Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ευρώ- εκβιασμοί για τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΛΑΡΚΟ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την ΛΑΡΚΟ μετά και την τελευταία απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορρίψει την προσφυγή της εταιρείας για την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων, με αποτέλεσμα να επανέρχονται σενάρια, τα οποία στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχαν φύγει από το τραπέζι, σχετικά με το μέλλον της εταιρείας.
Η απόφαση του έκτου τμήματος του Γενικού Δικαστηρίου απέρριψε την προσφυγή για την ακύρωση προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, που θεωρήθηκε ότι έδωσε το ελληνικό Δημόσιο στη ΛΑΡΚΟ.
Σύμφωνα με τα όσα καταλογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η στήριξη του δημοσίου (ο οποίος είναι βασικός μέτοχος της εταιρείας) είχε δοθεί με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων το 2008 (30 εκατ. ευρώ), το 2010 (10,8 εκατ. ευρώ) και το 2011 (30 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ) και μέσω συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας το 2009 (45 εκατ. ευρώ). Βάσει της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014, η Ελλάδα είχε κληθεί να ανακτήσει την κρατική ενίσχυση μέσα σε τέσσερις μήνες. Η τότε κυβέρνηση είχε ενημερώσει την Κομισιόν ότι προωθούσε την πώληση της ΛΑΡΚΟ μέσω δύο διαγωνισμών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε ότι με τη μεταβίβασή της θα απέσυρε την απαίτησή της.
Οι διαγωνισμοί δεν προχώρησαν τελικά και η Επιτροπή επανήλθε με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2016 κατά της Ελλάδας λόγω μη συμμόρφωσης στην απόφαση ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων. Παράλληλα η ΛΑΡΚΟ είχε προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο για ακύρωση αυτών των αποφάσεων. Τον Νοέμβριο 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων και δεν προέβη στην ανάκτησή τους. Και τώρα το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την προσφυγή της ΛΑΡΚΟ εναντίον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η επιβολή του προστίμου από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα εκβιαστικό εργαλείο για τον οικονομικό στραγγαλισμό της εταιρείας  και τη δρομολόγηση εξελίξεων που θα εξυπηρετήσουν ξένα και ντόπια μεταλλευτικά μονοπώλια, είτε με τον τεμαχισμό και το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ είτε με το κλείσιμό της.
Η ΛΑΡΚΟ είναι σημαντικό μέγεθος στον χώρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού είναι η μόνη παραγωγός εταιρεία σιδηρονικελίου στην ΕΕ, καλύπτοντας το 5% των αναγκών της στο συγκεκριμένο μέταλλο (βασικό συστατικό για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα). Το 2016 η εταιρεία παρήγαγε 17.071 τόνους νικελίου (το 2017 υπολογίζονται σε 17.500).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου