Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Απροκάλυπτες επεμβάσεις, πιέσεις και εκβιασμοί των ιμπεριαλιστών στην Ουκρανία

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Ουκρανία, ανατροφοδοτούμενη από την ανοιχτή ανάμιξη των ιμπεριαλιστικών κέντρων στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Μετά την παραίτηση, στις 28 Γενάρη, της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αζάροφ, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ένας «κοινωνικοπολιτικός συμβιβασμός», οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Προεδρίας και των
κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και οι κοινοβουλευτικές διεργασίες δεν φαίνεται να
οδηγούν σε αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, οι υποκινούμενοι από τη Δύση διαδηλωτές
βρίσκονται σε στάση επίμονης αναμονής. Χωρίς
να υποχωρούν από τους δημόσιους χώρους και  τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει το προηγούμενο διάστημα, πιέζουν για πλήρη πολιτική ανατροπή του Γιανουκόβιτς και στροφή της χώρας προς την ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δυτικό τμήμα της χώρας, που έχει κύρια εμπορικές δοσοληψίες με την Ευρώπη, βρίσκεται υπό την επιρροή της αντιπολίτευσης, που επιδιώκει τη σύνδεση της χώρας με την ΕΕ. Στο έδαφος αυτό διαπιστώνεται και η μεγαλύτερη συμμετοχή στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Αντίθετα η αντιπολίτευση υστερεί στο Κίεβο και την Ανατολική Ουκρανία, που θεωρείται ακόμα και ιστορική βάση της Ρωσίας και διατηρεί πολλαπλούς πολιτικούς, πολιτιστικούς (γλώσσα) και οικονομικούς δεσμούς με τη γειτονική Ρωσία (κύρια στο βιομηχανικό τομέα, ο οποίος χρηματοδοτείται, προμηθεύεται πρώτες ύλες και εξάγει τα προϊόντα), ενώ η χερσόνησος της Κριμαίας αποτελεί στρατηγικό πεδίο εξόδου του Ρωσικού στόλου στη Μαύρη θάλασσα και τη Μεσόγειο.

 Αν και σύμφωνα με πληροφορίες  που διαδόθηκαν, Ουκρανοί στρατιωτικοί ζητούν από το Γιανουκόβιτς να πάρει άμεσα μέτρα,  ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επέμβασης του στρατού στη διευθέτηση της κατάστασης στη χώρα, τονίζοντας ότι: «Ο στρατός θα ακολουθεί αυστηρά το Σύνταγμα και τους νόμους της Ουκρανίας, οι οποίοι ορίζουν σαφώς το ρόλο του, τις λειτουργίες και τα καθήκοντα». Στην ίδια κατεύθυνση  την πρόθεση του Ουκρανού προέδρου να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές έκφρασε ο εκπρόσωπός του στην ουκρανική βουλή, σαν τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα. «Έχουμε όλες τις δυνατότητες με βίαιο τρόπο να απελευθερώσουμε τα διοικητικά κτίρια, ακόμη και την Πλατεία της Ανεξαρτησίας, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να το πράξω αυτό», διαμήνυσε μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος διευκρίνισε ακόμη ότι δεν εξετάζεται οποιοδήποτε βίαιο σενάριο επίλυσης της κρίσης ούτε μπορεί να γίνει λόγος για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Την ίδια ώρα ΕΕ και ΗΠΑ επεμβαίνουν απροκάλυπτα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Δεν αρκούνται στην υποστήριξη των φιλικών τους δυνάμεων της αντιπολίτευσης, αλλά αναμιγνύονται δημόσια μέσω επίσημων κρατικών παραγόντων, με υποσχέσεις ή και με απειλές προς το Κίεβο.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Επιδιώκοντας την άμεση παρουσία τους στην περιοχή οι ΗΠΑ, έχοντας αναλάβει κύρια το στρατιωτικό σκέλος των πιέσεων, στέλνουν πολεμικά τους πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Το πυραυλοφόρο καταδρομικό Ramage και το πλοίο της Διεύθυνσης του 6ου στόλου των ΗΠΑ, Mount Whitney, του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με 600 πεζοναύτες πέρασαν το Βόσπορο κατευθυνόμενα προς τις ουκρανικές ακτές. Τον Αύγουστο του 2008 το Mount Whitney ήταν το πρώτο πλοίο του ΝΑΤΟ που μετέφερε φορτία στο γεωργιανό λιμάνι του Πότι, κατά την περίοδο της σύγκρουσης στο έδαφος της Νότιας Οσετίας.

Ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον θέτει τελεσιγραφικές προϋποθέσεις για την απόσπαση της Ουκρανίας από την επιρροή της Μόσχας. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως συζητούν με την Ε.Ε. για οικονομική βοήθεια, το ύψος της οποίας δεν διευκρινίζουν. Ωστόσο, αυτή η στήριξη προς το Κίεβο θα πραγματοποιηθεί «μετά το σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών και όταν η χώρα ξαναπάρει την οδό της οικονομικής ανάκαμψης μέσω του ΔΝΤ», εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ψάκι.

Στο ίδιο μήκος κύματος  και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Άστον, που επισκέπτεται πάλι την Ουκρανία, τάζοντας οικονομική βοήθεια ακαθόριστου ύψους. Επιμένοντας στη γραμμή των πιέσεων, η Άστον υποδεικνύει ότι πρέπει το Κίεβο να δεσμευθεί στην οδό των μεταρρυθμίσεων και να πάψουν οι βιαιότητες. Παράλληλα, σε συνέντευξή της, δίνει υποσχέσεις ότι το «Ουκρανικό Σχέδιο» θα αφορά διάφορους τομείς της οικονομίας «για να βελτιωθούν τα πράγματα», προσθέτοντας πως «οι αριθμοί δεν είναι μικροί». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αυξήσει στα 150 εκατομμύρια ευρώ την ετήσια οικονομική ενίσχυση προς το Κίεβο, εάν η σχεδιαζόμενη συμφωνία σύνδεσης υλοποιηθεί. Όμως οι αρχές του Κιέβου δεν επιβεβαιώνουν τις οικονομικές προσφορές. «Δεν μπορώ να σχολιάσω αυτές τις δηλώσεις, επειδή δεν μπορώ να τις επιβεβαιώσω. Ουδείς μου έχει μιλήσει γι' αυτές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Λ.Κοζάρα.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Σταϊνμάγιερ, προειδοποιώντας ότι ένας αγώνας δρόμου για το ποιος μπορεί να πληρώσει τα περισσότερα πιθανώς να αποσταθεροποιήσει παραπέρα την Ουκρανία. «Παραμένει μια πυριτιδαποθήκη και ελπίζω ότι καμία πλευρά δεν θα την πυροδοτήσει», είπε. Ταυτόχρονα όμως ο ίδιος «πυροδοτώντας» τα πράγματα, τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων εναντίον της ουκρανικής κυβέρνησης, εκτός αν βρεθεί λύση στην πολιτική κρίση. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός διαφοροποιείται από τη γραμμή της Μέρκελ, η οποία ακόμα και την περασμένη βδομάδα δήλωνε ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα κυρώσεων. «Θεωρώ ότι τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την απειλή των κυρώσεων», δήλωσε ο Σταϊνμάγιερ, το βράδυ της Δευτέρας, σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, επιμένοντας ότι η Γερμανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη να χρησιμοποιήσει αυτό το μέτρο αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση.

Ρωσικές απειλές
Από την πλευρά της η Μόσχα κάνει εκκλήσεις για «να τερματιστεί κάθε επέμβαση στις υποθέσεις της Ουκρανίας» και καλεί την ουκρανική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τις «απειλές» και τα «τελεσίγραφα» ώστε να επιτρέψει στην Ουκρανία να «εξέλθει από τη βαθιά κρίση» στην οποία βρίσκεται, «παραμένοντας παράλληλα εντός του συνταγματικού πλαισίου».

Ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τη γνωστή σ' εμάς τακτική (της τρόικας),  που εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια καταβολής των συμφωνημένων δόσεων προκειμένου να επιβάλει τους όρους της, ο Πούτιν απειλεί με την αναστολή της  συμφωνίας του Δεκέμβρη, δηλώνοντας ότι θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας για την εκταμίευση του δανείου των 15 δισ. δολαρίων. Η δήλωση αυτή έγινε σε απάντηση στον Μεντβέντεφ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες προτού να γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας Ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός έθεσε εκβιαστικά και το θέμα του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που έχει ήδη αγοράσει και το οποίο φτάνει τα 2,7 δισ. δολάρια. Όπως είπε ο Μεντβέντεφ, η Ουκρανία «ζητά και πάλι περιθώριο» για να αποπληρώσει το χρέος και «δεν πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς» μολονότι η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 33% τον Δεκέμβριο. «Αυτό αλλάζει την κατάσταση και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις σχέσεις μας με τη νέα κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Συζητήσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία.
Είναι εντυπωσιακές οι αναφορές του συνονθυλεύματος εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών χωρών και μελών της ουκρανικής αντιπολίτευσης στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, το περασμένο Σάββατο. Εκεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ρομπάι, τάχθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, «μιας χώρας που ανήκει στην Ευρώπη». Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι, τάχθηκε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για μια δημοκρατική χώρα, δηλώνοντας ότι: «Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι πιο επίκαιρος ο αγώνας για ένα δημοκρατικό και ευρωπαϊκό μέλλον, όσο στην Ουκρανία. Η συντριπτική πλειονότητα των διαδηλωτών επιθυμούν να ζήσουν σε μια ελεύθερη και ευημερούσα χώρα, θέλουν να συνδεθούν με εταίρους που αντιλαμβάνονται αυτές τις επιθυμίες», ενώ άφησε σαφείς αιχμές κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι «Ουκρανοί δεν επιθυμούν τη σύνδεση με μία και μόνο χώρα».

Ο γενικός γραμματέας της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής Νατοϊκής μηχανής, Ράσμουσεν, κατάγγειλε με περισσή υποκρισία «τις βιαιότητες» στην Ουκρανία και την «υπερβολική βία» εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας. Ευτυχώς όμως διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί ότι «έχει κάποιο ρόλο να παίξει» στην Ουκρανική κρίση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Λαβρόφ, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι ενθαρρύνουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Ουκρανία να ασκούν βία και κατάγγειλε τις επικρίσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε βάρος της ουκρανικής κυβέρνησης δηλώνοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί θα πρέπει κυρίως να καταδικάσουν «τη βία» των διαδηλωτών. «Τι σχέση έχει η υποκίνηση σε βίαιες διαδηλώσεις με τη δημοκρατία;», αναρωτήθηκε ο Λαβρόφ. «Γιατί δεν ακούμε να καταδικάζονται όσοι έχουν καταλάβει κυβερνητικές υπηρεσίες, καίνε κυβερνητικά κτίρια, επιτίθενται στην αστυνομία, βασανίζουν αστυνομικούς και χρησιμοποιούν ρατσιστικά και ναζιστικά συνθήματα; 

Γιατί τόσοι Ευρωπαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τέτοιου είδους ενέργειες ενώ στις χώρες τους δεν διστάζουν να τιμωρήσουν αυστηρά κάθε παράβαση του νόμου;", τόνισε ο Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, «η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να επιλέξει χωρίς να δέχεται εξωτερικές πιέσεις».


Το κείμενο γράφτικε στο προηγούμενο φύλλο του Λαϊκού Δρόμου και δεν έχει συμπεριλάβει τις τρέχουσες εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου