Χρήστος Κάτσικας
Δυο όψεις του ίδιου νομίσματος: Από τη μια το μπαράζ δωροδοκιών πάμπλουτων γονέων για να εξαγοράσουν την εισαγωγή των παιδιών τους και από την άλλη οι καταχρεωμένοι σπουδαστές
Στη προσπάθεια να προβάλλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το υπουργείο Παιδείας τείνει να χρησιμοποιεί ως ιδεατό παράδειγμα τις ΗΠΑ. Αυτό που παραβλέπουν εντέχνως να επισημάνουν τα στελέχη της είναι ότι πίσω από τη βιτρίνα των αμερικανικών κολεγίων με τα υπέρλαμπρα πτυχία και τα επιβλητικά κτίρια κρύβεται μια μεγάλη φούσκα.
Τα αμερικανικά Πανεπιστήμια (ο μεγάλος έρωτας του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης) θεωρούνται η αφρόκρεμα των ΑΕΙ του κόσμου. Ταυτόχρονα όμως έχουν εξαιρετικά ακριβά δίδακτρα και έχουν χρεώσει 44 εκατομμύρια νέους με φοιτητικά δάνεια 1,6 τρισ. δολαρίων!
Αυτή βέβαια είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με τις πτυχές τού πιο ταξικού εκπαιδευτικού συστήματος που υπάρχει στον κόσμο. Το κόστος φοίτησης στα Πανεπιστήμια είναι δυσβάστακτο. Απαγορευτικό για εκατομμύρια Αμερικανούς νέους. Αιτία; Τα εξαιρετικά ακριβά δίδακτρα που κάθε σπουδαστής οφείλει(!) να καταβάλει.
Η εκπαίδευση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι μια πολύ δαπανηρή διαδικασία… Ομως το σύστημα έχει λύση. Ονομάζεται φοιτητικό δάνειο. Για παράδειγμα η πρόταση για φοιτητικά δάνεια αποτελεί μία από τις πιο γνωστές και συνάμα πιο επίμονες προτάσεις του ΟΟΣΑ. Ο γνωστός διεθνής οργανισμός πλασάρει τα φοιτητικά δάνεια σαν εργαλείο που θα απαλλάξουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους από τα βάρη των σπουδών τους.
Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα στις ΗΠΑ; Ποτέ στο παρελθόν οι Αμερικάνοι φοιτητές δεν είχαν τόσα χρέη όσο σήμερα! Πρόκειται για το υψηλότερο ιδιωτικό χρέος στη μητρόπολη του καπιταλισμού μετά τα στεγαστικά δάνεια των Αμερικανών πολιτών!
Η αύξηση του χρέους των σπουδαστών συμβαίνει αργά αλλά σταθερά, έτσι ώστε όταν θα παρατηρήσουν ότι το νερό βράζει είναι ήδη «μαγειρεμένοι». Ετσι οι νέοι ξεκινούν την επαγγελματική τους καριέρα υπερχρεωμένοι. Δουλεύουν για να αποπληρώσουν τις σπουδές τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο μέλλον όλο και περισσότεροι φοιτητές δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Εδώ και χρόνια τα ΜΜΕ συγκρίνουν το πρόβλημα με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη συνέχεια. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «φούσκα» και ανησυχούν ότι το πρόβλημα που είχαν δημιουργήσει τότε τα ενυπόθηκα δάνεια των Αμερικανών μπορεί να το προκαλέσουν σύντομα τα φοιτητικά δάνεια.
Δωροδοκίες και …των γονέων
Ωστόσο υπάρχουν και άλλες σκοτεινές πλευρές που μένουν στο περιθώριο της συζήτησης για τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια που η υπουργός Παιδείας τα παρουσιάζει σαν τον εκπαιδευτικό Παράδεισο.
Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς το 2019 είχαν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος δεκάδων προσώπων που βοηθούσαν εύπορους Αμερικανούς να αγοράζουν θέσεις για τα παιδιά τους σε σχολές της ελίτ, μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Γέηλ, Στάνφορντ και Τζορτζτάουν, σε μια πλεκτάνη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βοστώνη απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ, 58 ετών, ως επικεφαλής της κομπίνας μέσω του δικτύου του, του Edge College & Career Network, το οποίο εξυπηρετεί έναν κατάλογο πελατών που περιλαμβάνει διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών και ηθοποιούς.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η επιχείρηση του Σίνγκερ κανόνιζε ώστε τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια να τις δίνουν άλλοι στη θέση των παιδιών των πελατών της και σε μερικές περιπτώσεις φρόντισε ώστε υποψήφιοι για εισαγωγή να καταγραφούν ως επιλεγμένοι αθλητές, παρόλο που δεν είχαν καμιά αθλητική ικανότητα.
Δύο πλούσιοι πατέρες (οι πρώτοι που δικάστηκαν στο πλαίσιο του μεγάλου σκανδάλου δωροδοκίας από εύπορους γονείς, με σκοπό την εισαγωγή των παιδιών τους σε περίβλεπτα πανεπιστήμια), καταδικάστηκαν πριν κάμποσο καιρό για κατηγορίες ότι επιχείρησαν διεφθαρμένα να εξαγοράσουν την εισαγωγή των παιδιών τους σε κορυφαία αμερικάνικα πανεπιστήμια, εμφανίζοντας τα ψευδώς ως καλούς αθλητές.
Ένα ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στη Βοστόνη έκρινε ενόχους το πρώην στέλεχος καζίνο, Γκαμάλ Αζίζ και τον ιδρυτή μιας εταιρείας επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων, Τζον Ουίλσον για όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με τις πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για την εξασφάλιση εισαγωγής των παιδιών τους σε πανεπιστήμια.
Η ετυμηγορία ακολούθησε 10-1/2 ώρες σύσκεψης των ενόρκων και τέσσερις εβδομάδες δίκης σε μια υπόθεση που έφερε στο φως τις ανισότητες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μέχρι που μπορεί να φτάσουν εύποροι γονείς για να εξασφαλίσουν θέσεις για τα παιδιά τους σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο Αζίζ και ο Ουίλσον είναι μεταξύ των 57 ατόμων που κατηγορούνται για μια κομπίνα στην οποία πλούσιοι γονείς συνωμοτούσαν με τον σύμβουλο κολεγιακών εισαγωγών από την Καλιφόρνια, Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ για να εξασφαλίσουν με απάτη μια θέση για τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια.
Ο Σίνγκερ δήλωσε ένοχος το 2019 στην κατηγορία ότι διευκόλυνε τις απάτες και βοηθούσε να δωροδοκηθούν προπονητές αθλημάτων ώστε τα παιδιά των πελατών του να εμφανίζονται ως καλοί αθλητές και να εισάγονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα χάρη στις “επιδόσεις” τους.
Ο Αζίζ, πρώην στέλεχος της Wynn Resorts Ltd, γνωστός και ως Γκαμάλ Αμπντελαζίζ, και ο Ουίλσον, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Hyannis Port Capital, άκουσαν ανέκφραστοι την ανάγνωση της ετυμηγορίας.
Και οι δύο καταδικάστηκαν για συνωμοσία σε απάτη και συνωμοσία για δωροδοκία για ομοσπονδιακά προγράμματα. Ο Ουίλσον καταδικάστηκε επίσης για έξι άλλες κατηγορίες απάτης, δωροδοκίας και φορολογικών αδικημάτων.
Οι περισσότεροι από τους γονείς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι. Μεταξύ αυτών ήταν και η ηθοποιός Φελίσιτι Χάφμαν η πρώην πρωταγωνίστρια της σειράς «Νοικοκυρές σε απόγνωση», που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο εβδομάδων και έμεινε στη φυλακή για 11 ημέρες.
πηγή: e-prologos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου