Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Δύο Εργατικά Κέντρα στη Φθιώτιδα! Επισημοποιήθηκε και τυπικά η διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος σε δευτεροβάθμιο επίπεδο στο νομό!

Πολύ αρνητικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν στο συνδικαλιστικό κίνημα της Φθιώτιδας μετά την πρόσφατη απόφαση, πρωτοφανή για τα σύγχρονα δεδομένα του συνδικαλιστικού κινήματος, για την διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας. Θυμίζουμε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε στις 6 Νοέμβρη, κατά την έκτακτη συνέλευση των αντιπροσώπων του ΕΚΦ, με αφορμή το πρόστιμο του ΣΔΟΕ, που επιδικάστηκε για “μαϊμού” σεμινάρια.
Στην απεργιακή κινητοποίηση της 8 Δεκέμβρη ανακοινώθηκε ξαφνικά από εκπρόσωπο της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ ότι 8 σωματεία του νομού που ανήκουν σε αυτό θα προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ίδρυση νέου εργατοϋπαλληλικού κέντρου. Μια κίνηση που σκοπό είχε να προλάβει κινήσεις των παρατάξεων της πλειοψηφίας του διαλυθέντος εργατικού κέντρου (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), που ευθύνονται για αυτές τις ανώμαλες καταστάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα του νομού. Η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ είχε διαχωρίσει την θέση της από την απόφαση για διάλυση του ΕΚΦ και ζήτησε να αναλάβουν το πρόστιμο οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.
Έτσι τα σωματεία, Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων – Ποτών, Μετάλλου, Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λαμίας, Εργαζομένων «ΠΑΚΟ», Τύπου - Χάρτου και Οικοδόμων Καμένων Βούρλων, κατέθεσαν την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη στο Ειρηνοδικείο Λαμίας, αίτημα για ίδρυση Εργατικού Κέντρου με την επωνυμία, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας (ΕΚΛ). Το Ειρηνοδικείο ενέκρινε το καταστατικό στις 16/12 και διόρισε προσωρινή διοίκηση.
Η κίνηση αυτή των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που προχώρησαν τάχιστα στην ίδρυση του νέου εργατικού κέντρου, χωρίς να έρθουν σε κάποια επαφή και συνεννόηση με τα υπόλοιπα σωματεία του νομού που δεν ελέγχονται από αυτό, παρά τις διακηρύξεις των επικεφαλής του για ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος στο νομό, προκάλεσε αντιδράσεις από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ που δεν έμειναν απαθείς σε αυτά τα νέα δεδομένα. Ήδη οι πρώτες κινήσεις είχαν αρχίσει και καταγράφονται πριν τις 8 Δεκέμβρη.
Ενόψει της γενικής απεργίας 11σωματεία που ελέγχονται από τις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ εμφανίστηκαν να δημιουργούν “συντονιστικό” πρωτοβάθμιων σωματείων, όπου μάλιστα εκπρόσωπός του συμμετείχε και στην περιφερειακή σύσκεψη των εργατικών κέντρων που καλούσε η ΓΣΕΕ για την οργάνωση της απεργίας, σε μια κίνηση να εμφανιστούν ως το διάδοχο σχήμα του διαλυθέντος εργατικού κέντρου. Καλούσαν δε στην συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα.
Στη συνέχεια και μετά την δημιουργία του ΕΚΛ, με επίκεντρο το σωματείο της ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί το μεγαλύτερο σωματείο του νομού, το οποίο ελέγχεται από την ΔΑΚΕ και συμμετείχε στο “συντονιστικό”, δημοσιοποιήθηκαν διεργασίες που συνέτειναν στην ίδρυση και δεύτερης δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στο νομό. Σε ανακοίνωση μάλιστα του σωματείου αφού επιτίθενται στην κίνηση των 8 σωματείων, ξεκαθαρίσαν τις προθέσεις τους: “είναι γνωστό ότι το νέο Ε.Κ. που αναφέρουν θα το απαρτίζουν Σωματεία του ΠΑΜΕ...Εμείς αποφασίσαμε το ξεκίνημα νέου Ε.Κ. με όλα τα Σωματεία του νομού”. Στη συνέχεια γίνεται κάλεσμα σε γενική συνέλευση στις 23 Δεκέμβρη με εισήγηση της πλειοψηφίας για ένταξη του σωματείου“σε νέο Ε.Κ όλων των Σωματείων του Νομού Φθιώτιδας”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του σωματείου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Τελικά 5 ημέρες μετά την ίδρυση του ΕΚΛ από τα σωματεία του ΠΑΜΕ, στις 21 Δεκέμβρη, 19 άλλα σωματεία προχώρησαν στην ίδρυση και δεύτερου εργατικού κέντρου στην Φθιώτιδα με τον τίτλο Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΚΠΕΦ). Τα σωματεία που με αποφάσεις τους συμμετέχουν σε αυτό είναι: Ένωση Εργαζομένων AGROINVEST, Ένωση Χειριστών Μηχ/γών Μηχ/των Ν. Φθιώτιδας, Ένωση Υπαλλήλων-Εργατοϋπαλλήλων-Εργατοτεχνιτών-Τουριστικών και Λοιπών Καταστημάτων Καμένων Βούρλων και Περιχώρων Ν. Φθιώτιδας, Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Πλαστικών-Ελαστικών-Χημικών Προϊόντων και Πετρελαιοειδών Ν. Φθιώτιδας, Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Γάλακτος-Ποτών και Τροφίμων Ν. Φθιώτιδας, Κλαδικό Σωματείο Οδηγών Επαρχίας Λοκρίδας Ν. Φθιώτιδας, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Ν. Φθιώτιδας, Σύνδεσμος Εργαζομένων Αστικών και Υπεραστικών Λεωφορείων και Οδηγών Ν. Φθιώτιδας, Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων NEXANS ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε., Σωματείο Φορτοεκφορτωτών – Εργατών Λιμένος Στυλίδας, Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών Δημοσίων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φθιώτιδας, Σωματείο Εργατοτεχνιτών-Οικοδόμων Δήμου Αγίου Κωνσταντίνου Λοκρίδας και Περιχώρων Ν. Φθιώτιδας, Σωματείο Αποκλειστικών Αδελφών Νοσοκόμων Ν. Φθιώτιδα, Σωματείο Εργατοτεχνιτών-Οικοδόμων Μώλου και Περιχώρων Ν. Φθιώτιδας, Σωματείο Εργαζομένων “Βοήθεια στο Σπίτι” Ν. Φθιώτιδας-Ευρυτανίας-Φωκίδας, Σωματείο Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Επεξεργασίας Ελιάς-Ελαίου και Υποπροϊόντων αυτών Ν. Φθιώτιδας, Σωματείο Οικοδόμων-Εργατών-Υπαλλήλων Αμφίκλειας Ελάτειας Τιθορέας Ν. Φθιώτιδας, Σωματείο Εργατοτεχνιτών-Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αταλάντης και Περιχώρων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας.
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται, για την αντιπροσωπευτικότητα της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στο νομό, η απόφαση που θα ληφθεί στη γενική συνέλευση του Σωματείου των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όπως επίσης και στα σωματεία των πρώην ΔΕΚΟ.
Σε όλες τις παραπάνω ενέργειες πρέπει να λάβει κανείς υπόψη και την στάση της ΓΣΕΕ, αφού αυτή θα πρέπει να αναγνωρίσει τη νέα δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στο νομό, με διακύβευμα τους αντιπροσώπους του Ε.Κ. για το συνέδριο της συνομοσπονδίας.
Τα γεγονότα αυτά, που σίγουρα θα έχουν συνέχεια, τίποτα θετικό δεν προμηνύουν για την αναγκαία, ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος στο νομό, αλλά απεναντίας επιτείνουν την διάσπαση και την απογοήτευση των εργαζομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου