Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Λαμία – Πάτρα – Γιάννενα: η ίδια υπονομευτική και διαλυτική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών στην απεργία


ΛΑΜΙΑ: Ακόμα μεγαλύτερη η διάλυση και ο αποσυντονισμός με τα δύο (!) Εργατικά Κέντρα


Η ιδιόμορφη κατάσταση που επικρατεί στο νομό Φθιώτιδας με την ύπαρξη δύο Εργατικών Κέντρων φάνηκε, για ακόμη μία φορά στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 /11/18, πόσο επιδρά αρνητικά στο εργατολαϊκό κίνημα στο νομό μας και υπονομεύει τις αναγκαίες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να βγει από το τέλμα που το έχουν οδηγήσει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και η μακροχρόνια επίδραση του κάθε λογής ρεφορμισμού.

Από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΚΠΕΦ) δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση, έστω με μια αφίσα που να ενημερώνει για την απεργία, αφού επέλεξε να μην διοργανώσει απεργιακή συγκέντρωση αλλά να μεταβεί στην Αθήνα. Ακόμη και αυτή την αναχώρηση με πούλμαν για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, δεν φρόντισαν να προβάλουν. Άθλιοι εργατοπατέρες που συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική.

Από την άλλη το Εργατικό Κέντρο Λάμιας (ΕΚΛ) για μια φόρα ακόμη ήταν στην ουσία μια κομματική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ. Μια αναιμική συγκέντρωση φερμένη από τα παλιά, όταν υπήρχε ενιαίο Εργατικό Κέντρο στο νομό μας και το ΠΑΜΕ διοργάνωνε ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις.

Πρέπει να προβληματίσει όλους αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στο νομό Φθιώτιδας, και βάζει επιπλέον εμπόδια στην ανάπτυξη των εργατολαϊκών αγώνων.

Η ΓΣΕΕ στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και δυναμιτίζει κάθε κινητοποίηση, δίνοντας άλλοθι στο ΠΑΜΕ να διασπά το εργατολαϊκό κίνημα, το οποίο όμως στο τέλος σέρνεται στις ημερομηνίες της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ για την προκήρυξη απεργίας, ενώ παράλληλα την καταγγέλλει επειδή δεν αναγνωρίζει το Εργ. Κεντ. Λαμίας (ΕΚΛ) .

Φαίνεται ότι η απόφαση του ΠΑΜΕ να προχωρήσει σε ξεχωριστό εργατικό κέντρο και να μην επιδιώξει ειλικρινά την συγκρότηση ενός ενιαίου Εργατικού Κέντρου στο νομό Φθιώτιδας, δεν είναι η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η μαζικοποίηση των αγώνων, αλλά αποβλέπει στα ψηφαλάκια των αντιπροσώπων του ΕΚΛ, ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες στη ΓΣΕΕ.

Αυτή η τακτική όμως αφήνει την πλατιά μάζα των εργαζομένων στο περιθώριο, έρμαιο στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό καθώς οι κινήσεις αυτές δεν φαίνεται να συγκινούν κανέναν. Έτσι παρά τον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις να υπολείπεται πολύ των πραγματικών αναγκών.

Μπροστά σε αυτή την αρνητικά διαμορφωμένη κατάσταση τα μέλη του κόμματος συμμετείχαν στην απεργία και μοίρασαν προκήρυξη της ΕΡΓ.Α.Σ. σε κεντρικό σημείο της πόλης της Λαμίας.



ΠΑΤΡΑ: αγωνιστικό παρών της ΛΑ-ΑΑΣ στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία



Στις 28/11 πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα η απεργία που είχε προκηρύξει η ΓΣΕΕ. Η υπονομευτική στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ, αλλά και η τακτική του ΠΑΜΕ το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Παρά το αρνητικό κλίμα όμως, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης σωματεία και πολιτικές οργανώσεις συμμετείχαν σε μία αξιοπρεπή διαδήλωση ενάντια στον αντιλαϊκό Προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Δυστυχώς, στο τέλος της πορείας έλαβαν χώρα σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και σε μπλοκ του αναρχικού χώρου, όταν οι πρώτοι με πρόσχημα την περιφρούρηση επιχείρησαν να απομακρύνουν βίαια τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών από τη διαδήλωση. Να επισημάνουμε ότι μέχρι εκείνο το σημείο η πορεία εξελισσόταν ομαλά και ειρηνικά. Οι τραμπουκισμοί του ΠΑΜΕ φυσικά δεν είχαν στόχο την περιφρούρηση της πορείας, αλλά την επίδειξη δύναμης με πολλούς αποδέκτες, καθώς από τις αρχές του καλοκαιριού το ΚΚΕ ελέγχει τον Δήμο και το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.

Η τακτική του «καπελώματος» διαδηλώσεων και του συλλογικού βαπτίσματος ως προβοκάτορα όποιου δεν ανήκει ή δεν ακολουθεί το ΠΑΜΕ δεν είναι καινούργια ούτε απευθύνεται μονάχα στον αναρχικό χώρο ο οποίος εκ των πραγμάτων έχει «λερωμένη τη φωλιά του». Στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11 το ΠΑΜΕ εφάρμοσε την προσφιλή διασπαστική τακτική της ξεχωριστής συγκέντρωσης – πορείας. Στις ανακοινώσεις του σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικές οργανώσεις, αλλά και απλοί πολίτες κατηγορούνται ως προβοκάτορες επειδή δεν συμπορεύτηκαν με τις δικές του δυνάμεις. Αυτό φυσικά ρίχνει νερό στο μύλο της κυρίαρχης προπαγάνδας που προσπαθεί να ταυτίσει τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου με τις προβοκάτσιες του αναρχικού χώρου. Τέλος, να αναφέρουμε ότι τόσο στις 17/11, όσο και στη διαδήλωση στις 28/11 οι δυνάμεις της ΛΑ-ΑΑΣ Πάτρας έδωσαν το αγωνιστικό παρών με το δικό τους μπλοκ.


ΓΙΑΝΝΕΝΑ: απεργία 28 Νοέμβρη


Και στα Γιάννενα στις 28 Νοέμβρη τα ποσοστά της πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ ήταν χαμηλά. Στην πορεία που έγινε, στήθηκαν ξανά τα γνωστά “κορδόνια” του ΠΑΜΕ. Συγκροτήσαμε μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης-ΑριστερήςΑντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας, στο οποίο συμμετείχε η Ταξική Πορεία και η ΕΡΓΑΣ, με πανό και δικό της μπλοκ, όπου και μοιράστηκε η προκήρυξη της παράταξης. Η διαδήλωση ήταν μαχητική και φωνάχτηκαν συνθήματα που ανταποκρίνονται στα αιτήματα της περιόδου και τον αντιλαϊκό Προϋπολογισμό.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου