Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Το Μουντιάλ της οργής [εικόνες]

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά ήταν οι αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς. Ασήμαντη ως αφορμή, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ξυπνήσει το αίσθημα της αδικίας. Ο λαός της Βραζιλίας φαινομενικά εξεγέρθηκε για τα κατά τι ακριβότερα λεωφορεία, μα τα αίτια είναι βαθύτερα και σαφώς σχετίζονται με το επερχόμενο Μουντιάλ 2014.
Οι πολίτες της χώρας, αρκετοί από τους οποίους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, βλέπουν την κυβέρνηση να ξοδεύει υπέρογκα
ποσά για να κατασκευάσει γήπεδα τα οποία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο ουδείς πρόκειται να χρησιμοποιήσει μετά το τέλος της διοργάνωσης, την ώρα που τους κόβει βασικές παροχές.
Η υποβόσκουσα αυτή ατμόσφαιρα εκδηλώθηκε με την έναρξη του Confederations Cup, του προπομπού του Μουντιάλ και έχει κάνει το γύρο του κόσμου, ο οποίος έχει τα μάτια του στραμμένα στη Βραζιλία. Περισσότεροι από 200.000 κόσμος βγήκε στους δρόμους σε Ρίο Ντε Τζανέιρο και στο Σάο Πάολο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική της κυβέρνησης. Σε μια τόσο μαζική διαδήλωση με την οργή να ξεχειλίζει, τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Καμμένα αυτοκίνητα, σπασμένες βιτρίνες, κατεστραμμένες τράπεζες και μηχανήματα ανάληψης συνθέτουν μια εικόνα καταστροφής.
Η αστυνομία συγκρούστηκε αγρίως με τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας σπρέι και δακρυγόνα, καθ υπερβολήν όπως μαρτυρούν οι εικόνες, και οι συλλήψεις σε αυτή την πρώτη μέρα των εκτεταμένων διαδηλώσεων έχουν ξεπεράσει τις 250. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.
Οι διαδηλωτές απαιτούν μέτρα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους , αφού η – στα νούμερα - ραγδαία ανάπτυξη της βραζιλιάνικης οικονομίας δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τη δύσκολη καθημερινότητά τους κι ελπίζουν με αυτόν τον τρόπο θα ακουστεί η φωνή τους. Η προσπάθειά τους φαίνεται σε πρώτη φάση να αποδίδει. Χαρακτηριστικό είναι πως η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ ενώ αρχικά τόνισε πως μόνο «οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι νόμιμες και συνάδουν με τη δημοκρατία», στη συνέχεια επεσήμανε πως τα αιτήματα του κόσμου είναι βάσιμα και επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην κοινωνική μεταρρύθμιση.
Η... εξέγερση των Βραζιλιάνων είναι η πιο μαζική μορφή αντίδρασης στη Βραζιλία μετά το 1992 όταν ξέσπασε κύμα λαϊκής οργής κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο, ο οποίος παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του δίκης στη Γερουσία.
Κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση των διαδηλωτών και στη Βραζιλία όπως και στην Τουρκία έπαιξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο στο Ρίο διαδήλωσαν 100.000 άνθρωποι, οι οποίοι αρχικά διαμαρτύρονταν για την αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις υπέρογκες δημόσιες δαπάνες για την οργάνωση του Μουντιάλ 2014. Η κατάσταση παρεκτράπη τη νύχτα, όταν δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο της πολιτείας του Ρίο. Προσπάθησαν να εισβάλουν από τα παράθυρα. Νωρίτερα είχαν πυρπολήσει αυτοκίνητο, κάδους απορριμμάτων και είχαν σπάσει γυάλινες προθήκες τραπεζών.
Ειδικές δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας διέλυσαν το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ και προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων. Στο Σάο Παολο 65.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο τοπικό κοινοβούλιο, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.
Στην Μπραζίλια, περί τους 5.000 διαδηλωτές οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή των υπουργείων. Διακόσιοι από αυτούς κατόρθωσαν να σκαρφαλώσουν στη στέγη του κοινοβουλίου όπου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. «Ηρθαμε στο σπίτι του λαού. Είναι το πρώτο βήμα για να δείξουμε ότι δεν είμαστε νεκροί. Νόμιζαν ότι θα σταματούσαμε για να δούμε ποδόσφαιρο, αλλά η Βραζιλία δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο», δήλωσε ένας 24χρονος φοιτητής καθισμένος επάνω στη στέγη του κοινοβουλίου, αναφερόμενος στους αγώνες του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών που άρχισε το Σάββατο και θεωρείται «πρόβα τζενεράλε» του Μουντιάλ 2014.
Το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας εκδηλώνεται τη στιγμή που η Βραζιλία, έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περνά μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κάμψης και αύξησης του πληθωρισμού και κυρίως των τιμών των ειδών διατροφής. Η δημοφιλία της κυβέρνησης έπεσε κατά οκτώ μονάδες τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από την εκλογή της Ντίλμα Ρουσέφ στην προεδρία το 2011.















πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου