Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Πορεία: Νέα χρονιά αντίστασης κι αγώνων!

http://poreia.net/sites/default/files/styles/full_article/public/field/image/kinima.jpg?itok=59i6bXIE
«Καλή ακαδημαϊκή χρονιά!» Αυτή είναι η φράση που θα ακούσουν πολλές φορές φέτος οι νεοεισαχθέντες φοιτητές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε την αισιοδοξία που διακατέχει και πρέπει να διακατέχει τους πρωτοετείς φοιτητές -τόσο για την επιτυχή είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και για τους νέους ορίζοντες που πραγματικά ανοίγονται μπροστά τους-, οφείλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω για τις υποκριτικές ευχές που ακούν και θα ακούσουν για μια ακόμη χρονιά οι πρωτοετείς συνάδελφοί μας.
«Καλή ακαδημαϊκή χρονιά» εύχεται το Υπουργείο Παιδείας. H νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που διατήρησε και συνέχισε σε όλα τα επίπεδα τα συνεχή πλήγματα που δέχεται τα τελευταία χρόνια η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Που διατήρησε τα όρια σπουδών και την έξωση φοιτητών από τα πανεπιστήμια (ακόμα και αν αυτοί δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα), που υποβάθμισε παραπέρα το άσυλο, αντιμετωπίζοντάς το όπως ακριβώς και οι προγενέστερες διοικήσεις του υπουργείου Παιδείας, είτε αυτές ήταν προσκείμενες στην ΝΔ, είτε στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή σαν «άσυλο ιδεών», ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για το περαιτέρω χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των φοιτητών και όλου του λαού, παλεύοντας να εμπεδώσουν στη συνείδηση των φοιτητών την αντίληψη πως τα πανεπιστήμια είναι μόνο για μάθημα (ακόμη και αν η πάλη των φοιτητών υπερασπίζεται αυτό ακριβώς το δικαίωμα στη μόρφωση), πως η παρουσία της αστυνομίας στις σχολές είναι κάτι φυσιολογικό και πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό.
«Καλή ακαδημαϊκή χρονιά» εύχεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που συνέχισε τον οικονομικό στραγγαλισμό των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων με την αντίστοιχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία κλάπηκαν εκ νέου πριν από λίγους μήνες τα αποθεματικά των ΑΕΙ-ΤΕΙ, για να πληρωθούν οι …δανειστές! «Καλή ακαδημαϊκή χρονιά» μας εύχονται εκείνοι, που σχεδιάζουν τα νέα νομοθετικά χτυπήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο δικαίωμα των φοιτητών να σπουδάζουν σε δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια.
«Καλή ακαδημαϊκή χρονιά» εύχεται στους πρωτοετείς φοιτητές η νέα «δεύτερη φορά αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση που από κοινού με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν όλοι μαζί το νέο βάρβαρο μνημόνιο, το τρίτο μνημόνιο της αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, του τσακίσματος των συντάξεων, της περαιτέρω μείωσης των μισθών, το μνημόνιο της υποδούλωσης του λαού και της νεολαίας, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας. Η κυβέρνηση που έσυρε τον λαό σε άρον-άρον εκλογές για να μπορέσει τώρα να δικαιολογήσει με «νωπή λαϊκή εντολή» την εφαρμογή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που περιέχει το 3ο μνημόνιο, που θέλει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση λαού και νεολαίας πως τα μνημόνια είναι μονόδρομος, που θέλει να μας πείσει πως η ΕΕ, το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ είναι «φίλοι και εταίροι μας», πως όλοι εκείνοι που σήμερα μέσα από τους πολέμους δημιουργούν τα καραβάνια των προσφύγων και των μεταναστών, που έχουν υποδουλώσει είτε στρατιωτικά είτε οικονομικά δεκάδες χώρες και λαούς, όπως την Ελλάδα, είναι «σύμμαχοί μας».
Εμείς, η αριστερή φοιτητική παράταξη Πορεία, πιστεύουμε πως η πραγματική λύση στα προβλήματά μας, τόσο εκείνα της δύσκολης φοιτητικής καθημερινότητας όσο και εκείνα της γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από τις μνημονιακές πολιτικές, θα αρθεί από εμάς τους ίδιους, από ένα ισχυρό, μαζικό, μαχητικό και αντιιμπεριαλιστικό φοιτητικό κίνημα, από τους ενεργούς, μαζικούς και αγωνιστικούς φοιτητικούς συλλόγους. Γι’ αυτό παλεύουμε για να διεξάγονται Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες οι φοιτητές θα μπορούν να συζητούν και να αποφασίζουν για τα προβλήματά τους, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για την αντιγραφειοκρατική και ουσιαστική λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων και για την ενεργοποίηση της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων των φοιτητών (που με ευθύνη όλων των «μεγάλων και γνωστών» παρατάξεων παραμένουν ανενεργές από …το 1995!). Γι’ αυτό παλεύουμε για ενιαίους ενωτικούς φοιτητικούς αγώνες, κόντρα στις σεχταριστικές αντιλήψεις που βλέπουν το φοιτητικό κίνημα σαν τσιφλίκι της μιας ή της άλλης παράταξης, κόντρα στις αντιλήψεις που διασπούν τους φοιτητικούς αγώνες και οδηγούν το φοιτητικό κίνημα στη διάσπαση, τον μαρασμό, την απογοήτευση και την ηττοπάθεια.
Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για ένα φοιτητικό κίνημα που θα συνδέει τα «μικρά» με τα «μεγάλα». Θα αγωνίζεται δηλαδή όχι μόνο για τα δωρεάν συγγράμματα, για το δικαίωμα στη σίτιση και τη στέγαση, αλλά θα παλεύει και στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης για την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων και μνημονίων, για την επανακατάκτηση όλων των δικαιωμάτων που μας πήραν πίσω με τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές και για την κατάκτηση νέων, σε σύνδεση με τα γενικότερα παλλαϊκά και πανεθνικά αιτήματα για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για το διώξιμο των αμερικανονατοϊκών βάσεων, για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, σε μια ειρηνική, δημοκρατική και ανεξάρτητη Ελλάδα.

Καλή χρονιά, λοιπόν, συνάδελφοι, και με το κεφάλι ψηλά!

πηγή Πορεία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου