Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

H περιβόητη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης: Τα ψεύδη και η παραπλανητική προπαγάνδα



Πάλι πανηγυρισμοί! Πάλι ψεύδη και παραπλανητική προπαγάνδα, στην ΕΕ και τη χώρα μας. Ο λόγος; H περιβόητη, ιστορική κατά τους ιθύνοντες της ΕΕ και τους εγχώριους κυβερνώντες, συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα;
Πρώτα η μεγάλη εικόνα και το πρώτο μεγάλο ψέμα. Η σκληρή πολυήμερη διαπραγμάτευση κατέδειξε τα αντίθετα από τους διαδιδόμενους μύθους. Ότι τάχα κέρδισε η συνοχή, η αξιοπιστία και η αλληλεγγύη. Ότι δήθεν επιτεύχθηκε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αυτό που καταδείχθηκε, σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου, είναι πως η ακρωτηριασμένη από το Brexit ΕΕ δοκιμάζεται από σκληρούς ανταγωνισμούς εσωτερικά που μόνο σε συνοχή και αλληλεγγύη δεν παραπέμπουν και, βεβαίως, θρυμματίζουν την όποια αξιοπιστία του εγχειρήματος.

Ο συμβιβασμός που επήλθε, τελικά, για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να μεταβάλει την πραγματικότητα μιας ΕΕ σε βαθιά, ολόπλευρη κρίση -οικονομική, πολιτική, κοινωνική-, που απειλείται από συγκρουσιακές καταστάσεις, αποσυνθετικά φαινόμενα και φυγόκεντρες δυνάμεις. Μιας ΕΕ περιθωριοποιημένης διεθνώς, ανίκανης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις, με τις ισχυρές της χώρες (Γερμανία, Γαλλία) να ασκούν αυτόνομη -και όχι κοινή- διεθνή πολιτική. Ούτε πιο δυνατή ούτε πιο ενωμένη ΕΕ, λοιπόν, προέκυψε. Ένα, εξ αρχής, προβληματικό εγχείρημα απάντησης στην εξελισσόμενη σφοδρή οικονομική κρίση που τη μαστίζει.

Στη μικρή εικόνα, τώρα, στα καθ’ ημάς. Οι διθύραμβοι της κυβέρνησης της ΝΔ για την «ιστορική συμφωνία» και για την «ελληνική νίκη» στηρίζονται σε κραυγαλέες παραποιήσεις και απόκρυψη του ακραία αντιλαϊκού χαρακτήρα των αποφάσεων. Η κυβερνητική προπαγάνδα εκτοξεύει το «διαθέσιμο» ποσό με αλχημείες, αποκρύβει τη νέα εκτίναξη του χρέους που συνεπάγεται στην ήδη υπερχρεωμένη Ελλάδα και, το σημαντικότερο, ισχυρίζεται -ψευδέστατα- πως δεν προβλέπονται νέα μνημόνια, πως τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν.
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Εκτός από την περικοπή του ποσού των «ενισχύσεων», που προέβλεπε η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο μηχανισμός εκταμίευσης του Ταμείου Ανάκαμψης παραπέμπει σε ασφυκτική εποπτεία που θα διασφαλίζει την υλοποίηση των διατεταγμένων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και σκληρών αντιλαϊκών προγραμμάτων, με τη δυνατότητα, μάλιστα, να φρενάρεται η χρηματοδότηση -ακόμη και από ένα μόνο κράτος-όταν διαπιστώνεται η μη τήρηση του εγκεκριμένου προγράμματος. Εν ολίγοις, η υφιστάμενη ενισχυμένη εποπτεία, στην Ελλάδα, θα ενισχυθεί περισσότερο, τα νέα περίφημα δάνεια και επιχορηγήσεις θα συνοδεύονται από δρακόντειους όρους και δεσμεύσεις, η εκταμίευσή τους θα γίνεται -κατά το γνωστό μνημονιακό πρότυπο- κατά δόσεις και εφόσον έχει διασφαλιστεί -κάθε φορά- η απαρέγκλιτη εφαρμογή μιας πολιτικής σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων προσαρμοσμένων -πρωτίστως- στην εξυπηρέτηση των γερμανικών συμφερόντων και αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν τη χαριστική βολή σε όσα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν επιβιώσει από την υπερδεκαετή αντιλαϊκή επέλαση. Και με νέες φοροεπιδρομές στο λαϊκό εισόδημα ώστε να αντλούνται τα έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η γνωστή σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που «εγγυάται» την «ανθεκτικότητα» των οικονομιών με μόνιμους αδυσώπητους μηχανισμούς ελέγχου. Αυτή την προοπτική επιφυλάσσουν οι «εταίροι» στην «ωφελημένη» Ελλάδα. Επιχορηγήσεις και δάνεια-θηλιά που θα επιφέρουν μια νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων. Η υφιστάμενη μνημονιακή υποδούλωση διαιωνίζεται, λοιπόν, και ενισχύεται.
Και μια σημαντική επισήμανση. Η δραστική μείωση των ποσών των «επιχορηγήσεων», σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, επέφερε την κατάργηση του προγράμματος για την ενίσχυση των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας στην ΕΕ, εν μέσω πανδημίας! Αυτοί που πήραν αυτή την απόφαση, πριν από δυο μήνες, παρίσταναν τους σωτήρες των λαών τους…
Ελένη Χατζή, στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου