Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

Απεργία πείνας εργαζόμενου στον όμιλο Μυτιληναίου (Αλουμίνιο της Ελλάδος)

Αναδημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση από τον Κόκκινο Τύπο, και ευχαριστούμε τους συντρόφους που μας το στείλανε, για να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στον εργαζόμενο που κάνει απεργία πείνας. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι τέτοιες κινήσεις, όπως είναι η απεργία πείνας, εκφράζουν παρά μόνο την
απελπισία στην οποία έχει πέσει όλος ο ελληνικός λαός. Μια απελπισία που δυστυχώς εντείνεται από την έλλειψη σοβαρού και πραγματικά εργατικού κινήματος. Θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι όσοι θεωρούμε ότι βρισκόμαστε από την πλευρά των αγωνιστικών δυνάμεων τις ευθύνες μας και κυρίως να τις πάρουμε! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον εργάτη απεργό πείνας και καλούμε τους συναδέλφους του και όλους τους εργάτες, όλο τον εργαζόμενο λαό, να οργανωθούν, να πετάξουν από πάνω τους τα βαρίδια του συμβιβασμένου συνδικαλισμού, να ξεπεράσουν το φόβο και να πάρουν την υπόθεσή της ζωής τους στα χέρια τους. Αλλιώς δεν γίνεται, ο μόνος "σωτήρας" του λαού είναι ο ίδιος ο λαός!

Συνεχίζεται η απεργία πείνας στο ΑτΕ, του εργάτη συνδικαλιστή Τάκη Οικονόμου, σαν μέσο πίεσης ενάντια στις περικοπές που επιχειρεί να επιβάλλει ο όμιλος Μυτιληναίου.
Ένας κρατικοδίαιτος όμιλος που ευνοείται επι σειρά ετών σκανδαλωδώς από την πολιτεία, απομυζά και υπερχρεώνει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, αγοράζει φθηνά και ταυτόχρονα πουλάει εξωφρενικά ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια, παίρνει επιχορηγήσεις, εκμεταλλεύεται χώρους και ορυκτό πλούτο και φυσικά εξυπηρετείται από αιρετούς όλων των βαθμίδων, είτε με δημόσια έργα υποδομής, είτε με την ανοχή στην εγκληματική ρύπανση, σε παραβάσεις και παρανομίες, είτε με κάθε άλλου είδους διευκολύνσεις.
Η εξασφάλιση της συναίνεσης σε κάθε απαίτηση στηρίζεται στον αέναο κύκλο των πολλαπλών διασυνδέσεων με τις αρχές: πρόσφατα η ΜΕΤΚΑ, η κατασκευαστική του ομίλου Μυτιληναίου, ανέλαβε από την Περιφέρεια Στερεάς το δημόσιο έργο μαμούθ για τα δεδομένα της Βοιωτίας (το δρόμο Θίσβη-Καναβάρι) που μέχρι σήμερα κοστολογείται γύρω στα 50 εκατ. και συμπτωματικά κατασκευάζεται για να εξυπηρετήσει κατά βάση ένα άλλο μεγάλο όμιλο, τον Στασινόπουλο.

Πέρυσι ο Μάνεσης, φέτος ο Μυτιληναίος
Η απεργία των χαλυβουργών εργατών, έγινε σημείο αναφοράς για τους σύγχρονους αγώνες της εργατικής τάξης. Απέναντι στην αδιαλλαξία του Μάνεση, στον πόλεμο των ΜΜΕ, οι χαλυβουργοί αντέταξαν τον ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας, για να χρειαστεί τελικά η επέμβαση των ΜΑΤ ώστε να καμφθεί η πολύμηνη απεργία.
Αφού ο αρχικός στόχος "επετεύχθη", οι εργάτες του Ασπρόπυργου συμπεριλαβανομένου και των απεργοσπαστών (οι καπιταλιστές δεν κάνουν τέτοιες διακρίσεις) έχουν τεθεί σήμερα σε τρίμηνη διαθεσιμότητα, ενώ όλα δείχνουν ότι και η "Χαλυβουργία Βόλου" θα έχει την ίδια κατάληξη, μέχρι να αποφασίσει ο Μάνεσης την "μετανάστευση" στο όνομα του "φθηνότερου εργατικού δυναμικού".
Αντίστοιχες είναι και οι κινήσεις του Μυτιληναίου στο ΑτΕ που στο όνομα της μεγαλύτερης απόσπασης υπεραξίας, έχει ήδη δρομολογήσει την αναπροσαρμογή των μισθών προς τα κάτω, με το νέο έτος.
Η προβολή που τυγχάνει η απεργία πείνας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, την ώρα μάλιστα που η ηγεσία του σωματείου "αδειάζει" τον Τάκη Οικονόμου δηλώνοντας πως πρόκειται για ατομική επιλογή και πως η ίδια δεν είχε επίγνωση του θέματος. Την ίδια στιγμή, το εργατικό κέντρο κωφεύει όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ και το ΠΑΜΕ (τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα) δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή κίνηση στήριξης του απεργού πείνας.
Η κίνηση απόγνωσης του Τάκη Οικονόμου, δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης του κεφαλαίου-Ε.Ε-ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια του σημερινού (ηττημένου) εργατικού κινήματος.
Η ταξική αλληλεγγύη στην πράξη, όχι μόνο για τον Τάκη Οικονόμου αλλά για το σύνολο της εργατικής τάξης, των παραγωγών του πλούτου, είναι επιβεβλημένη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου