Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ στη Φθιώτιδα για την Πρωτομαγιά



Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στην 
καπιταλιστική εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και το φασισμό
Για Ειρήνη, Δουλειά, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία, Σοσιαλισμό

Εργάτες – εργαζόμενοι/ες
Η Πρωτομαγιά είναι η παγκόσμια ημέρα αγώνα και διεθνιστικής αλληλεγγύης της εργατικής τάξης! Είναι η μέρα όπου η εργατική τάξη αντλεί διδάγματα από τους ιστορικούς αγώνες της, επιθεωρεί και συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά της και να προωθήσει τους μεγάλους σκοπούς της τάξης της.
Η φετινή Πρωτομαγιά, 132 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο για το “ιστορικό 8ωρο” βρίσκει την παγκόσμια εργατική τάξη, τους λαούς και τα έθνη στις  δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε εδώ και μια δεκαετία και συνεχίζεται.
Τα σύννεφα του πολέμου σκοτείνιασαν τον ουρανό και ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών βυθίζει ολόκληρες περιοχές του πλανήτη σε ανείπωτη φρίκη. Για μια ακόμα φορά η φρικωδία επικρατεί στη Μέση Ανατολή, όπου ξεσπούν όλες οι αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου, ενώ οι πολεμικές απειλές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενάντια στη Λ.Δ. της Κορέας απλώνουν τον  κίνδυνο για  την ειρήνη μέχρι τον Ειρηνικό.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να κρατήσει τα πλανητικά της κεκτημένα και να φρενάρει με αίμα και πόλεμο την ανερχόμενη μεγάλη δύναμη, την καπιταλιστική Κίνα, την επάνοδο της πάντα στρατιωτικά ισχυρής Ρωσίας του αντιδραστικού Πούτιν, αλλά και την οικονομική ισχυροποίηση της Γερμανίας.
Η Ευρώπη τρίζει! Μετά την έξοδο της Βρετανίας και την κρίση που διαπέρασε όλες τις οικονομίες της, ο άξονας Βερολίνου – Παρισιού προσπαθεί να βρει μια νέα ισορροπία και να διατηρήσει την ηγεμονία του στην ΕΕ,  ενώ τα φασιστικά- ρατσιστικά ρεύματα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις χώρες της Ευρώπης. Η Γηραιά  Ήπειρος με τη Γαλλία και την  Αγγλία στάθηκε στο πλευρό του Τραμπ στην επίθεση στη Συρία.
Καθώς οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εντείνονται, οι Δυτικοί επιταχύνουν τις διαδικασίες ένταξης όλων των χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, οι οποίες τροφοδοτούν ξανά επικίνδυνους εθνικισμούς και έχουν δρομολογήσει  υπό αμερικανονατοϊκή ομπρέλα ένα ακόμα διπλωματικό γύρο  για την «επίλυση» της «εκκρεμότητας» της Ελλάδας με την πΓΔΜ.
Στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιανατολική Μεσόγειο οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις και ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζονται για έβδομη χρονιά, ενώ  το κράτος του Ισραήλ, μετά την προκλητική απόφαση του Τράμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, κλιμακώνει τη δολοφονική πολιτική του σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
 Δίπλα μας η γειτονική Τουρκία του Ερντογάν, με στρατιωτικές κατοχές και εισβολές, «πατάει» σε τρεις χώρες (Κύπρος, Συρία, Ιράκ), αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και ασκεί πολιτική  ισχυρής περιφερειακής δύναμης, στα πλαίσια της οποίας έχει εντείνει  τις προκλήσεις και τις πιέσεις της σε βάρος της Κύπρου, ενώ έχει διευρύνει τις αμφισβητήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με διαδοχικές  πολιτικές και διπλωματικές δηλώσεις, αλλά και επικίνδυνες ενέργειες στην περιοχή του Αιγαίου.
Μέσα στους όρους που καθορίζουν οι αρπακτικές επιδιώξεις και τα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο η τουρκική επιθετικότητα προστίθεται σαν ένας ακόμα  παράγοντας που ανεβάζει όχι μόνο την πολιτική αλλά και την στρατιωτική ένταση, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και τους λαούς των δύο χωρών.
Η πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (αλλά και της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων), που έχει  θέσει  το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα της Ελλάδας  στη διάθεση των αμερικανονατοϊκών στρατιωτικών σχεδιασμών και πολεμικών εκστρατειών, δεν απομακρύνει ούτε προστατεύει τη χώρα μας από τους πολεμικούς κινδύνους, αλλά αντίθετα τη φέρνει πιο κοντά  σε αυτούς, ενώ οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την υπόθεση της Κύπρου σε νέα αδιέξοδα  και ναυάγια. 
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη ανάπτυξης του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για:
·         Την υπεράσπιση και την κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, την απαλλαγή της χώρας μας από τις αλυσίδες του ιμπεριαλισμού.
·         Την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.-Το διώξιμο των αμερικάνικων βάσεων.
·         Το δυνάμωμα της φιλίας των λαών Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας ενάντια στον πόλεμο,  στον εθνικισμό και το φασισμό, ενάντια στην πολιτική των κυρίαρχων τάξεων και των  αντιδραστικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Τουρκία. Tην ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και την απόκρουση κάθε επιθετικής ενέργειας της κυβέρνησης της Τουρκίας  σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, αλλά και κάθε επιθετικής ενέργειας της κυβέρνησης της Ελλάδας κατά της Τουρκίας. Την αποτροπή της διχοτόμησης της Κύπρου.
·         Την αμοιβαία συνεννόηση, τη φιλία και την κοινή πάλη των λαών των Βαλκανικών χωρών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στις επαναχαράξεις συνόρων και την ενσωμάτωση των Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
·         Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων που τους γεννούν οι πόλεμοι και η εκμετάλλευση. 
Η Πρωτομαγιά του 2018 βρίσκει το λαό και τη χώρα για 8η συνεχή χρονιά κάτω από την μπότα των μνημονίων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με τα πολιτικά τους συμπληρώματα σε εναλλασσόμενους ρόλους και με αδύναμη την αριστερά και το εργατικό- συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν περάσει μια τεράστια θηλιά στο λαό και στη χώρα:
Με το πέταγμα πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένων στην ανεργία!
Με την κατάργηση της σταθερής εργασίας και  τη μαζική αντικατάστασή της με την  προσωρινή, μερική, ελάχιστα αμειβόμενη και συχνά απλήρωτη απασχόληση!
Με την  περικοπή των μισθών και των συντάξεων πάνω από 35% και με τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας!
Με  τη ληστρική αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων.
Με το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας!
Με το πετσόκομμα δαπανών σε Παιδεία – Υγεία – Ασφάλιση - Πρόνοια, ενώ τινάζουν τις πολεμικές δαπάνες στα ύψη!
Με την αρπαγή της λαϊκής στέγης και διώξιμο της νεολαίας στο εξωτερικό!
Αυτοί παρουσιάζουν τα ματωμένα πλεονάσματα που βγαίνουν από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος ως «κατάκτηση», τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, την ανεργία και τα λουκέτα σαν «αναγκαίο μέτρο».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού αρχικά εξαπάτησε τον λαϊκό κόσμο με υποσχέσεις για κατάργηση των μνημονίων, τώρα επιδιώκει να αντικαταστήσει την πρώτη μεγάλη απάτη της με μια δεύτερη που υπόσχεται «έξοδο από τα μνημόνια», ενώ είναι γνωστό ότι όχι μόνο τα 8ετή αντεργατικά μέτρα των τριών μνημονίων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, αλλά και ότι με άλλη ονομασία θα υπάρξει συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων. Ταυτόχρονα η ΝΔ «αντιπολιτεύεται» με την απαίτηση για περισσότερες, πιο σκληρές και γρήγορες  αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», ενώ ο ΣΕΒ διεκδικεί να μείνει άθικτο και να διευρυνθεί το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο.
* * *
Απέναντι στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική η εργατική τάξη και ο λαός μας αναζητούν  τον δρόμο που θα την ανακόψει. Έναν δρόμο που το άνοιγμά του φράζεται από το κουφάρι μιας συμβιβασμένης και υποταγμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας σε ΓΣΣΕ/ ΑΔΕΔΥ και εμποδίζεται  από τη διαιρετική πολιτική του ΚΚΕ.
Στη Φθιώτιδα αυτή η κατάσταση του εργατικού κινήματος εκδηλώνεται ακόμη πιο έντονα, ως αποτέλεσμα της διάσπασης που έχει επέλθει στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων  στο νομό, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και τη λειτουργία δύο εργατικών κέντρων με κοινή έδρα τη Λαμία,
Το εργατικό κίνημα καλείται σήμερα να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια ανασυγκροτώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του και αναζωογονώντας τους μαζικούς αγώνες του. Στην περιοχή μας είναι επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η οργανωτική ενότητά του, με την ύπαρξη ενός Εργατικού Κέντρου στη Φθιώτιδα
Καλείται να τιμήσει την  Εργατική Πρωτομαγιά στέλνοντας το μήνυμα της ταξικής αγωνιστικής ανασυγκρότησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που προωθεί:
  • αιτήματα σύμφωνα με τα συμφέροντα των εργαζομένων, ενάντια στη γραμμή του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας
  • μορφές μαζικής πάλης και ταξικής αλληλεγγύης που ενώνουν και κάνουν αποτελεσματικό τον αγώνα των εργαζομένων
  • μορφές οργάνωσης και συνδικαλιστικής λειτουργίας που  μπορούν να επανασυσπειρώσουν τους εργαζόμενους στα σωματεία και να  πολλαπλασιάσουν  τις δυνάμεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
* * *
Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται φέτος στη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του επαναστατικού ΚΚΕ, του κόμματος της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ στη 40χρονη επαναστατική πορεία που ακολούθησε μετά την ίδρυση του, πριν ο ρεβιζιονισμός το αλώσει,  με τις ιδέες και την πολιτική του, με το πρόγραμμά του για τη δημοκρατική και σοσιαλιστική αναγέννηση της νεοελληνικής κοινωνίας, με τους στενούς δεσμούς που έκτισε με την εργατική τάξη και τον λαό μας, με την αγωνιστικότητα και τις θυσίες των κομμουνιστών-μελών του, ενέπνευσε, οργάνωσε και καθοδήγησε τους μικρούς και μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης  της χώρας μας, στάθηκε επικεφαλής των αγώνων  του λαού μας για την εθνική απελευθέρωση και την εθνική ανεξαρτησία, δημιουργώντας τις εποποιίες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.
 Βαθιές ρίζες δένουν το  επαναστατικό ΚΚΕ με την  Κόκκινη Εργατική Πρωτομαγιά, ποτισμένες και από το αίμα των 200 ηρωικών κομμουνιστών που εκτελέστηκαν από τις γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.
Αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την επαναστατική ιστορία και τους στόχους  του κομμουνιστικού κινήματος, η Εργατική Πρωτομαγιά, στους σημερινούς  καιρούς της μεγάλης υποχώρησής του, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος, της ανασύστασης του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης,  ως αναγκαίας προϋπόθεσης για το ξαναδυνάμωνα του εργατικού κινήματος και την εκπλήρωση της απελευθερωτικής αποστολής της εργατικής τάξης.

  • την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και την ανατροπή των μνημονίων
  • την επανακατάκτηση και διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων
  • την πολιτική και συνδικαλιστική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος
  • Ειρήνη - Δημοκρατία - Εθνική Ανεξαρτησία - Σοσιαλισμό
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

1 σχόλιο:

  1. Στις 9 Μάη 1947 εκτελείται από το αμερικανόδουλο μοναρχοφασιστικό κράτος η λαϊκή αγωνίστρια ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΚΟΥΣΙΑΝΤΖΑ...

    Αφιέρωμα του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"
    Από το θάλαμο μελλοθανάτων στην αθανασία!

    https://eyrytixn.blogspot.gr/2012/05/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή