Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Αγροτικοί γιατροί συνοδεύουν βαριά περιστατικά

Από τις εφημερίες και τις διακομιδές απουσιάζουν βασικές ειδικότητες, ενώ ιδιώτης νευρολόγος επισκέπτεται νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο!


Από αγροτικούς γιατρούς - δηλαδή ανειδίκευτους - γίνονται οι διακομιδές ακόμα και πολύ σοβαρών περιστατικών από το νοσοκομείο Λιβαδειάς στην Αττική. Ο βασικός λόγος είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ, όπως τονίζουν οι αγροτικοί γιατροί του νοσοκομείου Λιβαδειάς, μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και των ίδιων με δεδομένη την έλλειψη ειδικότητας και εμπειρίας.«Σχεδόν επί καθημερινής βάσης καλούμαστε να συνοδεύσουμε ασθενείς σε διανοσοκομειακές διακομιδές προς νοσοκομεία κυρίως της Αττικής, τόσο κατά το πρωινό ωράριο όσο και κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας», σημειώνουν με έγγραφό τους προς το υπουργείο Υγείας οι 7 αγροτικοί γιατροί. Οι διακομιδές των ασθενών - παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, παιδιατρικά και γυναικολογικά περιστατικά - «πραγματοποιούνται μόνο από αγροτικούς γιατρούς και ουδέποτε από ειδικευμένους ή ειδικευόμενους συναδέλφους και αποτελούν συχνά περιστατικά ιδιαίτερα βαριά (π.χ. θρομβολυμένα ασταθή εμφράγματα του μυοκαρδίου, πολυτραυματίες, διασωληνωμένους και νεογνά που χρήζουν Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας), μιας και το ΓΝ Λιβαδειάς δε διαθέτει Μονάδα Εμφραγμάτων ή ΜΕΘ».
Κίνδυνοι από την έλλειψη γιατρών και εξοπλισμού
Η ανάγκη να στελεχωθεί το νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό αποκαλύπτεται και από την έλλειψη ειδικοτήτων στις εφημερίες. Το νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως τα νοσοκομεία της επαρχίας, εφημερεύει κάθε μέρα, ωστόσο «εφημερεύει συστηματικά χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων». Ετσι δεν υπάρχει σε κάθε εφημερία παιδίατρος και τα πιο κοντινά νοσοκομεία είναι της Θήβας και της Χαλκίδας, δεν υπάρχει πάντα αναισθησιολόγος, απαραίτητη ειδικότητα αν κάποιος χρειαστεί διασωλήνωση, δεν εφημερεύει κάθε μέρα η μαιευτική. Τέλος, ορισμένες ειδικότητες απουσιάζουν εντελώς, όπως νευρολόγος. Οι κάτοικοι έχουν μόνο την επιλογή του ιδιώτη, ενώ σε μια έκτακτη περίπτωση (π.χ. εγκεφαλικό) ο ιδιώτης γιατρός επισκέπτεται τον ασθενή στο νοσοκομείο και πληρώνεται την επίσκεψη από τους συγγενείς!
Στην επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας οι αγροτικοί γιατροί επικαλούνται ακόμα «περιπτώσεις δυσχερών συνθηκών τέλεσης της διακομιδής (κίνδυνος για τον ασθενή ή τη σωματική υγεία του συνοδού ιατρού λόγω ελλείψεων του νοσοκομείου σε απαραίτητο για τη διακομιδή ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, άνω του ενός ασθενείς στο διακομίζον όχημα κ.ά.)» που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία γιατρών και ασθενών. Επίσης, θέτουν το ζήτημα αν ο συνοδός γιατρός οφείλει να έχει ανάλογη εμπειρία και ειδικότητα με τη νόσο του ασθενή και στο πρόγραμμα εφημεριών να υπάρχει πάντα ειδικευμένος γιατρός που θα αναλαμβάνει τέτοιες διακομιδές.
πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου