Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Σαν σήμερα γεννιέται ο μεγάλος Καπετάνιος. Έζησε και πέθανε λεύτερος. Θανάσης Κλάρας Λαμία, 27 Αυγούστου 1905- 5 τραγούδια για τον Καπετάν Άρη

O Άρης τραγουδήθηκε όσο κανένας. Δεκάδες είναι τα τραγούδια, γνωστά και άγνωστα, αντάρτικα, ρεμπέτικα, ηπειρώτικα που αναφέρονται στο μεγάλο Καπετάνιο. Γνωστά τραγούδια που φτιάχτηκαν για τον Άρη, για τη ζωή του στα βουνά και τους αγώνες του.
Το τραγούδι του Άρη
Γραμμένο από τη Ναυσικά Φλέγκα, «Το τραγούδι του Άρη» τραγουδήθηκε μετά τη μάχη του Μικρού Χωριού, στις 18/12/1942 και περιγράφει τον αγώνα του Άρη και των παλικαριών του.







Ένας λεβέντης χάθηκε
Το τραγούδι αυτό το μελοποίησε ο μεγάλος ρεμπέτης Μανώλης Χιώτης αλλάζοντας την τέταρτη στροφή και συγκεκριμένα την αρχική λέξη «νεκροπούλι, -ια» με την λέξη «κλαψοπούλι, -ια». Για άγνωστο λόγο το τραγούδι αυτό δεν ηχογραφήθηκε ποτέ και έτσι μελοποιήθηκε αργότερα από το Μιχάλη Γενίτσαρη.







Στ’ άρματα
Το τραγούδι αυτό γράφτηκε στα τέλη του 1942 από τον Ιθακήσιο ποιητή και δημοσιογράφο Νίκο Καρβούνη (1880 – 1947) και μελοποιήθηκε από τον Άκη Σμυρναίο (Αστραπόγιαννο). Αποτελεί τον «Παιάνα» και το «Θούριο» της Εθνικής μας Αντίστασης. Τραγουδήθηκε μετέπειτα από τον Τζαβέλα, τον Πανδή, τη Δημητριάδη και τέλος τον Μίκη Θεοδωράκη.







Στους Καπεταναίους του ΕΛΑΣ
Ο Πάνος Τζαβέλας τραγούδησε το «Στους καπεταναίους του ΕΛΑΣ» ως ύμνο στους αρχηγούς του. «Αν ατσάλινο τείχος και αλύγιστος ορμάει, στα πεδία των τίμιων μαχών, με αρχηγούς τον Σαμαρινιώτη, το Σαράφη και τον Αρη», λέει το τραγούδι.







Του Άρη
Από τον δίσκο «Τα Αντάρτικα» στον οποίο τραγουδούν η Μαρία Δημητριάδη, η Αφροδίτη Μάνου και Χορωδία. Τις διασκευές των τραγουδιών έχει κάνει ο Θάνος Μικρούτσικος.







Το «Του Άρη» έχουν τραγουδήσει και με τον δικό τους τρόπο οι Social Waste.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου