Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Κλείνει 300 σχολεία το ακριβό πετρέλαιο

Λουκέτο θα βάλουν από τις 7 Ιανουαρίου πάνω από 300 σχολικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, αφού τα κονδύλια για την ακριβή φέτος θέρμανση τελείωσαν πρόωρα και χρειάζονται άλλα 20 εκατ. ευρώ -μόνο σε έναν νομό, αυτόν της Καστοριάς- για την αγορά πετρελαίου.
 
Οι δήμαρχοι εκφράζουν την αισιοδοξία ότι το επόμενο 15νθήμερο που τα σχολεία είναι κλειστά θα βρεθεί μια λύση, προκειμένου να εκταμιευθούν τα κονδύλια για το πετρέλαιο θέρμανσης
Στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, στη Φλώρινα και στην Καστοριά ο χειμώνας διαρκεί πολλούς μήνες, οι θερμοκρασίες είναι πολικές και τα καλοριφέρ ανάβουν όλη τη μέρα.
Υστερα από συνεδρίαση της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ενότητα Δήμων) ομόφωνα οι δήμαρχοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία, «καθώς υπάρχει πλέον αδυναμία εφοδιασμού με πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι χώροι μάθησης των παιδιών μας θα πρέπει να μετατραπούν σε «ψυκτικούς θαλάμους».
 
«Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να πεθάνουν από το κρύο. Εδώ και αρκετές μέρες τα σχολεία λειτουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες με το καλοριφέρ να ανάβει μόνο δύο ώρες. Η κυβέρνηση δεν έστειλε την τελευταία δόση της χρηματοδότησης, που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Εδώ το κρύο είναι αβάσταχτο και τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μάθημα σε συνθήκες πολικές», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.
Ανάλογες είναι οι δηλώσεις και του δημάρχου Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη, ο οποίος ανέφερε ότι οι διαθέσιμοι πόροι έχουν πλέον στερέψει και οι προμηθευτές δεν δίνουν πετρέλαιο αν δεν πληρωθούν προκαταβολικά, μια που είναι απλήρωτοι για προηγούμενες συναλλαγές. Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά το σύνολο των σχολείων, ακόμη και αυτών που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση, τα οποία θα κλείσουν «αφενός γιατί έχουν επίσης σοβαρά προβλήματα λειτουργίας από την έλλειψη κονδυλίων και αφετέρου σε ένδειξη συμπαράστασης», ενώ κανονικά θα λειτουργούν από την καινούργια χρονιά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
«Είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά. Στους 20 δήμους της Δυτικής Μακεδονίας οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές για διπλάσιο χρόνο απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το πρωί οι δρόμοι είναι παγωμένοι και το θερμόμετρο δείχνει κάτω από το μηδέν. Μπορούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα μέσα σε τέτοιες συνθήκες; Με γάντια και σκούφους να κάθονται τόσες ώρες στην αίθουσα;», είπε στο «Εθνος» η πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Εορδαίας Κοζάνης, Παρασκευή Βρυζίδου.
Η επιστολή των δημάρχων στάλθηκε στους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας και στους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι το επόμενο 15νθήμερο που τα σχολεία είναι κλειστά θα βρεθεί μια λύση και δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Ιανουαρίου, όπως και στην υπόλοιπη επικράτεια.
 
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
 
Παρέμβαση για καταβολή των κονδυλίων
Να δοθούν τα χρήματα της δ' δόσης του 2012 για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων ζητά η Διδασκαλική Ομοσπονδία, καθώς υποστηρίζει ότι πολλές σχολικές μονάδες, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, δεν θα μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών 60 εκατομμύρια ευρώ, όταν την περσινή χρονιά είχαν δοθεί 100 εκατομμύρια. «Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης ιδιαίτερα στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, πολλές σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου και δεν θα αργήσει η περίοδος που σχολεία θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω ψύχους», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία είχε ζητήσει εδώ και αρκετό διάστημα την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης, αίτημα το οποίο δεν ικανοποιήθηκε.
 
«Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, το διαφορετικό σκεπτικό στη χρηματοδότηση του κάθε σχολείου, η παντελής έλλειψη δυνατότητας ελέγχου είναι αιτίες που συνηγορούν στην αλλαγή του υφιστάμενου προβληματικού θεσμικού πλαισίου και στην άμεση απόδοση των χρημάτων για τις λειτουργικές ανάγκες στα σχολεία χωρίς τη μεσολάβηση των ΟΤΑ», υπογραμμίζει η ΔΟΕ.
 
ΕΘΝΟΣ via alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου