Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Τριχοτόμηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Στην τριχοτόμηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας οδηγούν οι νέες “ιδέες” για το μέλλον του ιδρύματος που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πρόταση που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, με τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ, οι σχολές του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας προτείνεται να ενοποιηθούν με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με τους τοπικούς παράγοντες της Εύβοιας να βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΕΚΠΑ προτείνει, στη θέση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ, να ιδρυθεί Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και Διαχείρισης Λιμένων, το οποίο θα ανήκει στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και θα έχει έδρα τη Χαλκίδα. Αντίστοιχα, στη θέση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ, να γίνει Τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, το οποίο θα έχει έδρα τη Χαλκίδα και θα ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Όμως στις παραπάνω δύο σχολές, λειτουργούν ήδη έξι τμήματα και συγκεκριμένα, στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού και Μηχανικών Αεροσκαφών και στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι με την πρόταση του ΕΚΠΑ περιορίζεται ο αριθμός των εισακτέων και προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά για το μέλλον των αποφοίτων των υφιστάμενων τμημάτων που θα καταργηθούν.
Οι προτάσεις αυτές γίνονται όταν, ως συνέπεια του “Σχεδίου Αθηνά”, μόλις φέτος το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Χαλκίδας αφομοίωσε πλήρως αντίστοιχο τμήμα που λειτουργούσε στη Λαμία, ενώ και η ΣΤΕΦ περιλαμβάνει και τα Τμήματα Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Μηχανικών που λειτουργούν στη Λαμία.
Ανάλογη φιλολογία υπάρχει και για τη Σχολή του Καρπενησίου, με την σχεδιαζόμενη απορρόφησή της από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο και τη μετεξέλιξή της σε Τμήμα Δασολογίας.
Έτσι, το κομμάτι του ΤΕΙ Στερεάς που εδρεύει στη Λαμία θα αναγκαστεί, με όσα τμήματα του απέμειναν, είτε να αφομοιωθεί πλήρως από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ή να μαραζώσει. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει προαναγγείλει, για το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 20, τη λειτουργία στη Λαμία τριών νέων τμημάτων (λειτουργούν ήδη δύο), Φυσικοθεραπείας, Φυσικής και Επιστήμης των Υλικών. Ειδικά το τμήμα Φυσικοθεραπείας θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Στερεάς που εδρεύει στη Λαμία.
Επίσης στη Λαμία προβλέπεται να λειτουργήσει και Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με διετή πρόγραμμα παρακολούθησης για αποφοίτους Λυκείου.
Τα σενάρια αυτά βάζουν φρένο στους σχεδιασμούς των τοπικών παραγόντων, που βλέπουν ως απάντηση στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας την “ανασύσταση” του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και γι' αυτό το σκοπό έχουν συγκροτήσει επιτροπή ειδικών, υπό τον πρώην υπουργό, καθηγητή Γιάννη Πανούση.
Από την μεριά τους οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ, υπό το φόβο των αντιδραστικών  εξελίξεων  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, “βλέπουν” ως μοναδική τους διέξοδο την “μετεξέλιξή” τους σε επιστημονικό προσωπικό Πανεπιστημίου.
Όλα αυτά βέβαια, όταν και η επιτροπή των τριών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) που έχει συγκροτήσει το υπουργείο δεν έχει υποβάλει ακόμη το πόρισμά της για το μέλλον του ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου