Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Φθιώτιδα: Τα δύο Εργατικά Κέντρα θα γίνουν ένα;

Νέες εξελίξεις δρομολογούνται μετά τη διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώ­τιδας και τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος στο νομό σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, με την δημιουργία δύο νέων Εργατικών Κέντρων με έδρα τη Λαμία, ενός που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ και ενός από τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις του προηγούμενου εργατικού κέντρου.
Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας (ΕΚΛ) που συγκροτήθηκε από 8 σωματεία που ανήκουν στο ΠΑΜΕ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς το Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΚΠΕΦ) για οργανωτική ενοποίηση υπό τις παρακάτω 4 προϋποθέσεις:
“1. Καμιά συμμετοχή του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος σε προγράμματα κατάρτισης, σεμινάρια κλπ.  Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το λόγο διάλυσης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας.
2. Διασφάλιση των αρχαιρεσιών των Σωματείων όπως προβλέπει ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/82, με έλεγχο των εκλογικών διαδικασιών από οργανωτική επιτροπή των Εργατικών Κέντρων.
3. Οργανωτική ενοποίηση των 2, 3, ή και 4, κλαδικών Σωματείων που υπάρχουν κατά κλάδο, με στόχο ένα κλαδικό Σωματείο κατά κλάδο και ένα κατά επιχείρηση.
4. Για την οργανωτική ενοποίηση των δύο Εργατικών Κέντρων.”
Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι προς τη θετική κατεύθυνση για να σταματήσει η οργανωτική διάσπαση των εργαζομένων και των συνδικάτων σε δευτεροβάθμιο επίπεδο στο νομό. Ας ελπίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια προσχηματική διαδικασία, για να εκτονώσει την πίεση που έχει δεχθεί το ΠΑΜΕ από την κατηγορία ότι προσέτρεξε πρώτο να στήσει ένα παραταξιακό-κομματικό εργατικό κέ­ντ­ρο.
Είναι σίγουρο όμως ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια σαφέστατη τροποποίηση από τον αρχικά διακηρυγμένο στόχο του ΠΑΜΕ ώστε  να αποτελέσει το ΕΚΛ την “Απάντηση στην ανάγκη οργάνωσης των εργατών...κόντρα στη διαλυτική και διασπαστική δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ” (Ριζοσπάστης 19/1/2017).
Θυμίζουμε ότι και η παράταξη Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο του ΠΑΜΕ στην ΛΑΡΚΟ, ενόψει της γενικής συνέλευσης για την ένταξη του σωματείου σε εργατικό κέντρο, σε ανακοίνωσή της με τίτλο “Το ΕΚ Λαμίας ανταποκρίνεται στις αξίες της τάξης μας” (Ριζοσπάστης 19/1/2017) καλούσε “όλα τα Σωματεία να γίνουν μέλη του (σσ του ΕΚΛ). Με σκοπό να υπάρχει ένα ΕΚ και να ενοποιηθούν τα Συνδικάτα που είναι διπλά και τριπλά σε κάθε κλάδο στο νομό”. “Εμείς ως ΕΑΜ...σας προτείνουμε να ψηφίσετε την ένταξη του Σωματείου μας στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και στις αξίες της τάξης μας”, συμπλήρωναν.
Μέχρι ώρας δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση από τη διοίκηση του ΕΚΠΕΦ στην πρόσκληση του ΕΚΛ. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξή του και θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου