Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση: Συνωμοσία του στρατηγού Κορνίλωφ ενάντια στην επανάσταση

Συντριβή της συνωμοσίας
Τα σοβιέτ στην Πετρούπολη και στη Μόσχα περνούν με το μέρος των μπολσεβίκων
Παίρνοντας όλη την εξουσία η αστική τάξη άρχισε να ετοιμάζεται για τη συντριβή των αδυνατισμένων Σοβιέτ και την εγκατάσταση απροκάλυπτης αντεπαναστατικής δικτατορίας. O εκατομμυριούχος Ριαμπουσίνσκι δήλωσε κυνικά, πως μοναδική διέξοδο από την κατάσταση βλέπει «το σκελετωμένο χέρι της πείνας, της αθλιότητας του λαού, που θα πιάσει από το λαιμό τους ψευτοφίλους του λαού, τα δημοκρατικά σοβιέτ και επιτροπές». Στο μέτωπο οργίαζαν τα στρατοδικεία και η θανατική ποινή για τους φαντάρους. Στις 3 του Αυγούστου 1917 ο αρχιστράτηγος Κορνίλωφ ζήτησε να εισαχθεί η θανατική ποινή και στα μετόπισθεν.

Στις 12 του Αυγούστου άνοιξε, στο Μεγάλο θέατρο της Μόσχας, η κρατική συνδιάσκεψη που κάλεσε η Προσωρινή κυβέρνηση για να κινητοποιήσει τις δυνάμεις τής αστικής τάξης και των τσιφλικάδων. Στη συνδιάσκεψη πήραν μέρος κυρίως αντιπρόσωποι των τσιφλικάδων, της αστικής τάξης, των στρατηγών, των αξιωματικών και των κοζάκων. Τα Σοβιέτ αντιπροσωπεύθηκαν στη σύσκεψη από τους μενσεβίκους και τους εσέρους.
Τη μέρα που άρχιζε η κρατική συνδιάσκεψη, οι μπολσεβίκοι οργάνωσαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γενική απεργία στη Μόσχα· πήρε σ’ αυτή μέρος η πλειοψηφία των εργατών. Απεργίες έγιναν και σε μια σειρά άλλες πόλεις.
Ο  εσέρος Κερένσκι, γεμάτος κομπασμό, στο λόγο του στη συνέλευση απείλησε πως θα καταπνίξει «με το σίδερο και στο αίμα» κάθε απόπειρα του επαναστατικού κινήματος, μαζί και τις απόπειρες των αγροτών για να καταλάβουν αυτόβουλα τη γη των τσιφλικάδων.
Ο αντεπαναστάτης στρατηγός Κορνίλωφ απαιτούσε την άμεση «κατάργηση των επιτροπών και των σοβιέτ».
Και στο στρατηγείο τού αρχιστράτηγου Κορνίλωφ έτρεχαν οι τραπεζίτες, οι έμποροι, οι εργοστασιάρχες, που υπόσχονταν λεφτά και υποστήριξη.
Στο στρατηγό Κορνίλωφ παρουσιάστηκαν και αντιπρόσωποι των «συμμάχων», δηλ. της Αγγλίας και της Γαλλίας, ζητώντας να επισπευσθεί η επίθεση ενάντια στην επανάσταση.
Τραβούσαμε προς την αντεπαναστατική συνωμοσία τού στρατηγού Κορνίλωφ.
Η συνωμοσία τού Κορνίλωφ ετοιμαζόταν ανοιχτά. Για να αποσπάσουν την προσοχή απ’ αυτήν, οι συνωμότες είχαν διαδώσει τη φήμη πως οι μπολσεβίκοι ετοιμάζουν εξέγερση στην Πετρούπολη στις 27 του Αυγούστου, με την ευκαιρία που συμπληρώνονταν έξη μήνες από την επανάσταση. Η Προσωρινή κυβέρνηση, με τον Κερένσκι επικεφαλής, ρίχτηκε πάνω στους μπολσεβίκους, δυνάμωσε την τρομοκρατία ενάντια στο προλεταριακό κόμμα. Ταυτόχρονα ο στρατηγός Κορνίλωφ συγκέντρωσε στρατό για να βαδίσει ενάντια στην Πετρούπολη, να διαλύσει τα σοβιέτ και να σχηματίσει κυβέρνηση στρατιωτικής δικτατορίας.
Ο Κορνίλωφ είχε συνεννοηθεί προηγούμενα με τον Κερένσκι για το αντεπαναστατικό του πραξικόπημα. Όταν όμως ήρθε η ώρα για την εξόρμηση του Κορνίλωφ, ο Κερένσκι άλλαξε απότομα μέτωπο, ξέκοψε από το σύμμαχό του. Ο Κερένσκι φοβήθηκε, πως οι λαϊκές μάζες που θα ξεσηκώνονταν για να τσακίσουν την αντίδραση του Κορνίλωφ, θα σαρώσουν με το ίδιο χτύπημα και την αστική κυβέρνησή του, αν δεν ξεκόψει από τώρα με τον Κορνίλωφ.
Στις 25 του Αυγούστου, ο Κορνίλωφ κίνησε προς την Πετρούπολη το τρίτο σώμα του ιππικού με το στρατηγό Κρίμωφ, διακηρύσσοντας πως είχε σκοπό «να σώσει την πατρίδα». Η Κεντρική επιτροπή του μπολσεβίκικου κόμματος, απαντώντας στο κίνημα του Κορνίλωφ, κάλεσε τους εργάτες και τους φαντάρους ν’ αποκρούσουν ενεργά με τα όπλα την αντεπανάσταση. Οι εργάτες άρχισαν γρήγορα να εξοπλίζονται και να ετοιμάζονται για αντίσταση. Τα αποσπάσματα των κόκκινων φρουρών μεγάλωσαν πολύ αυτές τις μέρες. Τα συνδικάτα κινητοποίησαν τα μέλη τους. Οι επαναστατικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί τής Πετρούπολης ετοιμάστηκαν επίσης για μάχη. Γύρω στην Πετρούπολη έσκαβαν χαρακώματα, τοποθετούσαν συρματοπλέγματα, χαλούσαν σιδηροδρομικές γραμμές. Κάμποσες χιλιάδες ένοπλοι ναύτες ήρθαν από την Κροστάνδη για να υπερασπίσουν την πρωτεύουσα. Στάλθηκαν αντιπρόσωποι στην «άγρια μεραρχία» που βάδιζε ενάντια στην Πετρούπολη· όταν αυτοί εξήγησαν στους ορεινούς φαντάρους της τη σημασία τής επίθεσης του Κορνίλωφ, η «άγρια μεραρχία» αρνήθηκε να βαδίσει ενάντια στην Πετρούπολη. Προπαγανδιστές στάλθηκαν  και σε άλλους σχηματισμούς τού Κορνίλωφ. Παντού όπου υπήρχε κίνδυνος δημιουργήθηκαν επαναστατικές επιτροπές και επιτελεία για την πάλη ενάντια στον Κορνίλωφ.
Θανάσιμα φοβισμένοι οι εσερομενσεβίκοι ηγέτες, μαζί και ο Κερένσκι, γύρευαν αυτές τις μέρες προστασία από τους μπολσεβίκους επειδή είχαν πεισθεί πως μοναδική πραγματική δύναμη στην πρωτεύουσα, ικανή να τσακίσει τον Κορνίλωφ, ήταν οι μπολσεβίκοι.
Οι μπολσεβίκοι όμως, κινητοποιώντας τις μάζες για το τσάκισμα του Κορνίλωφ, δε σταματούσαν τον αγώνα κατά της κυβέρνησης Κερένσκι. Οι μπολσεβίκοι ξεσκέπαζαν μπροστά στις μάζες την κυβέρνηση του Κερένσκι, των μενσεβίκων και των εσέρων, που με την όλη πολιτική τους, αντικειμενικά βοήθησαν την αντεπαναστατική συνωμοσία τού Κορνίλωφ.
Χάρη σ’ όλα αυτά τα μέτρα, το πραξικόπημα του Κορνίλωφ τσακίστηκε. O στρατηγός Κρίμωφ αυτοκτόνησε. Ο Κορνίλωφ και οι συνεργάτες του, ο Ντενίκιν και ο Λουκόμσκι, πιάστηκαν (εξ άλλου ο Κερένσκι σε λίγο τους άφησε ελεύθερους).
Το τσάκισμα του πραξικοπήματος Κορνίλωφ ξεσκέπασε μονομιάς και φώτισε το συσχετισμό των δυνάμεων ανάμεσα στην επανάσταση και στην αντεπανάσταση. Έδειξε πως ολόκληρο το στρατόπεδο της αντεπανάστασης ήταν καταδικασμένο, από τους στρατηγούς και το κόμμα των καντέ ως τους μενσεβίκους και τους εσέρους, που είχαν μπλεχτεί στα δίχτυα τής αστικής τάξης.
Έγινε ολοφάνερο, πως η πολιτική τής παράτασης ενός πολέμου που ξεπερνούσε τις δυνάμεις της χώρας και η οικονομική καταστροφή που προκαλούσε η παράταση του πολέμου, είχαν τελειωτικά κλονίσει την επιρροή τους μέσα στις μάζες.
Το τσάκισμα του Κορνίλωφ έδειξε πως το μπολσεβίκικο κόμμα ανδρώθηκε σε αποφασιστική δύναμη της επανάστασης, δύναμη ικανή να συντρίψει οποιεσδήποτε ραδιουργίες της αντεπανάστασης.
Το μπολσεβίκικο κόμμα δεν ήταν ακόμα κυβερνητικό κόμμα, στο πραξικόπημα όμως του Κορνίλωφ έδρασε σαν πραγματική δύναμη που κυβερνούσε, αφού οι εργάτες και οι φαντάροι εκτελούσαν αδίσταχτα τις οδηγίες του.
Το τσάκισμα του Κορνίλωφ έδειξε τέλος πως τα σοβιέτ, που φαίνονταν νεκρά, έκρυβαν τεράστια δύναμη επαναστατικής αντίστασης. Ήταν αναμφισβήτητο πως ακριβώς τα σοβιέτ και οι επαναστατικές τους επιτροπές έφραξαν το δρόμο στο στρατό τού Κορνίλωφ, έσπασαν τις δυνάμεις του.
Η πάλη με τον Κορνίλωφ ξαναζωντάνεψε τα σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών, τα απελευθέρωσε από τα δεσμά τής συμβιβαστικής πολιτικής, τα έβγαλε στον πλατύ δρόμο τής επαναστατικής πάλης και τα έστρεψε προς το μπολσεβίκικο κόμμα.
Η επιρροή των μπολσεβίκων μέσα στα σοβιέτ μεγάλωσε όσο ποτέ. Επίσης, η επιρροή των μπολσεβίκων άρχισε να μεγαλώνει γρήγορα και στην ύπαιθρο.
Ο κίνδυνος που αποτελούσε για την επανάσταση η συνωμοσία και το πραξικόπημα του Κορνίλοφ ξεσήκωσε τις λαϊκές μάζες επικεφαλής των οποίων μπήκε το μπολσεβίκικο κόμμα. Η έκκληση του κόμματος προς τους εργάτες και τους στρατιώτες να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση της επανάστασης, βρήκε θερμή απήχηση. Οι μπολσεβίκοι κατόρθωσαν όχι μόνο να δώσουν παλλαϊκή έκταση στον αγώνα κατά του Κορνίλοφ, αλλά και να ξεσκεπάσουν ολόπλευρα τον Κερένσκι σαν καλυμμένο κορνιλοφικό, που εφάρμοζε το ίδιο επίσης αντεπαναστατικό πρόγραμμα με άλλα μέσα. Η ΚΕ κάλεσε τους εργάτες και τους στρατιώτες να αποδείξουν πως αυτοί είναι  ισχυρότεροι  από την αστική αντεπανάσταση.
Από την Έκκληση της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής Πετρούπολης του ΣΔΕΚΡ (μπ), της Στρατιωτικής Οργάνωσης της ΚΕ του ΣΔΕΚΡ (μπ) του Κεντρικού Σοβιέτ των εργοστασιακών Επιτροπών, της μπολσεβίκικης Ομάδας του Σοβιέτ Πετρούπολης και της ΚΕΕ των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών “προς όλους τους εργαζόμενους, προς όλους τους εργάτες και τους στρατιώτες της Πετρούπολης” για αγώνα κατά της αντεπανάστασης
29 Αυγούστου 1917
... Λαέ της Πετρούπολης! Σε καλούμε στον πιο αποφασιστικό αγώνα κατά της αντεπανάστασης! Πίσω από την Πετρούπολη βρίσκεται ολόκληρη η επαναστατημένη Ρωσία!
Στρατιώτες! Στο όνομα της επανάστασης – εμπρός κατά του στρατηγού Κορνίλοφ!
Εργάτες! Με συσπειρωμένες τις γραμμές σας προστατέψτε την πόλη της επανάστασης από την επίθεση της αστικής αντεπανάστασης!
Στρατιώτες και εργάτες ! Σε αδελφική συμμαχία, ενωμένοι με το αίμα των ημερών του Φλεβάρη, δείξτε στους κορνιλοφικούς ότι όχι μόνο δεν θα καταπνίξουν την επανάσταση, αλλά ότι η επανάσταση θα τσακίσει και θα σαρώσει από το πρόσωπο της γης τις απόπειρες της αστικής αντεπανάστασης.
Στο όνομα της επανάστασης, στο όνομα της εξουσίας του προλεταριάτου και της αγροτιάς στην απελευθερωμένη Ρωσία και σ' όλο τον κόσμο, σαν μια ενιαία οικογένεια με συσπειρωμένες τις γραμμές, χέρι με χέρι, σαν ένας άνθρωπος, αντιμετωπίστε τον εχθρό του λαού, τον προδότη της επανάστασης, το δολοφόνο της ελευθερίας!
Μπορέσατε να ανατρέψετε τον τσαρισμό, αποδείξτε πως δεν θα ανεχθείτε την κυριαρχία του εγκάθετου των τσιφλικάδων και της αστικής τάξης, του Κορνίλοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου