Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

O θάνατος του 14 χρονου κοριτσιού από περιτονίτιδα φανερώνει την όξυνση των μνημονιακών πληγών στο χώρο της Υγείας




Τι έδειξαν τα γεγονότα για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Λαμίας
Ένα τραγικό γεγονός, ο θάνατος ενός 14 χρονου κοριτσιού από περιτονίτιδα, ήρθε να ξαναφέρει στην επιφάνεια την πολιτική εγκατάλειψης της υγείας στη Φθιώτιδα και ειδικότερα την ανεπάρκεια του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών.
Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την έξοδο στην “κανονικότητα”, παραμένουν και οξύνονται οι μνημονιακές πληγές στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Το άτυχο κοριτσάκι που μεταφέρθηκε ξημερώματα στο νοσοκομείο της Λαμίας με έντονους πόνους και αφού παρέμεινε σ’ αυτό δέκα ώρες, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, για να υποβληθεί εσπευσμένα σε εγχείριση σκωλικοειδίτιδας. Για να αποδειχθεί τελικά ότι είχε διάτρηση στομάχου και να καταλήξει το βράδυ της επόμενης ημέρας, από επιπλοκές λόγω της περιτονίτιδας.

Ο λόγος που το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε άμεσα στη Λαμία είναι ότι στο Γ.Ν. Λαμίας δεν λειτουργεί παιδοχειρουργική κλινική, όπως αναγνώρισε και στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου.

Εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο νοσοκομειακό ίδρυμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην καρδιά της χώρας δεν διαθέτει βασικές ειδικότητες και εξειδικευμένο προσωπικό, για τη στελέχωση σημαντικών κλινικών και χειρουργείων και στερείται βασικής υλικοτεχνικής υποδομής (αξονικός, μαγνητικός τομογράφος κλπ).

Τις σοβαρές αυτές ελλείψεις έχουν φέρει στη δημοσιότητα κατά καιρούς με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν Λαμίας και των Κ.Υ. του νομού, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο έχουν αναδείξει την κατάντια στον τομέα της υγείας στη Φθιώτιδα.

Το τραγικό αυτό γεγονός μόνο τυχαίο και μεμονωμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αλλά είναι αποτέλεσμα της διαχρονικά εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής, της εγκατάλειψης του χώρου της υγείας. Το προηγούμενο καλοκαίρι 42χρονος καθηγητής από τη Λαμία ξεψύχησε, κυριολεκτικά στην πόρτα του κλειστού Κέντρου Υγείας Καινούργιου, στο οποίο προσέφυγε όταν ένιωσε αδιαθεσία καθώς οδηγούσε, το οποίο από την ημέρα κατασκευής του (εγκαινιάστηκε το 2009) δεν λειτούργησε σχεδόν ποτέ, αφού δεν στελεχώθηκε με το απαραίτητο προσωπικό. Το συγκεκριμένο Κ.Υ., που με την λειτουργία του θα κάλυπτε χιλιάδες συμπολίτες μας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε έρευνά της το χαρακτήρισε “φάντασμα”.

Τα επαναλαμβανόμενα αυτά γεγονότα θέτουν μετ’ επιτάσεως την ανάγκη υπεράσπισης του δικαιώματος της υγείας, που πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του Φθιωτικού λαού. Για να μην ξανασυμβούν τέτοια τραγικά περιστατικά πρέπει να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο αγώνα από σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς του νομού που να απαιτήσει αναβάθμιση των υποδομών υγείας, με μόνιμες προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού και την προμήθεια της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου