Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Οι προσφυγικές ροές, αν δεν ξεριζωθούν οι αιτίες που τις γεννούν, διαρκώς θα αυξάνονται

http://poreia.net/sites/default/files/styles/slides_img/public/field/image/211032-1200x630.jpg?itok=fuxUWnPIΕκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το ζήτημα των προσφύγων, αναδεικνύοντας το μέγεθος της υποκρισίας της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλη την ντόπια δημαγωγία που αναμφίβολα θα πυκνώσει κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτό που κυρίως επικρατεί είναι σύγχυση και αποπροσανατολισμός, λογικές ψευτοδιαχείρισης ενός ζητήματος ζωής και θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως συγκάλυψη των αιτιών που τους οδηγούν σε μαζικό ξεριζωμό.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι χιλιάδες απελπισμένοι που καταφθάνουν στην Ελλάδα, επιχειρώντας να εισέλθουν στην Ευρώπη, φεύγουν από τον τόπο τους για να γλυτώσουν τη ζωή τους. Στη συνέχεια αναζητούν χώρες που να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Η σύγχρονη Οδύσσεια του τρόμου, για χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μ. Ανατολή και την Αφρική, ξεκινά από τα δουλεμπορικά κυκλώματα, διασχίζει, αν τα καταφέρει, τη Μεσόγειο, προσπαθεί να επιβιώσει στις συνθήκες απίστευτης αθλιότητας στις πύλες εισόδου του ευρωπαϊκού-φρουρίου, άλλοτε σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, άλλοτε με υποχρεωτικό εγκλεισμό σε στρατόπεδα, πασχίζει να πάρει χαρτιά να φύγει από τις χώρες εισόδου, να στριμωχτεί στα συρματοπλέγματα ανάμεσα στα σύνορα μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό.
Στην πορεία αμέτρητοι αγνοούμενοι και πνιγμένοι, καταστολή και βίαιες απωθήσεις, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στη νεκρή ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, άγριοι ξυλοδαρμοί στο Καλέ.
Μόνο μέσα στο τελευταίο δίμηνο 100.000 άνθρωποι πέρασαν στην Ελλάδα, κυρίως από τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου ξεσπούν και επεισόδια μεταξύ των προσφύγων, 9.500 άνθρωποι περιμένουν να επιβιβασθούν σε πλοία για να φτάσουν στον Πειραιά. Οι περισσότεροι οδηγούνται και εγκλωβίζονται στα σύνορα με την πΓΔΜ στην περιοχή Ειδομένης-Γευγελής, όπου την περασμένη βδομάδα χιλιάδες πρόσφυγες αντιμετώπισαν την κτηνώδη επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων, που τους πυροβολούσαν προκειμένου να παρεμποδίσουν την είσοδό τους στη χώρα. Tελικά 8.000 κατάφεραν να περάσουν.
Η Ύπατη Αρμοστεία εξέφρασε έντονες ανησυχίες τόσο για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα όπου δεν υπάρχει καμία παροχή βοήθειας, όσο και για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, υπογράμμισε την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει τους πρόσφυγες, όπως υποχρεούται, και να διευκολύνει τις διαδικασίες καταγραφής και υποδοχής. Εικόνες που δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ, την πραγματική διάθεση αλληλεγγύης απέναντι στους απελπισμένους αλλά και μεταξύ των κρατών της Ευρώπης.
Σε αυτές να προσθέσουμε και τα μέτρα σκλήρυνσης απέναντι στους μετανάστες που θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η Βρετανία και περιλαμβάνουν φυλακίσεις και κατάσχεση των δεδουλευμένων τους για όσους δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, αλλά και τις απειλές της Ουγγαρίας ότι εκτός από τον φράκτη που θα υψώσει στα σύνορα με τη Σερβία θα κατεβάσει και στρατό για την απόκρουση των προσφύγων.
Πρόκειται για δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως σκουπίδια που κανείς δεν θέλει στην αυλή του.
Μπροστά σε αυτό το τεράστιο προσφυγικό κύμα, που προφανώς ξεπερνάει τις δυνατότητες των χωρών εισόδου, η Γερμανία αποφάσισε να αναστείλει μόνο για τους Σύρους τη συνθήκη του Δουβλίνου 2 και αναμένεται να δεχτεί 800.000 αιτήσεις ασύλου. Δηλαδή σταματά να επαναπροωθεί, όπως προβλέπει η συνθήκη του Δουβλίνου πίσω στις χώρες εισόδου- ειδικά στην Ελλάδα- τους Σύρους πρόσφυγες. Μένει να δει κανείς κατά πόσο αυτό θα ισχύσει, και σε ποιο βαθμό και με τι συνθήκες, γιατί ήδη οι ναζιστικές οργανώσεις στο Χαϊντενάου στην Ανατολική Γερμανία επιτίθενται και τρομοκρατούν μετανάστες πυροδοτώντας ρατσιστικά αντανακλαστικά.
Παράλληλα, Μέρκελ και Ολάντ αποφάσισαν να τεθούν σε άμεση εφαρμογή οι αποφάσεις της ΕΕ για το μεταναστευτικό που περιλαμβάνουν το «ξεπάγωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων για την άμεση λειτουργία κέντρων καταγραφής μεταναστών σε Ιταλία και Ελλάδα. Με τη συνδρομή της Frontex και της Europol θα κρίνονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου και θα γίνεται κατανομή στις χώρες της ΕΕ όσων δικαιούνται άσυλο. Δηλαδή όσων οι μηχανισμοί της ΕΕ θεωρούν πρόσφυγες και όχι παράτυπους μετανάστες. Εδώ βέβαια δημιουργείται επιτηδευμένα ένας τεχνητός διαχωρισμός πρόσφυγα-μετανάστη, ώστε να «επιστρέφουν πίσω» όσοι δεν χαρακτηρίζονται πρόσφυγες.
Μάλιστα, ο Ολάντ δήλωσε ότι θα διασφαλίζεται «ο αξιοπρεπής επαναπατρισμός όσων δεν δικαιούνται άσυλο, προς συγκεκριμένες χώρες που θεωρούνται ασφαλείς», χωρίς φυσικά να προσδιορίζει ποιες είναι άραγε αυτές οι χώρες και τι εννοεί αξιοπρέπεια ο Ολάντ, τις απωθήσεις από το στρατό και την αστυνομία ή μήπως το ευρωπαϊκό σχέδιο που επικύρωσε η ΕΕ με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική δράση στη Μεσόγειο, δήθεν ενάντια στους δουλεμπόρους με προφανή στόχο τους ανθρώπους που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη. Ως προς τη δίκαιη κατανομή να θυμίσουμε ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για τη μετανάστευση είχε αποφασιστεί η μετεγκατάσταση μόλις 40.000 προσφύγων.
Τα περισσότερα κράτη-μέλη, κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης, δεν αποδέχτηκαν τη μετεγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός τους. Επιχειρώντας να κατευνάσει τη σκλήρυνση της στάσης χωρών της ΕΕ, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και εξωραϊσμού της ανθρωποκτόνας αντιμεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί συντεταγμένα η ΕΕ τόσα χρόνια, ο Γιουνκέρ δήλωσε «Δεν είναι η Ευρώπη στην οποία θέλω να ζήσω… Όταν μιλάμε για πρόσφυγες, μιλάμε για ανθρώπους σαν εμένα και εσάς που όμως προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, την τρομοκρατία της ISIS στη Λιβύη ή τη δικτατορία στην Ερυθραία».
Μόνο που ξέχασε το ρόλο και την εμπλοκή της «Ευρώπης των αξιών» στους πολέμους και τις εμφύλιες συρράξεις. Πίσω από το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (όπως εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία) βρίσκονται οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πρώτα απ’ όλα οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Οι δυνάμεις αυτές εξαπέλυσαν κατακτητικούς πολέμους και εγκατέστησαν δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, προκαλώντας γενοκτονία, δολοφονώντας μαζικά τους λαούς, ενώ στη συνέχεια εξόπλισαν ντόπιες αντιδραστικές κλίκες και συγκρότησαν μισθοφορικούς στρατούς όπως η ISIS με στόχο να υποδαυλίσουν τη διάλυση και την αποσταθεροποίηση της Συρίας.
Σήμερα δήθεν εκφράζουν τη φρίκη και τον αποτροπιασμό τους για τα εγκλήματα του μισθοφορικού αυτού κατασκευάσματος. Δεν υπάρχει επέμβαση που να μην εμπλέκεται η ΕΕ από την Αφρική, τη Μ. Ανατολή, το Αφγανιστάν μέχρι την Ουκρανία. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η καρδιά του προσφυγικού ζητήματος και εκεί ακριβώς βρίσκεται σε τελική ανάλυση και η ουσιαστική του λύση.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κουκουλώνοντας τις πραγματικές αιτίες ή περιοριζόμενοι σε γενικές αναφορές, πάνω στην απελπισία χιλιάδων ανθρώπων που περνούν από την κόλαση αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, επιδίδονται σε παιχνίδια ψηφοθηρίας και αξιοποιούν το προσφυγικό με πολιτικές σκοπιμότητες, ειδικά σε προεκλογική περίοδο, για το ποιος θα προβάλλει την «εδώ και τώρα λύση», ποιος θα πλειοδοτήσει σε ανούσιες προτάσεις διαχείρισης.
Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε, εκτός των άλλων, δημαγωγήσει ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα με ευαισθησία και ανθρωπιά, ποια ήταν; Ποιες υποδομές σίτισης, στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης έστησε και ποια στοιχειώδη μέτρα πήρε ώστε οι συνθήκες υποδοχής να είναι ανθρώπινες και όχι αυτή η απίστευτη αθλιότητα και εγκατάλειψη, σε ατελείωτες ουρές, χωρίς ούτε βασικά μέσα διαβίωσης, χωρίς επάρκεια προσωπικού που να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Καμία ουσιαστική κρατική παρέμβαση εκτός από την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας στα νησιά για να επιβάλλουν την τάξη και την επίκληση σε εθελοντές και σε ΜΚΟ για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων στέγασης, τροφής, περίθαλψης. Αρκείται να μεταφέρει τους ανθρώπους όπως-όπως κατά χιλιάδες από τη Λέσβο στα σύνορα με την πΓΔΜ εγκαταλείποντάς τους στη μοίρα τους. Κυβερνητική αναλγησία και παραλυσία που παρακολουθεί το δράμα χιλιάδων ανθρώπων, αναλώνεται σε ευχολόγια και ταμπουρώνεται πίσω από την οικονομική της δυσπραγία, περιμένοντας κονδύλια από την ΕΕ, χαιρετίζοντας μαζί με τον επίτροπο μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλο, τις φοβερές πρωτοβουλίες και «την έμπρακτη αλληλεγγύη» των «εταίρων» της.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρύφτηκε πίσω από το επιχείρημα ότι το «πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό», σπέρνοντας αυταπάτες ότι απευθύνεται σε κάποια φιλανθρωπική ένωση με διακηρυγμένο στόχο την προστασία των αδυνάτων. Όσο για αυτό επικυρώνεται στον τόπο μας με κάθε μνημόνιο αγριότητας που επιβάλλουν οι «θεσμοί». Παρακαλάει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ, μια μήτρα που γεννάει τα κύματα μαζικού ξεριζωμού ανθρώπων από τον τόπο τους, υφαρπάζει πλουτοπαραγωγικές πηγές, υποδαυλίζει πολέμους και εξοπλίζει στρατεύματα, στηρίζει φασιστικά καθεστώτα, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παρακαλάει τις δυνάμεις που πρωτοστάτησαν μαζί με τις ΗΠΑ στην ισοπέδωση της Λιβύης, στη χρηματοδότηση, εκπαίδευση και συγκρότηση μισθοφορικών στρατών όπως ο ISIS για την ανατροπή του Άσαντ, ρίχνοντας τη Συρία στο χάος και μετατρέποντάς την σε ομαδικό τάφο να προστατεύσουν τους πρόσφυγες. Η ΝΔ με λεονταρισμούς και κορώνες παρουσιάζεται ως η δύναμη που επιτέλους θα βάλει τα πράγματα σε τάξη και θα διαχειριστεί καλύτερα τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Απευθυνόμενη στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αντλήσει και από το ακροδεξιό ακροατήριο, καλλιεργεί την ξενοφοβία, την καχυποψία, την τρομολαγνεία.
Εκμεταλλεύεται την ασφυξία στα νησιά, προτείνοντας περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη καταστολή απέναντι στους εξαθλιωμένους. Στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει, επειδή οι πρόσφυγες είναι «ιεροί»- ο καθένας έχει αντιληφθεί την ιερή μεταχείριση απέναντί τους- αναβαπτίζονται σε παράτυπους μετανάστες, όπως για τους ακροδεξιούς σε «λαθρομετανά­στες», ώστε η προπαγάνδα του φόβου να καλλιεργείται σε πιο εύφορο έδαφος και οι πρακτικές των επαναπροωθήσεων να απενοχοποιούνται. Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το 2015 γιατί άνοιξε τα σύνορα. Φυσικά εδώ γίνεται πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας, στη λεκάνη της Μεσογείου η περιφρούρηση των συνόρων γίνεται σε συνεργασία με τους μηχανισμούς της Frontex που ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε, αλλά ζητούσε όπως και ο Σαμαράς την επιπλέον ενίσχυσή τους από την ΕΕ. Να τονίσουμε επίσης ότι το δουλεμπόριο και η παράνομη είσοδος ανθρώπων δεν ανθίζει με ανοιχτά σύνορα και νόμιμη διέλευση. Μήπως ο φράκτης του αίσχους στον Έβρο, μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, δεν οδήγησε τελικά στην αναζήτηση επικίνδυνων θαλάσσιων διαδρομών, σε έξαρση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων και στον πνιγμό αναρίθμητων ανθρώπων στη Μεσόγειο;
Οι επιδρομές της ομάδας ΔΙΑΣ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που βρίσκει τόσο λειτουργικά η ΝΔ μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν το προσφυγικό κύμα; Πρόκειται για ανοησίες. Οι προσφυγικές ροές αν δεν ξεριζωθούν οι αιτίες που τις γεννούν θα αυξάνονται και η ΕΕ θα παίρνει όλο σκληρότερα μέτρα και αντιδραστικότερες κατευθύνσεις έντασης της βαρβαρότητας, όχι μόνο στα σύνορά της αλλά και στο εσωτερικό των χωρών της, με πρακτικές που θα ενισχύουν τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις και θα τρομοκρατούν όσους καταφέρνουν να εισέλθουν στο έδαφός της.
Η ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων δεν είναι καθόλου αμελητέα όταν στηρίζουν και διευκολύνουν τις ιμπεριαλιστικές θηριωδίες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, υπηρετώντας τα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων. Όταν υποτακτικοί και πειθήνιοι οι κυβερνώντες δεν ψελλίζουν μια κουβέντα για κατάργηση των ευρωπαϊκών συνθηκών που φυλακίζουν χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους στις χώρες εισόδου. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων δεν ζητούν να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Οπωσδήποτε είναι κρίσιμη η άμεση λειτουργία πραγματικών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινη διαβίωση σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας, για την αποσυμφόρηση των νησιών που σε καμία περίπτωση οι κάτοικοί τους δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της βοήθειας, ενώ με την άθλια κατάσταση που επικρατεί πυροδοτούνται διαρκώς εντάσεις.
Παράλληλα, έχει σημασία η ενεργή συμμετοχή συνδικαλιστικών, κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που οφείλουν να στηρίξουν αυτό τον κόσμο και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά του, ενάντια σε συμπεριφορές που επιχειρούν διάφορες φασιστικές και αντιδραστικές δυνάμεις, οι οποίες αδιαφορούν ακόμα και για τη ζωή των χιλιάδων απελπισμένων που καταφτάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Το σημαντικότερο όμως είναι η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων ώστε οι πρόσφυγες να μεταβούν στις χώρες της Ευρώπης που είναι ο προορισμός τους. Όλα αυτά τα μέτρα βέβαια δεν αποτελούν καμία ουσιαστική απάντηση στο κύμα της προσφυγιάς, αλλά στοιχειώδη ανακούφιση.
Η πραγματική συμβολή στην αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης είναι η συγκρότηση ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού- αντιπολεμικού μετώπου που θα ξεσκεπάζει το ρόλο των πραγματικών μακελάρηδων των λαών, που δεν είναι άλλοι απ’ τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες, θα παλεύει για το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και παρεμβάσεων, θα αποκαλύπτει τις ψεύτικες δικαιολογίες των ιμπεριαλιστών για δήθεν ανθρωπιστική αλληλεγγύη και άλλα δακρύβρεκτα ψέματα. Όσο το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση, όσο η κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δεν αμφισβητείται, τα κύματα των προσφύγων δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου