Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη μνήμης και τιμής του Μ-Λ ΚΚΕ στη Μακρόνησο

Το Μ-Λ ΚΚΕ χαιρετίζει τις εκατοντάδες συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων που αγκάλιασαν με αγωνιστική θέρμη την επίσκεψη μνήμης και τιμής στο θυσιαστήριο της Μακρονήσου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση των 70 χρόνων από το άνοιγμα του μαρτυρικού νησιού.
Από νωρίς το πρωί, το λιμάνι του Λαυρίου πλημμύρισε από κόκκινες σημαίες που κρατούσαν σύντροφοι παλιοί και νέοι, συναγωνιστές και φίλοι του Μ-Λ ΚΚΕ, που κατέφθασαν με πούλμαν από το κέντρο της Αθήνας. Από την στιγμή της άφιξης στον προβλήτα της Μακρονήσου επικρατούσε έντονη συγκίνηση και αγωνιστική ανάταση. Με πορεία, στην κεφαλή της οποίας οι σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ κρατούσαν πανό που ανέγραφε το σύνθημα “Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Μακρονήσου”, το πλήθος έφτασε στον πρώτο σταθμό της επίσκεψης, το μνημείο του Μακρονησιώτη, βροντοφωνάζοντας συνθήματα σ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης όπως “Τιμή και δόξα στους αγωνιστές!”, “Ούτε στα ξερονήσια – ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές!”, “Ο λαός δεν ξεχνά – τους αγωνιστές τιμά!”, “Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη!”.
Εκεί εκ μέρους της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ οι σύντροφοι Αντώνης Παπαδόπουλος, Άκης Αδαμόπουλος, Θανάσης Τσιριγώτης και Ιωσήφ Σταυρίδης κατέθεσαν στεφάνι, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές, αριστερούς και κομμουνιστές που πέρασαν από το ελληνικό “Νταχάου”, βασανίστηκαν από το μετεμφυλιακό κράτος και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα μεγάλα ιδανικά του Σοσιαλισμού και του Κομμουνισμού. Ο σ. Ιωσήφ Σταυρίδης εκφώνησε σύντομη ομιλία για τη θυσία των αγωνιστών της Μακρονήσου και τον ασίγαστο αγώνα του λαού μας τότε και σήμερα.
Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς το μικρό θέατρο του Α’ ΕΤΟ. Εκεί πραγματοποιήθηκε σύντομη ιστορική παρουσίαση του στρατοπέδου εξορίστων της Μακρονήσου από τη συντρόφισσα Τάνια Ζωγράφου. Στη συνέχεια πήραν το λόγο συναγωνιστές και φίλοι με ερωτήματα που φώτιζαν περισσότερο την ιστορική περίοδο 1947 – 1953 καθώς και με σύντομες τοποθετήσεις και μαρτυρίες συγγενών παλιών εξόριστων. Έπειτα από την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι νεολαίοι σύντροφοι της ΠΟΡΕΙΑΣ σε μια σεμνή μουσική εκδήλωση μαζί με τη συναγωνίστρια Πόπη Βασιλείου απέτισαν με τη σειρά τους φόρο τιμής στους ήρωες Μακρονησιώτες, τραγουδώντας τα τραγούδια “Ο Ντικ”, “Οι γερόντοι” και “Μην καρτεράτε να λυγίσουμε”.
Μετά την ολοκλήρωση του οδοιπορικού στη Μακρόνησο και την επιστροφή του πλοίου στο Λαύριο, το Μ-Λ ΚΚΕ, πλαισιωμένο από το σύνολο των συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων, κατευθύνθηκε από το λιμάνι του Λαυρίου προς το κέντρο της πόλης με πορεία φωνάζοντας συνθήματα όπως “Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν – με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράσσουν!”, “Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη – Μπελογιάννη – Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι!”, “Ούτε ΕΕ – Ούτε ΔΝΤ – Κάτω τα δεσμά του ιμπεριαλισμού!”, “Κανένας φόβος, καμιά υποταγή – στους μαζικούς αγώνες η προοπτική!”. Η πορεία έφτασε στο μνημείο της “Μάνας του Μακρονησιώτη”, όπου κατατέθηκαν λίγα λουλούδια. Η επίσκεψη μνήμης και τιμής ολοκληρώθηκε με τη σύντομη ομιλία που εκφώνησε η συντρόφισσα Νίκη Πετράκη μπροστά από το μνημείο.
Το Μ-Λ ΚΚΕ θέλει να ευχαριστήσει θερμά τις εκατοντάδες συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων που ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο προσκλητήριο για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους  ήρωες Μακρονησιώτες. Η μεγάλη ανταπόκριση καθώς και η αγωνιστική ανάταση στέλνουν αγωνιστικό μήνυμα πως οι νεότερες γενιές εξακολουθούν να εμπνέονται και να τιμούν την κορυφαία στιγμή Αντίστασης των ηρώων του θυσιαστηρίου της Μακρονήσου. Το μήνυμα “Όχι υποταγή αλλά αντίσταση” που είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ και αγγίζει τις καρδιές των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων. Ο αγώνας και η θυσία των εξόριστων αγωνιστών της ΕΑΜικής εποποιίας, του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού εξακολουθούν να εμπνέουν τις νεότερες γενιές των αριστερών και των κομμουνιστών, να φωτίζουν το δρόμο για Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό!
21 Μάη 2017
Η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

πηγή: Μ-Λ ΚΚΕ

1 σχόλιο:

  1. Δόξα και τιμή στους ηρωικούς αγωνιστές που έβαψαν με το αίμα τους τα κολαστήρια μαχόμενοι για Ανεξαρτησία-Σοσιαλισμό!
    Αξιέπαινη η επίσκεψη-φόρος τιμής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή