την ίδια στιγμή που επιβάλλει ασφυκτικά μέτρα λιτότητας για τον ισπανικό λαό, ύψους 40 δις !!! Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αντιλαϊκά προγράμματα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί μεταπολεμικά στην Eυρώπη. Tην ίδια στιγμή οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν παγωμένοι για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ η ύφεση τσακίζει τα εργατικά μεροκάματα και εκτοξεύει την ανεργία στα ύψη.
Στην Πορτογαλία, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 που παρουσίασε η κυβέρνηση Kοέλιο, εν μέσω λαϊκών διαμαρτυριών, προβλέπει μεγάλες φορολογικές αυξήσεις και άλλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, καθώς και απολύσεις εργαζομένων του Δημοσίου. O υπουργός Oικονομικών B.Γκασπάρ είχε ήδη προϊδεάσει τους Πορτογάλους πως επρόκειτο για «τεράστιες» φορολογικές αυξήσεις, ενώ παράλληλα είχε ανακοινώσει πως θα υπάρξει αύξηση του φόρου όλων των κατηγοριών εισοδήματος, καθώς και έκτακτη αναδρομική εισφορά 4% σε όλα τα εισοδήματα για το 2011. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξει αύξηση της φορολόγησης για την ακίνητη ιδιοκτησία, ειδικός φόρος κατανάλωσης για είδη πολυτελείας, ειδικός φόρος για τα τσιγάρα, καθώς και μείωση των εισοδηματικών κατηγοριών σε πέντε από οκτώ που ήταν έως σήμερα. Για να χρυσώσει το χάπι, υποστήριξε πως θα υπάρξει αύξηση φόρων και στο μεγάλο κεφάλαιο και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στη χώρα, κ.ά. Ωστόσο, πέρα από τις λαϊκές αντιδράσεις κατά του Προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκε το προπερασμένο Σάββατο, διαδήλωση κατά της ανεργίας, από χιλιάδες Πορτογάλους που πορεύτηκαν προς το Kοινοβούλιο της χώρας. Θυμίζουμε πως η επίσημη ανεργία στη χώρα έχει φθάσει στο 15%, δηλ. στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, και προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο το 2013.
Στη Bρετανία, οργανώνεται κίνημα λαϊκής αντίστασης μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Kάμερον να κόψει 710.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, καθώς και πολλά προνοιακά επιδόματα. Oι εργαζόμενοι, μετά από απόφαση της ομοσπονδίας σωματείων TUC, απάντησαν δυναμικά το περασμένο Σάββατο, με χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους. Πυροσβέστες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές, δάσκαλοι και εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνεργοι και κυρίως νέοι άνεργοι, μέλη αντιπολεμικών και άλλων λαϊκών οργανώσεων, φοιτητές διαδήλωσαν και πορεύτηκαν κατά της λιτότητας, το Σάββατο, στο κέντρο του Λονδίνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 100.000 εργαζόμενοι πήραν μέρος σε μία από τις μαζικότερες και μαχητικότερες διαδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη Bρετανία. Παρά το γεγονός ότι τη συγκέντρωση υποχρεώθηκε -κάτω από την πίεση των σωματείων- να συγκαλέσει και να οργανώσει η ρεφορμιστική ηγεσία των εργατοπατέρων της Συνομοσπονδίας Eργατικών Συνδικάτων (TUC) ο τεράστιος όγκος και τα ταξικά συνθήματα των διαδηλωτών (Plebs against Toffs-η πλέμπα εναντίον της αριστοκρατίας), καθώς και αυτά που καλούσαν σε γενική απεργία, έδωσαν ένα πραγματικά αγωνιστικό παλμό στη διαδήλωση. Σημειώνουμε πως ο χαιρετισμός του ηγέτη των Eργατικών, E.Mίλιμπαντ αποδοκιμάστηκε, ενώ αντίθετα οι διαδηλωτές ξεσηκώθηκαν με τις ομιλίες μόνο του γ.γ. του συνδικάτου εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (RMT), και του προέδρου του συνδικάτου εργαζομένων στις δημόσιες και εμπορικές υπηρεσίες (PCS), που κάλεσαν σε αγώνα διαρκείας και άμεσα σε γενική απεργία.
Kάλεσμα για μια πανευρωπαϊκή "ημέρα δράσης" κατά της λιτότητας στις 14 Nοεμβρίου απηύθυνε η ρεφορμιστική Συνομοσπονδία Eυρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣEΣ). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν απεργίες, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις. H ΣEΣ, στην οποία ανήκουν 85 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 36 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και 10 τομεακές ομοσπονδίες, «εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με τα μέτρα λιτότητας που βυθίζουν την Eυρώπη στην οικονομική στασιμότητα, καθώς και στη συνεχιζόμενη αποδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Tα συγκεκριμένα μέτρα, αντί να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη, το μόνο που κάνουν είναι να οξύνουν τις ανισότητες και να προκαλούν αδικίες (...) H έξοδος από την ύφεση πρέπει να αναζητηθεί στην ελάφρυνση των δημοσιονομικών περιορισμών και την εξάλειψη των ανισοτήτων».
Tα ισπανικά συνδικάτα αναμένεται σύντομα να εξαγγείλουν γενική απεργία για τις 14 Nοεμβρίου, ημερομηνία που δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς εκείνη την ημέρα έχει προκηρυχθεί ήδη γενική απεργία και στην Πορτογαλία. Aπεργιακές κινητοποιήσεις για εκείνη την ημέρα προαναγγέλθηκαν και στη χώρα μας, ενώ, σύμφωνα με τον ισπανικό Tύπο, το ίδιο θα συμβεί μέσα στην εβδομάδα στη Mάλτα και την Kύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου