Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Μαζική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ κόντρα στις απολύσεις των συμβασιούχων και τον εμπαιγμό κυβέρνησης – δικαστών

 
Με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων απάντησαν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση στην προκλητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία πάνω από 10.000 χιλιάδες έκτακτοι εργαζόμενοι απολύονται, επειδή όπως λέει η απόφαση καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, άρα δεν μπορούν να είναι συμβασιούχοι!
Πρόκειται για την πιο άθλια απάτη που έστησε η κυβέρνηση και ο υπουργός εσωτερικών Σκουρλέτης με τη συμπαιγνία των πιο αντιδραστικών κρατικών μηχανισμών, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, με στόχο να εξαπατήσει και να στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, στους οποίους είχε δήθεν υποσχεθεί ότι θα μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και που δανειστές, Ε.Ε. και ΔΝΤ, απαίτησαν στην πραγματικότητα την άμεση απόλυσή τους.
Προκηρύσσοντας απεργία την προηγούμενη  Πέμπτη η ΠΟΕ – ΟΤΑ και διαδήλωση στο υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  ένα δίκαιο αγώνα, αρνούμενοι τώρα και μια εβδομάδα το μάζεμα των σκουπιδιών. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουν και την επόμενη εβδομάδα, με στάση εργασίας και διαδήλωση τη Δευτέρα και νέα απεργία την Πέμπτη.
Ήδη τα κυρίαρχα ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει μια συκοφαντική προπαγανδιστική  εκστρατεία σε βάρος των εργαζομένων κάνοντας σημαία το πρόβλημα των σκουπιδιών  και διαμορφώνουν κλίμα για πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων.
Ο Λαϊκός Δρόμος μίλησε με ορισμένους εργαζόμενους εκπροσώπους στα σωματεία των δήμων και ζήτησε απ’ αυτούς να εκθέσουν τις απόψεις τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς και για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος, μέλος του Δ.Σ. των σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο Καλλιθέας, μας τόνισε τα εξής: “Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται με βασικό αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου χιλιάδων συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, αντί να καλέσει την κυβέρνηση να τους μονιμοποιήσει, ζητάει την απόλυσή τους γιατί δήθεν οι προσλήψεις αυτές είναι αντισυνταγματικές. Όμως το ίδιο το Συνέδριο είχε εγκρίνει τις προσλήψεις και τη μισθοδοσία τους ενώ τώρα ζητάει την απόλυσή τους. Στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκεται είναι η πρόσληψη ενός προσωπικού μέσα από άλλους δρόμους π.χ. ΕΣΠΑ, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας κλπ, που έχουν χαμηλό κόστος και έτσι να ανοίξει και ο δρόμος της φτηνής εργασίας για τους ιδιώτες όταν αυτοί θα επιχειρήσουν να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση των απορριμάτων.
Η απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι άμεση και γενικευμένη. Με βασικό στόχο τις συμβάσεις αορίστου χρόνου πρέπει να γενικευθεί ο αγώνας και έξω απ’ τα εργοτάξια. Πέρα απ’ τη μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης πρέπει να γίνουν παντού γενικές συνελεύσεις την Παρασκευή για κλιμάκωση του αγώνα με αποχή απ’ την αποκομιδή του Σαββατοκύριακου και γενικό κλείσιμο των δήμων από τη Δευτέρα. Να προχωρήσουν σε καταλήψεις των δημαρχείων καθώς και το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής”.

Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα, μας είπε: “Η κυβέρνηση είχε ψηφίσει την παράταση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού η κατάσταση στη λειτουργία των δήμων έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, εξ αιτίας της δραματικής μείωσης του προσωπικού. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της λογικής. Αντί να ζητήσει τη μονιμοποίηση αυτών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ζητάει απ’ την κυβέρνηση την απόλυσή τους επειδή λέει ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα! Έτσι το βαθύ κράτος έρχεται να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική σε μια κατεύθυνση που απαιτεί η τρόικα και η πολιτική των μνημονίων. Βασικά τελική επιδίωξη είναι η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με προσωπικό φτηνό, ανακυκλούμενο με δίμηνες, τρίμηνες και άλλες συμβάσεις εργασίας στο κράτος εργοδότη. Η πολιτική αυτή ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση στο χώρο των απορριμάτων που είναι πραγματικός χρυσός για τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά απαιτείται και η μείωση του κόστους εργασίας.
Στις συνθήκες αυτές το σ.κ. πρέπει να παλέψει για:
1. Να μην γίνει καμία απόλυση.
2. Παραμονή όλων των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη δουλειά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχει υπογράψει η ΠΟΕ- ΟΤΑ.
3. Προκήρυξη θέσεων για μόνιμους διορισμούς με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μέσω ΑΣΕΠ.
4. Οι Δήμαρχοι να διατηρήσουν τους εργαζόμενους στις θέσεις τους και να πάρουν την ευθύνη της μισθοδοσίας τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η γενίκευση του αγώνα με ταξική ενότητα και διακλαδικό συντονισμό σε κοινό αγώνα ενάντια στην πολιτική των μνημονίων και αυτών που την επιβάλλουν”.
Τέλος ο Γιώργος Μητσιώνης μέλος της Αγωνιστικής Παρέμβασης στο Δήμο Ηλιούπολης μας είπε: “Η απόλυση των συμβασιούχων σήμερα είναι η κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής πολιτικής που εκπορεύεται απ’ την πολιτική της υποτέλειας και της ξενοδουλείας απέναντι στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η απόλυση σήμερα των συμβασιούχων παρά τις αφόρητες ανάγκες στους δήμους και ειδικά στον τομέα της καθαριότητας δείχνει καθαρά το δρόμο της οριστικής συντριβής των εργασιακών δικαιωμάτων και τη μετατροπή τους σε φτηνές ευέλικτες σχέσεις που να υπηρετούν απόλυτα τις ανάγκες της δημόσιας και ιδιωτικής εργοδοσίας. Ακόμα η υποβάθμιση του νευραλγικού τομέα της καθαριότητας ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίησή της, αφού είναι γνωστό ότι διάφοροι «εθνικοί» εργολάβοι και «κουμπάροι» καραδοκούν στη γωνία σαν αρπαχτικά.

Ο αγώνας για το σταμάτημα αυτής της πολιτικής δεν θα είναι εύκολος. Θα χρειαστούν μεγάλοι παρατεταμένοι αγώνες, μαζικοί, ενωτικοί και κυρίως με καθαρό πολιτικό στόχο. Όσο θα κυριαρχούν απόψεις που θα οδηγούν είτε στο συμβιβασμό είτε στον απομονωτισμό, τόσο θα δυσκολεύονται οι προσπάθειες των εργαζομένων και θα κυριαρχεί η σύγχυση και απογοήτευση”.

Στη διαδήλωση της Πέμπτης η ΕΡΓΑΣ στους ΟΤΑ πήρε μέρος με δικό της μπλοκ και μοίρασε την προκήρυξη που δημοσιεύουμε παρακάτω:
Όλοι στην κινητοποίηση των εργα­ζομένων στους ΟΤΑ την Πέμπτη 22/6/2017
Συνάδελφοι μόνιμοι- συμβασιούχοι
Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνέ­δριου οι μάσκες πλέον έπεσαν. Με την απόφασή του 10.000 περίπου συμβα­σιούχοι, εργαζόμενοι κυρίως στην καθα­ριότητα, πετάγονται στο δρόμο. Έτσι οι εργαζόμενοι αυτοί, που ακόμα και το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνωρίζει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απολύονται! Ο απόλυτος παραλογισμός. Αν αυτοί που είναι αναγκαίοι και μάλιστα σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, όπως είναι η καθαριότητα, απολύονται τότε, με τη λογική αυτή θα έπρεπε το όργανο αυτό να απαιτήσει την απόλυση όλων των εργα­ζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο.
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Αν το Ελεγκτικό Συνέδριο έπρεπε να παρέμβει για τη διαφύλαξη της περίφημης συνταγματικής νομιμότητας, αυτό θα έπρεπε να το κάνει όταν η κυβέρνηση προσλάμβανε συμβασιούχους σε θέσεις μονίμων αναγκών και να την υποχρεώσει να κάνει μόνιμες προσλήψεις. Όμως δεν το έκανε τότε και το κάνει τώρα στο όνομα δήθεν της συνταγματικής νομι­μότητας. Στην πραγματικότητα όμως η απόφαση αυτή έρχεται να ευθυ­γραμμιστεί με την κυβερνητική πολιτική των μνη­μονίων και την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.
Στην πραγματικότητα η απόφαση αυτή δίνει άλλοθι στις κουτοπονηριές του Σκουρλέτη που τώρα θα λέει ότι “εμείς θέλαμε αλλά δυστυχώς το Σύνταγμα και αυτοί που το ψήφισαν μας έχει δέσει τα χέρια και τα πόδια”. Ανεξάντλητη βέβαια η απάτη και η δημαγωγία απ’ την κυ­βέρνηση και τον υπουργό της υποτιθέμενης “αριστερής” διαμαρτυρίας! Εκείνο όμως που είναι βέβαιο είναι το γεγονός ότι 10.000 άνθρωποι θα βρεθούν από αύριο στην ανεργία και από δω και πέρα όσοι θα προσλαμβάνονται με τα προτεινόμενα δίμηνα του Σκουρλέτη θα είναι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ ή των προγραμμάτων κοι­νωφελούς εργασίας, δηλαδή μιας απόλυτα ελαστικής και φτηνής εργασίας. Είναι βέβαιο ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει τις ορέξεις σ΄ αυτούς που στοχεύουν να αρπάξουν με τις ιδιωτικοποιήσεις το χρυσάφι που κρύβεται στα σκουπίδια για να “μιζάρουν” στις βρώμικες αυτές υποθέσεις.
Συνάδελφοι.
Η σημερινή κινητοποίηση πρέπει να αποτελέσει την αρχή ενός μαζικού ενωτικού ταξικού αγώνα που δεν αφορά μόνο το πρόβλημα των συμβασιούχων που σήμερα απολύονται. Δεν είναι καν πρόβλημα μόνο των εργαζομένων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι πρόβλημα όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αναμφισβήτητα η αιχμή του δόρατος είναι σήμερα οι άνθρωποι που πετιούνται έξω απ’ τη δουλειά τους. Είναι ανάγκη ο αγώ­νας να γενικευτεί σε όλη την αυτοδιοίκηση. Η διασφάλιση της δουλειάς στους συμβασιούχους, που ούτως ή άλλως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, φράζει το δρόμο στις κυβερνητικές επι­διώξεις για να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις όπως έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ενωμένοι, μαχητικά, αγωνιστικά και ταξικά να παλέψουμε ενάντια σε κάθε απόλυση!
Να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου σύμφωνα με τις συμβάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ!

Αγώνας διαρκείας για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ!
Ιούνης 2017
ΕΡΓ.Α.Σ στους ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου