Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015

Καταγγελία σωματείου εργαζόμενων ΝΗΡΕΑ για τις συνθήκες εργασίας

ΠΡΟΣ: ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, ΜΜΕ
Καταγγέλλουμε τη στάση της εργοδοσίας απέναντι σε ένα καίριο ζήτημα όπως η τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Το σωματείο μας συχνά κάνει παρατηρήσεις και παρεμβάσεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όχι μόνο το επάγγελμά μας είναι από μόνο του επικίνδυνο και ανθυγιεινό, αλλά και πάνω στο κυνήγι της αύξησης της παραγωγής τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων πάνε περίπατο είτε γιατί κοστίζουν, είτε γιατί δε συμβαδίζουν με τους ρυθμούς παραγωγής που απαιτεί η εταιρεία.
Η συμπεριφορά αυτή έφτασε σε απαράδεκτο σημείο με αφορμή τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που απαιτούνται σε συνθήκες καύσωνα. Κανονικά η επιχείρηση οφείλει να γνωρίζει τον κανονισμό, να έχει τον αρμόδιο υπεύθυνο, που να ενημερώνεται πότε εμφανίζονται τέτοιες συνθήκες ,και να παίρνει έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. Αντί αυτού το σωματείο ενημέρωσε την εργοδοσία ότι πλησιάζει καύσωνας και χρειάζονται μέτρα και βρήκαμε τον κανονισμό του υπουργείου και τους τον αποστείλαμε.
Η εργοδοσία το αγνόησε προκλητικά και την Τετάρτη 29 Ιούλη που οι συνθήκες απαιτούσαν μέτρα όπως διαλείμματα, ύπαρξη κλιματιζόμενων χώρων, κύλιση του ωραρίου ώστε να μη συμπέφτουν υπαίθριες δουλειές με τις ώρες μέγιστης ηλιακής ακτινοβολίας κ.α. και παρότι υπήρξαν και προφορικές παραινέσεις δεν τηρήθηκε τίποτα από τα παραπάνω. Αποτελεί απάνθρωπη μεταχείριση το γεγονός ότι τη μέρα αυτή οι εργαζόμενοι στα κλουβιά πέρασαν οκτώ ώρες κάτω από τον ήλιο, ή ότι στο εργοστάσιο των τροφών ο χώρος διαλείμματος δεν είναι καν κλιματιζόμενος για να ξεκουραστούν έστω και λίγο από τις αποπνικτικές συνθήκες που δημιουργούνται στο χώρο δουλειάς.
Είναι φανερό ότι μπροστά στο κέρδος ακόμα και η προστασία της ανθρώπινης ζωής περνάει σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα αλλά και μια σειρά ζητήματα που αφορούν και τις εγκαταστάσεις και τον τρόπο δουλειάς αρκετά από τα οποία έχουν επισημανθεί και από το σωματείο.
Ευθύνες υπάρχουν και στον κρατικό μηχανισμό που υποστελεχώνει τις υπηρεσίες ελέγχου, με συνέπεια να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στο έργο τους. Ερωτηματικά υπάρχουν και για το πώς η εταιρεία παίρνει διεθνείς πιστοποιήσεις, όπως το GLOBALGAP, που προϋποθέτουν, υποτίθεται, σχολαστική τήρηση όλων των σύγχρονων κανόνων ασφαλείας.
Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Να θυμηθούμε ότι πριν την ίδρυση του σωματείου μας η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι μονόδρομος για μας είναι η μαζικοποίησή του, η συνολική ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος για να διεκδικήσουμε τη ζωή που δικαιούμαστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου