Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται


http://www.widewalls.ch/wp-content/uploads/The-Lenin-sculpture-in-Odessa-and-the-new-Darth-Vader-monument-865x577.jpgΣτο πλαίσιο του σχεδίου Ποροσένκο για «αποκομμουνιστικοποίηση» της Ουκρανίας, που ψηφίστηκε τον Απρίλη του ’15 και το οποίο καλεί σε «απόσυρση» όλων των κομμουνιστικών συμβόλων, μνημείων ή ακόμα και στην αλλαγή ονομάτων δρόμων, πλατειών κλπ., το άγαλμα του ηγέτη της μεγάλης ρωσικής επανάστασης Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν, στην Οδησσό, είχε προγραμματιστεί να κατεδαφιστεί.
Ωστόσο, αντ’ αυτού, προτιμήθηκε μία άλλη λύση …ανάθεσαν σε ένα νεαρό «καλλιτέχνη» ονόματι Aleksander Milov την «τροποποίηση» του μνημείου.
Εκείνος, παρότι, όπως είπε, δεν ήθελε να βανδαλίσει το άγαλμα, μα προκειμένου να καταστραφεί όπως ο νόμος ορίζει, κράτησε στο εσωτερικό του τον Λένιν, (έτσι ώστε κανένας να μην τον αναγνωρίζει) κι έντυσε το άγαλμα με τη μορφή του διάσημου «κακού» των ταινιών Star Wars, του «άρχοντα της σκοτεινής πλευράς», Sith Lord-Darth Vader!
Η «τροποποίηση» που υπέστη το μνημείο είναι από τους εξευτελιστικότερους βανδαλισμούς στην ιστορία της Τέχνης, τόσο μορφολογικά, όσο και εννοιολογικά.
Όχι μόνο φόρεσαν στο κεφάλι του Λένιν το κράνος του Darth Vader και τον έβαλαν να κρατά φωτόσπαθο, αλλά του προσάρτησαν και μια κεραία wi-fi, ώστε να συνδέονται άνετα στο διαδίκτυο οι Ουκρανοί νεοφασίστες.
Η τελετή αποκαλυπτηρίων δε, άγγιζε τα όρια του κινηματογραφικού κιτς, καθώς μια στρατιά Star War Troopers και ένα όχημα με οδηγό τον Chewbacca (Τσούι) υπό την υπόκρουση της μουσικής της ταινίας Star Wars, τράβηξαν τον μπερντέ και αποκάλυψαν το έκτρωμα!
Το γλυπτό, από μία σεμνή απόδοση ενός από τους επιφανέστερους άνδρες της παγκόσμιας ιστορίας, μετατράπηκε σε μια γκροτέσκα πομπέ απόδοση ενός φανταστικού κινηματογραφικού ήρωα του σκότους.
«Ήθελα να φτιάξω το σύμβολο της Αμερικανικής ποπ κουλτούρας που αποδεικνύεται πιο ανθεκτικό από τα σοβιετικά ιδεώδη», είπε ο Aleksander Milov κι έπειτα εξέφρασε τo τρομακτικό του όραμα να φτιάξει ένα πάρκο γεμάτο από τέτοια αγάλματα, πρώην σοβιετικών ηγετών, εξύμνησης μεγάλων μαχών κλπ., επισκέψιμο όπως η Disneyland…
Oυέ κι αλλοίμονο!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου