Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ

Έφυγε χθες από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος. Στρατευμένος στην Αριστερά με τη φωνή του εξέφρασε τις αγωνίες και τους πόθους του λαού.
Γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας το Καππά.[1] Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειας του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, μετέβη στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει ως τραγουδιστής.


Επαγγελματική σταδιοδρομία
Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται, τυχαία, για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει, στη θέση άλλου καλλιτέχνη που τότε ασθενούσε, μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

πηγή: iskra


Eφυγε ο Δημήτρης Μητροπάνος...
Η μεγάλη Ελληνική φωνή του που ο ήχος της εκρυβε μέσα του όλη την Ελληνική ιστορία, τον ερωτα και τον αγώνα, όλη τη λαική και δημοτική παράδοση, απο τα μανιάτικα μοιρολόγια και τις κρητικές μαντινάδες μέχρι τα Μακεδονίτικα και την Ηπειρο, το ρεμπέτικο, τον Τσιτσάνη, το Ζαμπέτα, το Μούτση, τον Θεοδωράκη και το Μικρούτσικο σωπάίνει...στα 64. Από ανακοπή που σίγουρα θα έχει σχεση και με τα τόσα προβλήματα υγείας που είχε όλα αυτα τα τελευταία χρόνια.
Τωρα θα ρίχνει τα ζαιμπέκικα του στην άλλη μεριά, στα πάλκα των αγγέλων
Δεν άντεξε άλλο ο Δημήτρης. Και τον είχαμε τόσο ανάγκη...
πηγή: Γιώργος Σαρρής

Read more: http://antigeitonies.blogspot.com/2012/04/blog-post_18.html#ixzz1sPKC4ehA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου