Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ένα πλούσιο πρόγραμμα για το Σήμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου!

Ένα μόλις μήνα μετά τα εγκαίνιά του, ο πολιτιστικός χώρος Σήμα της Πορείας πραγματοποιεί σημαντικά βήματα προς μια συστηματική λειτουργία του σε σταθερή πενθήμερη βάση, ενώ έχει ήδη διαμορφώσει ένα αρκετά πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Φεβρουαρίου και εξής, το κτήριο στην Ισαύρων 29Γ θα παραμένει ανοικτό τις ημέρες Τετάρτη έως Κυριακή, από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα θα δίνεται 3ωρη νυχτερινή παράταση στο πρόγραμμα λειτουργίας του Σήματος, με τον χώρο να κλείνει 2 ώρες μετά τα μεσάνυχτα.
Πρόθεση του Σήματος είναι να συγκροτεί το πρόγραμμα εκδηλώσεών του κάθε φορά με ορίζοντα μηνός ή και διμήνου, και να το κοινοποιεί όσο γίνεται πιο έγκαιρα, ώστε οι συναγωνιστές και φίλοι του Σήματος να έχουν, αφενός, συνολική εικόνα των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων και, αφετέρου, να μπορούν και οι ίδιοι από την πλευρά τους να προγραμματίζουν καλύτερα την παρουσία τους στο Σήμα και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις ενδιαφέροντός τους.
Από το πρόγραμμα του Σήματος των τελευταίων ημερών του Ιανουαρίου και ολόκληρου του Φεβρουαρίου, δεν λείπουν οι προβολές ταινιών, οι εκδηλώσεις-παρουσιάσεις-συζητήσεις, οι βραδιές διασκέδασης, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει η εκδήλωση της 4ης Φεβρουαρίου για την «Τέχνη στην Αντίσταση».
Το Σήμα, εκπέμποντας πιο δυνατά το αισιόδοξο και αγωνιστικό μήνυμά του, καλεί συναγωνιστές και φίλους να πλαισιώσουν με την παρουσία τους τις δρομολογημένες εκδηλώσεις στην Ισαύρων 29Γ, και να στηρίξουν, όπως έκαναν από την πρώτη κιόλας στιγμή, το πολιτιστικό εγχείρημα που ήδη κατακτά σταθερό βηματισμό και επιδιώκει να το αναπτύξει ακόμη περισσότερο!
Το πρόγραμμα:
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 19:30
Προβολή της ξένης ταινίας «Το μερίδιο των Αγγέλων». (Κωμωδία | 2012 | Έγχρ. | Διάρκεια: 101')
Αγγλική ταινία, σε σκηνοθεσία Κεν Λόουτς, με τους: Τζον Χένσοου, Πολ Μπράνιγκαν, Ρότζερ Άλαν.
Ο νεαρός Ρόμπι, μικροαπατεώνας που πρόκειται σύντομα να γίνει πατέρας, καταδικάζεται από το δικαστήριο σε κοινωνική εργασία και καταδιώκεται από μπράβους που τον απειλούν. Η γευσιγνωστική ικανότητά του, μια ετερόκλητη παρέα κι ένα πανάκριβο μαλτ ουίσκι θα του δώσουν μια απρόσμενη διέξοδο.
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 21:00
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος και το περιοδικό Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης διοργανώνουν γλέντι με ζωντανή μουσική και σας προσκαλούν στο Σήμα για να διασκεδάσουμε συντροφιά. Στην τιμή ενίσχυσης των 5€ περιλαμβάνεται το πρώτο ποτό και τα συνοδευτικά του.
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 19:30
Προβολή της ξένης ταινίας «Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά». (Κοινωνική | 1974 | Έγχρ. | Διάρκεια: 93')
Γερμανική ταινία, σε σκηνοθεσία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με τους: Μπριγκίτε Μίρα, Ελ Εντί Μπεν Σαλέμ, Μπάρμπαρα Βαλεντίν.
Ο Αλί, μετανάστης από το Μαρόκο, γκασταρμπάιτερ στη Δυτική Γερμανία, ερωτεύεται και παντρεύεται μια μεγαλύτερή του σε ηλικία Γερμανίδα, την Έμμι, προκαλώντας τις ρατσιστικές αντιδράσεις των συμπατριωτών της. Ίσως η πιο ανθρώπινη ταινία του Φασμπίντερ. Βραβείο οικουμενικής Επιτροπής στο φεστιβάλ Καννών.
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 20:30
Κεντρική πολιτιστική εκδήλωση της Πορείας με τίτλο «Πολεμάμε και τραγουδάμε - Η Τέχνη στην Αντίσταση». Με ένα αφιέρωμα πλούσιο σε μαρτυρίες της περιόδου ’41-’49, με τραγούδια, χορούς, θεατρικά σκετς και εικαστικά.
H Εθνική Αντίσταση (’41-’44) και το β΄ Αντάρτικο (’46-’49) αποτελούν αναμφίβολα δύο από τις σημαντικότερες στιγμές στη νεότερη ιστορία του λαού και του τόπου, δύο από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Βάναυσα συκοφαντημένη από εχθρούς και «φίλους», κυνηγημένη από ξένους και ντόπιους δυνάστες, η περίοδος ’41-’49 απέδειξε ποιοι ήταν οι πραγματικοί πατριώτες που υπερασπίστηκαν την εθνική ανεξαρ­τησία της χώρας και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Όταν σήμερα η εγχώρια και η διεθνής αντίδραση ξαναγράφουν με τις μαύρες αντικομμουνιστικές πένες τους την ιστορία, στρεβλώνοντας και ποδοπατώντας την αλήθεια, η υπεράσπιση και ανάδειξη των αγώνων των κομμουνιστών, του EAM-EΛAΣ και του ΔΣE, αποκτούν τη μεγαλύτερη επικαιρότητα και σημασία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πορεία πραγματοποιεί πολιτιστική εκδήλωση για την Τέχνη της Αντίστασης. Τη λαϊκή εκείνη τέχνη δηλαδή που άνθισε στις πόλεις και τα χωριά, στις αντάρτικες πεζοπορίες, στα πεδία των μαχών και τα ξερονήσια εκείνα τα χρόνια. Σαν τραγούδι και μοιρολόι, σαν ποίημα και διήγημα, σαν αφίσα και χαρακτικό, σαν θέατρο και φωτογραφία.
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 20:30
Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αρετής Πάνου, «Κωμικοτραγική». Θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το βιβλίο που εκδόθηκε στο τέλος της χρονιάς που μας πέρασε.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ζωγράφος Πέτρος Κουφοβασίλης.
Θα τραγουδήσει η Ελπίδα Μεταξά, και θα τη συνοδεύσει με κιθάρα ο Λεωνίδας Παραγιουδάκης.
Η βραδιά της βιβλιοπαρουσίασης θα κλείσει με συζήτηση.
Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 20:00
Το «Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών - Φοροτεχνικών» παρουσιάζει το συνδυασμό του και τις θέσεις του για τις επικείμενες εκλογές στο σωματείο της ΕΦΕΕΑ. Θα ακολουθήσει λαϊκό-ρεμπέτικο γλέντι με την ορχήστρα του Δικτύου για όλους όσοι θα βρεθούν στο Σήμα μετά τις 21:30.
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, 19:30
Προβολή της ταινίας «Παιδαγωγικό Ποίημα - Ο Δρόμος προς τη Ζωή», των Α. Μασλιούκοβ και Μ. Μαγιέβσκαγια, βασισμένο στο διάσημο ομώνυμο βιβλίο του Αντόν Μακαρένκο.
(Κοινωνική | 1955 | Έγχρ. | Διάρκεια: 111')
Σοβιετική ταινία, με τους: Βλαντιμίρ Γιεμελίανοφ, Μικαΐλ Ποκοτίλο, Γκεόργκι Γιουμάτοφ. Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία το 1917, ενώ αποτελεί μια άτυπη εισαγωγή στην συζήτηση-εκδήλωση της 18ης Φεβρουαρίου.
Μετά την επανάσταση στη Ρωσία, ο παιδαγωγός Αντόν Μακαρένκο αναλαμβάνει να αναμορφώσει μια ομάδα νεαρών με παραβατική συμπεριφορά. Ιδρύει την αποικία «Μαξίμ Γκόρκι» και εφαρμόζει τολμηρές, πρωτοποριακές, αντιαυταρχικές μεθόδους, με τις οποίες καταφέρνει αποτελέσματα που θα επηρεάσουν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους.
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, 20:30
Τσικνοπέμπτη! Λίγο πριν το τέλος της Αποκριάς, οι σχάρες ετοιμάζονται να γνωρίζουν την τιμητική τους. Το Σήμα σάς προσκαλεί σε μια βραδιά αφιερωμένη στο ψήσιμο και τη συντροφική διασκέδαση.
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, 18:30
Ο Περικλής Παυλίδης, Επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, θα μιλήσει στο Σήμα με θέμα: «Η παιδαγωγική στη Σοβιετική Ένωση. Η περίπτωση Α. Μακαρένκο - Σοσιαλισμός και προσωπικότητα». Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία το 1917.
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 19:30
Προβολή της ξένης ταινίας «Ο Πολ, ο Μικ και οι άλλοι». (Κοινωνική | 2001 | Έγχρ. | Διάρκεια: 92')
Αγγλική ταινία, σε σκηνοθεσία Κεν Λόουτς, με τους: Τζούλιετ Μπέιτς, Τομ Κρέιγκ, Τζο Ντιούτιν, Στιβ Χούισον.
Όταν το 1995 οι αγγλικοί σιδηρόδρομοι ιδιωτικοποιούνται, ο Πολ, ο Μικ και η παλιοπαρέα τους, εργάτες στα τρένα του Γιορκσάιρ, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην απόλυση με ψίχουλα αποζημίωσης ή τη συνέχιση της εργασίας τους υπό απάνθρωπες συνθήκες και με λιγότερες αποδοχές.
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, 21:00
Η Πορεία διοργανώνει αποκριάτικο πάρτι νεολαίας, και σας προσκαλεί μασκαρεμένους στο Σήμα, για μια ζωντανή εορταστική βραδιά με χορό, ποτό και πολλές σερπαντίνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου