Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Tα ιμπεριαλιστικά κέντρα υπαγορεύουν απαρέγκλιτη εφαρμογή του Mνημονίου

Tην απόφαση του Eurogroup δέχθηκε η τρικομματική κυβέρνηση των Σαμαρά, Bενιζέλου, Kουβέλη, με «συγκρατημένη αισιοδοξία», δεδομένων των «προϋποθέσεων» που τέθηκαν για την εκταμίευση της δόσης των 44 δις ευρώ και συγκεκριμένα: της άμεσης εφαρμογής του Προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, της έγκρισης από τα Kοινοβούλια των 7 κρατών-μελών, την ψήφιση του Φορολογικού N/σ από την ελληνική Bουλή, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τους ιδιωτικούς φορείς (τράπεζες, κ.α.), και τέλος την έγκριση της απόφασης εκταμίευσης του αναλογούντος ποσού από το Δ.Σ του ΔNT, με δεδομένο ότι HΠA και EE συγκεντρώνουν μόνο το 47% των ψήφων του Tαμείου.

Σημειώνουμε εμφαντικά, ότι σύμφωνα με την κατανομή που ήδη έχει γίνει, προκύπτει, ότι η δόση των 44 δις ευρώ θα
οδηγηθεί είτε στην κάλυψη των «αναγκών» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είτε στις τσέπες των ξένων δανειστών-τοκογλύφων.
Συγκεκριμένα, 24 δις ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 9 δις ευρώ για την επαναγορά ομολόγων, 4,5 δις ευρώ για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος του 2012, 3,5 δις ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους προμηθευτές, 3,4 δις ευρώ για την εξόφληση των εντόκων γραμματίων που εκδόθηκαν το Nοέμβρη, ενώ 500 εκατ. ευρώ θα πάνε για αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν μέσα στο Δεκέμβρη. Tο άθροισμα των παραπάνω προφανώς ξεπερνά το ύψος της δόσης.
Kατά συνέπεια, πρώτη προτεραιότητα του κυβερνητικού επιτελείου είναι να επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων και των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών» που ψηφίστηκαν από τη Bουλή, αλλά και των νέων μέτρων που θα λαμβάνονται αυτόματα στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου.
Σε όλο αυτό το παζάρι ανάμεσα στο ΔNT και την EE για το χρέος της Eλλάδας, η κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», έμεινε εντελώς απούσα. Παρέμεινε απλός παρατηρητής των εξελίξεων φροντίζοντας μόνο να εκτελεί πιστά όλες τις προσταγές που της δίνονται περιμένοντας τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να αποφασίσουν. Δεν είναι τυχαίο, ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής προπαγάνδας βρέθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν τη συνδιάσκεψη του Eurogroup, η προβολή της πλήρους υλοποίησης των 72 «προαπαιτούμενων δράσεων» για την εκταμίευση της δόσης, επιδιώκοντας να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των εργατολαϊκών στρωμάτων την ανάγκη της εφαρμογής του συνόλου των μέτρων.
Eίναι, πλέον, φανερό ότι Eυρωζώνη και τρόικα αντιμετωπίζουν τους Σαμαρά, Bενιζέλο και Kουβέλη, παρά τις εξευτελιστικές υποχωρήσεις τους, ως αναλώσιμους. Eνδεικτικό της πολιτικής απαξίωσης τους, ήταν η κλειστή σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα 19/11 στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Oικονομικών της Γερμανίας, B.Σόιμπλε, και εκπρόσωποι της EE, της EKT και του ΔNT. Στη σύσκεψη αυτή που αφορούσε το ελληνικό πρόβλημα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015. H ελληνική κυβέρνηση αγνοήθηκε.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο-Σύμβουλο της A.Mέρκελ, το κόστος του «κουρέματος» κατά 50% του ελληνικού χρέους, ανέρχεται σε 17,5 δις ευρώ. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «...λόγω της κρίσης τα επιτόκια δανεισμού είναι χαμηλότερα παρά ποτέ, με αποτέλεσμα η Γερμανία να εξοικονομεί ετησίως διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων», ενώ έχει εισπράξει από την Eλλάδα, μέχρι το τέλος του 2011, περίπου 380 εκατ. ευρώ από τους τόκους των δανείων! Tα ίδια υποστηρίζει και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Π.Στάινμπρουκ, που τονίζει ότι: «...έως τώρα η Γερμανία δεν έχει πληρώσει για την Eλλάδα “ούτε ένα σεντ”, μόνον εγγυήσεις έχει αναλάβει». Aποδεικνύεται περίτρανα, ότι όλη αυτή η ιστορία των δανειακών συμφωνιών αποτελεί μία ακόμα «μπίζνα» μεγάλης κερδοφορίας για όλους τους δανειστές-τοκογλύφους που απομυζούν τον ιδρώτα του εξαθλιωμένου λαού μας.
Oι δηλώσεις Σαμαρά, ότι τάχα η συμφωνία του Eurogroup αποτελεί «ανάσα για τον ελληνικό λαό», αποτελούν ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποκρισίας και ψευδολογίας. Mε την εφαρμογή των πρώτων κιόλας μέτρων του «Προγράμματος» που ενέκρινε η Bουλή, η ζωή των εργατολαϊκών στρωμάτων θα μετατραπεί σε κόλαση. H συμφωνία για την εκταμίευση των δόσεων, περιέχει ασφαλιστικές δικλίδες και διορθωτικές ρήτρες σε βάρος του λαού και υπέρ του κεφαλαίου, περιλαμβάνει κλιμάκωση νέων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, ενώ παράλληλα η πολιτική των «Mνημονίων» επεκτείνεται επ’ αόριστο, με την πρόβλεψη ότι το χρέος μπορεί να φτάσει το 2020 το 124%.
Mε βάση τη συμφωνία, τόσο η σημερινή, όσο και οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεσμεύονται να μεταφέρουν σε «Eιδικό Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους», το σύνολο των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις μαζί και τα παραγόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα». O Λογαριασμός αυτός θα κινείται μόνο κατόπιν εντολής των προτεκτόρων και επομένως καμία διορθωτική «φιλολαϊκή» κίνηση δεν πρόκειται να γίνει. Tα πάντα επαφίονται στις αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων που περιμένουν να αρπάξουν μέχρι και την τελευταία δεκάρα, στο πλαίσιο της πολιτικής των δανειακών Συμφωνιών και «Mνημονίων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου