Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Νέα όξυνση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας



Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και συνέχιση των παζαρεμάτων
Νέες ομοβροντίες αύξησης δασμών ανταλλάσσουν ΗΠΑ και Κίνα στο πλαίσιο του ανοιχτού εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών. Το νέο χορό επιβολής δασμών άρχισαν οι ΗΠΑ, την Παρασκευή 10 Μάη, με τον πρόεδρο Τραμπ να ανακοινώνει αύξηση σε 25% από 10% του συντελεστή φορολόγησης σε κινέζικα προϊόντα αξίας μεγαλύτερης των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με άμεση εφαρμογή.Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι υπαναχώρησε στην εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύονταν οι δύο χώρες και απείλησε τη χώρα με οικονομικά δεινά εάν συνεχιστεί ο εμπορικός πόλεμος, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις θα εγκαταλείψουν την Κίνα σε ορδές.
“Λέω ανοικτά στον πρόεδρο Σι και σε όλους τους πολλούς φίλους μου στην Κίνα ότι η Κίνα θα πληγεί πολύ άσχημα εάν δεν καταλήξετε σε μια συμφωνία, διότι οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Κίνα για άλλες χώρες. Πολύ ακριβό να αγοράζει κανείς στην Κίνα. Είχατε μια εξαιρετική συμφωνία, σχεδόν ολοκληρωμένη και υπαναχωρήσατε!”, δήλωσε ο Τραμπ.
Σηκώνοντας το γάντι η Κίνα ανακοίνωσε από τη μεριά της ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για τα αντίστοιχα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση. Από την 1η Ιουνίου, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 10, 20 ή και 25% στο σύνολο των αμερικανικών εμπορευμάτων που ήδη φορολογούνται, ανακοίνωσε το Γραφείο της Επιτροπής Δασμών του Πεκίνου.
“Η προσαρμογή των τελωνειακών δασμών μας είναι μια απάντηση στον αμερικανικό προστατευτισμό στο εμπόριο. Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στον σωστό δρόμο των διμερών οικονομικών διαβουλεύσεων και εμπορικών συναλλαγών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.
Η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι θα λάμβανε “τα αναγκαία μέτρα” ως αντίποινα. Η επιβολή τους από την 1η Ιουνίου και όχι άμεσα φαίνεται πάντως να υποδηλώνει ότι το Πεκίνο θα ήθελε να δώσει στις δύο πλευρές το χρονικό περιθώριο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Η νέα όξυνση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έφερε μεγάλη αναταραχή στις χρηματαγορές με όλους τους δείκτες στα χρηματιστήρια να καταγράφουν μεγάλη πτώση.
Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος αρνείται πως θα επηρεαστούν οι καταναλωτές των ΗΠΑ από την αύξηση των δασμών, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλο, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι “και οι δύο πλευρές” θα υποστούν πλήγμα από την κλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.
Τις ανησυχίες του γαλλικού ιμπεριαλισμού και συνολικά του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου για τη διαμορφούμενη κατάσταση εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Λε Μερ. “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη, στα επίπεδα διαβίωσης όλων αυτών που μας ακούν, από έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Γιατί σημαίνει ότι οι εμπορικοί δασμοί θα αυξηθούν, λιγότερα αγαθά θα διακινούνται ανά τον κόσμο, δεν θα είμαστε σε θέση να διανέμουμε τα δικά μας γαλλικά προϊόντα εύκολα στον κόσμο και πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν. Ένας εμπορικός πόλεμος θα καταστρέψει θέσεις εργασίας στη Γαλλία και την Ευρώπη και σε αυτόν τον τομέα η Ευρώπη να ενωθεί για να αντισταθεί”, κρούοντας σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου