Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Η ΕΕ είναι μια μήτρα κακού. Το πρόβλημα είναι ο Ελληνικός καπιταλισμός, η εξάρτησή μας από ΕΕ και ΗΠΑ, οι ντόπιοι λακέδες τους και η απουσία μαζικού λαϊκού, εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.


Συνέντευξη στον Νίκο Αντωνάκο
Παρουσιάζουμε σήμερα συνέντευξη με την Αγγελική Φατούρου και το Γιάννη Βάρλα, μέλη της εκλογικής συνεργασίας του ΚΚΕ (μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ.
Πως βλέπετε το προεκλογικό σκηνικό;
Αγγελική Φατούρου: Ο λαός εκβιάζεται και βομβαρδίζεται καθημερινά απ’ τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) με τρομοκρατικά σενάρια για ένα υποτιθέμενο «χάος» και για «χρεοκοπία». Δηλαδή, αυτοί που διαχειρίστηκαν την επίθεση εναντίον του, που με τη βία και την τρομοκρατία, ισοπέδωσαν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών που έχουν κερδηθεί με αίμα, τώρα απαιτούν ξανά απ’ αυτόν να αποδεχθεί τη συνέχιση και το βάθεμα αυτής της πολιτικής -της πολιτικής της εξάρτησης, της λιτότητας, της ανεργίας και της καταστολής- στο όνομα μιας ψεύτικης «σταθερότητας» και «διεξόδου».
Βέβαια, του κρύβουν πως όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές, θα κληθεί απ’ τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά αφεντικά των ΗΠΑ και της ΕΕ να τηρήσει τα «συμφωνηθέντα» και να προχωρήσει στην επιβολή ενός ακόμα «μνημονίου» και νέων αντιλαϊκών μέτρων. Κι αν είναι αυτή η στάση τους απέναντι στο λαό, την ίδια στιγμή προσπαθούν να πείσουν τους ιμπεριαλιστές πως εξακολουθούν να αποτελούν «εγγύηση» τόσο για την επιβολή των νέων μέτρων, όσο και για την υποταγή κι εξυπηρέτηση των φιλοπόλεμων σχεδίων τους.

Τι λέτε για το θέμα σταθερότητα ή χρεοκοπία;
Γιάννης Βάρλας: Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι σταθερότητα ή χρεοκοπία. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν ο λαός θα είναι με απλωμένο το χέρι ή με τη γροθιά σηκωμένη;

Είναι η ΕΕ σπίτι των λαών, ολοκλήρωση κι ευκαιρία;
Αγγελική Φατούρου: ΟΧΙ! Είναι ένωση ιμπεριαλιστών λύκων. Οι χώρες σαν την Ελλάδα στο σύνολο των 27 είναι « εθνικός μαϊντανός» για να μπορεί το κλαμπ των δυνατών αστικών τάξεων (Γερμανία – Γαλλία) και των πολυεθνικών να κυριαρχεί.

Έξω από την ΕΕ, μπορεί να γίνει;
Γιάννης Βάρλας: Απολύτως. Η ΕΕ δεν είναι το τέλος του κόσμου. Και ούτε βέβαια ήταν η αρχή του. Η Ελλάδα με το γεωπολιτικό, γεωμορφολογικό, ιστορικό και κοινωνικό χαρακτήρα της ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, με μια έμπειρη αριστερά και μια συνειδητοποιημένη και οργανωμένη εργατική τάξη μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Επιπλέον, μπορεί να γίνει «φυτίλι» μιας γενικότερης έκρηξης.

Αυτό θα γίνει με τη δραχμή;
Αγγελική Φατούρου: Το νόμισμα είναι εικόνα της οικονομίας και των κοινωνικών σχέσεων. Το πρόβλημα είναι η πολιτική και η εξουσία. Όσοι μιλούν για καταστροφή δεν θέλουν μόνο την ψήφο μας, θέλουν την ψυχή μας. Θέλουν να μας φοβίσουν.

Αλλά η ΕΕ δεν μας χρηματοδοτεί;
Γιάννης Βάρλας: Αποτελεί μέγα ψέμα! Συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο. Για κάθε ένα ευρώ που παίρνουμε από ΕΣΠΑ ή δάνεια, γυρίζουμε πίσω εφτά!!

Δηλαδή δεν κερδίσαμε από τα 30 και πλέον χρόνια της ένταξης;
Αγγελική Φατούρου: Μπήκαμε στην κόλαση. Η Ελλάδα το 1980 ήταν αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα (λάδι, σιτάρι, ελιές, καπνό, βαμβάκι, κρασί, εσπεριδοειδή). Κι έγινε εισαγωγέας!! Η ανεργία από το 3% πήγε στο 30% κι ο λαός ξεζουμίζεται. Μόνο μια χούφτα πλούσιων πλούτισε περισσότερο.

Η ΕΕ, δηλαδή, είναι το πρόβλημα;
Αγγελική Φατούρου: Η ΕΕ είναι μια μήτρα κακού. Το πρόβλημα είναι ο Ελληνικός καπιταλισμός, η εξάρτησή μας από ΕΕ και ΗΠΑ, οι ντόπιοι λακέδες τους και η απουσία μαζικού λαϊκού, εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Στην εκλογική σας Διακήρυξη γράφεται: ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ! Τι ακριβώς εννοείτε και με ποιο τρόπο αντιλαμβάνεστε τη συμμετοχή σας στις εκλογές;
Αγγελική Φατούρου: Το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ αποφάσισαν να συμμετέχουν από κοινού σ’ αυτήν την εκλογική μάχη, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα έχει. Συμμετέχουν σ’ αυτές τις εκλογές για να πάνε κόντρα στις αυταπάτες για μια λεγόμενη «αριστερή κυβέρνηση», η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί το σύστημα αυτό. Προβάλλουμε την ανάγκη να βγει ξανά ο λαός και η εργατική τάξη στο προσκήνιο, να πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, ενάντια στη λογική της «ανάθεσης» και των «σωτήρων», να βγει στο δρόμο των αγώνων και των αντιστάσεων, με κατεύθυνση και μοναδική διέξοδο την ανασυγκρότηση του εργατικού, λαϊκού, κομμουνιστικού κινήματος.
Η λογική της «εκλογικής αναμονής» και «διεξόδου» ήταν ακριβώς αυτή που οδήγησε το λαό, μετά απ’ το έντονο αγωνιστικό δίχρονο του 2010-12, να γίνει θεατής των εξελίξεων, να μείνει στη «γωνία», να «παραλύσουν» οι αγώνες κι οι αντιστάσεις του. Κι αυτό όχι με δική του ευθύνη, αλλά μιας κατ’ όνομα Αριστεράς που θέλει να προβάλλει μάλιστα κι ως εκφραστής των αγωνιστικών του διαθέσεων!

Κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λύση;
Γιάννης Βάρλας: Είναι η τρίτη αυταπάτη. Μετά τον Γεώργιο Παπανδρέου που έλιωσε την ΕΔΑ, τον Ανδρέα Παπανδρέου που έκανε το ΚΚΕ – Φλωράκη – Κύρκο ουρά του, ήρθε το τρίτο κύμα αυταπάτης, ο Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει κυβέρνηση όχι εξουσία, το σύστημα τον περνά από εξετάσεις, είναι κόμμα φιλοευρωπαϊκό. Αν δεν υπήρχε το μνημόνιο και τα δάνεια, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, το ΠΟΤΑΜΙ θα ήταν στα αζήτητα. Η αριστερά δεν ανάβει λαμπάδες στην κάλπη, δεν έχει αυταπάτες. Οργανώνεται κι αγωνίζεται.

Ποια είναι η θέση σας και η κριτική σας συνολικά για τις δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά;
Γιάννης Βάρλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει πλέον ως επίδοξος διαχειριστής του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, εγκαταλείποντας ακόμα και τις όποιες «αριστερές κορώνες». Αποδέχεται όλο το πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ), προβάλλει τη γραμμή της λεγόμενης «σκληρής» διαπραγμάτευσης με τους ιμπεριαλιστές της τρόικας, την ίδια στιγμή που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις τους. Φέρει την κύρια ευθύνη της χειραγώγησης και ενσωμάτωσης της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης, του αφοπλισμού και της αποδυνάμωσης του λαϊκού κινήματος, καλλιεργώντας την αυταπάτη για μια δήθεν φιλολαϊκή και «λιγότερο βάρβαρη» διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.
Το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, πώς «απάντησε» σε αυτόν τον αφοπλισμό του λαού; Υπονομεύοντας και απαξιώνοντας αγώνες, έξω και ενάντια στη λογική οικοδόμησης κινήματος και όρων για νίκες, έξω απ’ την κατεύθυνση της σύγκρουσης με την πολιτική του συστήματος, έξω απ’ την ταξική πάλη, στο όνομα μιας αόριστης «λαϊκής εξουσίας» η οποία πώς θα έρθει άραγε; Την ίδια στιγμή αρνείται τον εξαρτημένο χαρακτήρα της ντόπιας άρχουσας τάξης και την ανάγκη αντιιμπεριαλιστικού αγώνα για το σπάσιμο των δεσμών της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, χαμένες μέσα στα «μεταβατικά προγράμματα» που… «αγνοούν» τη... λεπτομέρεια του ταξικού χαρακτήρα της πολιτικής εξουσίας και την εξάρτηση, κινούνται δεξιόστροφα και συμπληρωματικά προς το ΣΥΡΙΖΑ, εντείνοντας τις αυταπάτες και τον αποπροσανατολισμό σ’ ένα ευρύτερο αγωνιστικό δυναμικό εργαζομένων και νεολαίας.

Άρα στις εκλογές;
Αγγελική Φατούρου: Οι εκλογές είναι κοινωνικό θερμόμετρο. Δεν αλλάζουν τη ζωή μας, αλλά στέλνουν μήνυμα. Κατεβαίνουμε στις εκλογές και ζητάμε την υποστήριξη του κόσμου της εργασίας και των λαϊκών ανθρώπων, μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, ώστε να προβληθεί η ανάγκη για:
ΑΝΑΤΡΟΠΗ της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής, ανεξάρτητα από τον διαχειριστή που θα προκύψει
ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ από κάθε ξένο και ντόπιο δυνάστη του λαού και της χώρας
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ο λαός στα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών που εξελίσσονται στην περιοχή μας και ευρύτερα
ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών, όρων εργασίας σύμφωνα με τις πραγματικές λαϊκές και εργατικές ανάγκες
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ, σαν αναπόσπαστο τμήμα του γενικότερου αγώνα του λαού μας για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για την ανατροπή της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ!

πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου