Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από τη ΜΠΠΕ - Οι εισηγήσεις

Με πλατιά συμμετοχή αγωνιστών του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος και της Αριστεράς πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο και την Κυριακή 4-5 Ιούνη, οι διήμερες συζητήσεις που οργάνωσαν το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ στην ΑΣΟΕΕ, με σκοπό να τιμήσουν τα 50 χρόνια από το ξέσπασμα της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα.
Οι ομιλίες και ο διάλογος του διημέρου, που πλαισιώθηκαν και από έντυπο και οπτικό υλικού που αναφέρονταν στη ΜΠΠΕ, έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους που συμμετείχαν, και ιδιαίτερα στους νέους αγωνιστές που αποτέλεσαν μεγάλο τμήμα του ακροατηρίου, να γνωρίσουν καλύτερα και να ακούσουν εκτιμήσεις γι’ αυτό το μεγάλο ιστορικό επαναστατικό γεγονός και την πάλη του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος εκείνα τα χρόνια.
Το διήμερο των εκδηλώσεων ξεκίνησε το Σάββατο το μεσημέρι με ομιλίες των συντρόφων Παναγιώτη Χουντή εκ μέρους του ΚΚΕ(μ-λ), Πέτρου Κoυφοβασίλη εκ μέρους του Μ-Λ ΚΚΕ και εκπροσώπου του μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος της Τουρκίας TKP(m-l) με θέμα τη «διεθνή επίδραση της ΜΠΠΕ στην επαναστατική κατεύθυνση των κινημάτων των λαών, των εργαζομένων και της νεολαίας της περιόδου».
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, με θέμα «ΜΠΠΕ: Ένας σημαντικός σταθμός στην προώθηση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Πώς συγκρούστηκε ο σοσιαλιστικός με τον καπιταλιστικό δρόμο», οι κύριες ομιλίες των δύο οργανώσεων έγιναν από τους συντρόφους Νίκο Παπαβασιλείου από το ΚΚΕ(μ-λ) και Αντώνη Παπαδόπουλο από το Μ-Λ ΚΚΕ.
Οι ομιλίες, που συνοδεύτηκαν και από ενδιαφέροντα διάλογο με τοποθετήσεις από το ακροατήριο, έδωσαν ένα πλούσιο ιδεολογικοπολιτικό υλικό για το περιεχόμενο της ΜΠΠΕ και τον αντιρεβιζιονιστικό αγώνα των δεκαετιών του 1960 και 1970 και, ταυτόχρονα, κατέθεσαν απόψεις για σημαντικά ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα εκείνης της περιόδου. Σε αρκετές σημειώνεται μια βασική σύγκλιση των σημερινών δυνάμεων του μ-λ κινήματος της Ελλάδας, ενώ σε άλλες υπάρχουν διαφορές γύρω από τις οποίες ανταλλάχτηκαν επιχειρήματα, με εποικοδομητικό τρόπο, από τους εισηγητές στο κλείσιμό τους.
Η συζήτηση της δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων, με θέμα «Τομές και προτάσεις που προώθησε η ΜΠΠΕ στην παραγωγή και την κοινωνία, αντιμαχόμενη τη γραμμή της παλινόρθωσης», συμπεριέλαβε ένα ευρύτερο κύκλο ομιλητών. Ομιλητές ήταν οι σύντροφοι Θανάσης Τσιριγώτης από το Μ-Λ ΚΚΕ, Δημήτρης Μάνος από το ΚΚΕ(μ-λ), Χρίστος Μπίστης από το ΕΚΚΕ, Νίκος Γαλάνης από την Παρέμβαση και Στέλιος Μανούσακας, παλιό στέλεχος του μ-λ κινήματος.
Στις βασικές τοποθετήσεις και σε εκείνες που ακούσθηκαν στο διάλογο που ακολούθησε με παρευρισκόμενους, εκφράστηκαν μια σειρά θέσεις και αντιλήψεις για την ΜΠΠΕ και ιδιαίτερες πτυχές της, όπως και για το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα, οι οποίες συμπεριέλαβαν ποικίλες ερμηνείες και συμπεράσματα, άλλες εκ των οποίων συμβαδίζουν και άλλες αποκλίνουν ή και κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τη γραμμή και την πάλη που έδωσε και δίνει το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα.
Ο απολογισμός του διήμερου των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τη ΜΠΠΕ, που αποφάσισαν να συνδιοργανώσουν το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ, επιβεβαίωσε το θετικό χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας και τη συμβολή που έχουν τέτοιες προσπάθειες στα μεγάλα ιδεολογικοπολιτικά προβλήματα -όπως αυτό της καπιταλιστικής παλινόρθωσης και της αποτροπής της- που συνδέονται στενά με την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος.

Τα ντοκουμέντα της εκδήλωσεις: 

1. Οι εισηγήσεις του ΚΚΕ (μ-λ) σε pdf

 
Κείμενα του ΚΚΕ(μ-λ) για τη ΜΠΠΕ.2. Οι ομιλίες των εκπροσώπων του Μ-Λ ΚΚΕ (με τη σειρά που πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις):


1η συζήτηση με θέμα Η διεθνής επίδραση της ΜΠΠΕ στην επαναστατική κατεύθυνση των κινημάτων των λαών, των εργαζόμενων και της νεολαίας της περιόδου: Ομιλία του σ. Πέτρου Κουφοβασίλη.

2η συζήτηση με θέμα ΜΠΠΕ: Ένας σημαντικός σταθμός στην προώθηση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Πως συγκρούστηκε ο σοσιαλιστικός με τον καπιταλιστικό δρόμο: Ομιλία του σ. Αντώνη Παπαδόπουλου.

3η συζήτηση με θέμα Τομές και προτάσεις που προώθησε η ΜΠΠΕ στην παραγωγή και την κοινωνία, αντιμαχόμενη τη γραμμή της παλινόρθωσης: Ομιλία του σ. Θανάση Τσιριγώτη.


3. H ομιλία του εκπροσώπου του TKP/ML στη πρώτη συζήτηση (Η διεθνής επίδραση της ΜΠΠΕ στην επαναστατική κατεύθυνση των κινημάτων των λαών, των εργαζόμενων και της νεολαίας της περιόδου) εδώ: Η Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση: Είναι επαναστατικό τολμηρό δημιούργημα των κομμουνιστών και των μαζών!


4. H ομιλία του Στέλιου Μανούσακα που συμμετείχε στη τρίτη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή με θέμα  "Τομές και προτάσεις που προώθησε η ΜΠΠΕ στην παραγωγή και την κοινωνία, αντιμαχόμενη τη γραμμή της παλινόρθωσης" εδώ: Σημειώσεις – Αναφορές πάνω σε ζητήματα της παλινόρθωσης.
Στη τρίτη συζήτηση συμμετείχαν, εκτός από τους εκπροσώπους των δύο διοργανωτριών οργανώσεων και τον Στέλιο Μανούσακα, ο Χρήστος Μπίστης από το ΕΚΚΕ και ο Νίκος Γαλάνης από την Παρέμβαση τα κείμενα των οποίων αναμένονται.

πηγή: ΚΚΕ (μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, antigeitonies.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου