Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Η κυρά Λένη αναλύει την κρίση…

Tο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" παρουσιάζει μια επίκαιρη απολαυστική αφήγηση προερχόμενη από μία απλή έξυπνη γυναίκα του τόπου μας, την Ευρυτάνισσα κυρά Λένη. Μεταφέραμε επακριβώς τα λεγόμενά της, ενώ και τα σκίτσα 3 και 10 είναι δικά της!
.........................
«Την κρίση και τη φτώχεια τη ζαλιγκώθηκε ο λαός, όχι οι αποπάνω. Δεν είναι για όλους η κρίση κι ας λένε αυτοί. Τώρα οι μεγάλοι πλουτίζουνε πιο πολύ. Αλλά μπας κι ήρθε από μόνη της “η κρίση”; Όχι! Η Γερμανία, η Αμερική μαζί με τα δικά μας “τα μεγάλα τζάκια” και κάποιους πολιτικούς, συνωμότησαν παρεούλα. Σου λένε, σκάρωσε εκεί μια κρίση να τους την πασάρουμε ότι είναι τάχα για όλους, για να πετσοκόψουμε μισθούς και συντάξεις, να κουρέψουμε τα κονδύλια για την παιδεία και την υγεία, και έτσι να τους κάνουμε ξανά δούλους που θα μας κοστίζουν ένα ξεροκόμματο. Και όταν γίνει ο τελικός λογαριασμός, τότε χαμένοι θα βγουν αυτοί και κονομημένοι εμείς! Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλά Αμερικανογερμανόφιλα τσιράκια που πήρανε χοντρές μίζες για το ξεπούλημα. Αλλά ο κόσμος, η πλειοψηφία, τι έκανε όλες αυτές τις τελευταίες δεκαετίες; Κακά τα ψέματα, κάπου έφταιξε και ο λαός και κατόρθωσαν να μας βάλουν όλοι τούτοι το σαμάρι με το φόρτωμα! Tο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου τούς πίστευε και τους χειροκρόταγε για χρόνια σαν κουτορνίθι στις πλατείες. Ψήφο εδώ, ψήφο εκεί, για ένα χαζορουσφέτι και ένα ψευτοβόλεμα, ενώ εκείνοι δούλευαν το σχέδιό τους για χρόνια. Απ’ όταν μας βάλανε στην ΕΟΚ, από τότε τα μαγείρευαν. “Είσαι στην ΕΟΚ μάθε για την ΕΟΚ” δεν μας λέγανε; Μωρέ και μάθαμε και πάθαμε! Κατεύθυναν το λαό να παρατήσει τα χωράφια, να μην ασχολείται με τo στάρι, τ’ αμπέλια, τα κρασιά μας και την ωραία σταφίδα μας, να μη χολοσκάει για τις ελιές. Τον πιπιλίσανε για τα καλά τον αγρότη με την προπαγάνδα τους και στο τέλος τον κατάντησαν να μη νοιάζεται για τις καλλιέργειές του. Του λέγανε κάτι επιτήδειοι γυρολόγοι που σουλατσάριζαν στα χωριά για ψήφο: “τι σε νοιάζει, εδώ είναι η μαμά Ευρώπη που θα φροντίζει για μας, τι ανάγκη έχωμε, θα μας στέλνουν απέξω έτοιμα προϊόντα και ποιος στη χάρη μας”! Λες και θα μας έδιναν τα τσακάλια της ΕΟΚ τζάμπα επιδοτήσεις χωρίς αντάλλαγμα και εμείς θα καθόμασταν στο καφενείο κάτω από τον πλάτανο, στο χοντρό τον ίσκιο! Και θα βάζαμε και τους μετανάστες με το βούρδουλα να μας υπηρετούνε. Είδατε τι έγινε κάτω εκεί στη Μανωλάδα στα φραουλοχώρια. Σάμπως εμείς δεν ξενιτευτήκαμε στα πέρατα του κόσμου; Αλλά έτσι είναι, ξεχνάμε εύκολα μόλις λιγδώσει λίγο τ’ αντεράκι μας. Τέλος πάντων, κάπως έτσι, κάπως αλλιώς, η ουσία είναι ότι πάει η αγροτική ζωή, παρέλυσε. Εμείς το μόνο που κοιτάγαμε τότε ήταν να τους ψηφίζουμε με 90 τα εκατό και να παίζουμε τις οικονομίες μας στο δικό τους το χρηματιστήριο που… ήτανε σίγουρη  μπάζα!!! Και έτσι του τα φάγανε κι από κει του κοσμάκη.


Απ’ την άλλη, οι τράπεζες στέλνανε αβέρτα κάρτες και δάνεια χωρίς ο λαός να ξέρει τι τον περιμένει μετά. Τηλέφωνα ένα σωρό, ελάτε κόσμε πάρτε λεφτά! Και μη σας νοιάζει κάντε ότι σας καπνίσει, εδώ είμαστε εμείς. Οποιανού του ‘κοβε η γκλάβα δεν πλησίαζε. Αλλά πολλοί την πατήσανε. Βλέπετε ο άνθρωπος θέλει να ζει όπως του λέει η τηλεόραση, αλλά μήπως έκατσε ποτέ να σκεφτεί ποιοι είναι όλοι αυτοί που έχουνε τα κανάλια; Οι ίδιοι είναι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι πιασμένοι. Δείχνανε λοιπόν στα παλιοκάναλά τους νύχτα-μέρα τις ψευτοπολυτέλειες και ο κοσμάκης χάζεψε. Τότε πήρε δάνεια μέχρι και η κουτσή Μαρία. 


Βέβαια πολλοί φτωχοί άνθρωποι πέσανε στην ανάγκη, όμως ήτανε και αρκετοί που το κάνανε για φιγούρα, άλλοι για να πάνε στο εξωτερικό για γιορτές, άλλοι για διακοπές σε εξωτικά μέρη μαγικά! Όπως μια χωριάτικη οικογένεια που αυτή πήγε ευτυχώς εδώ κοντά, στη Ρόδο. Πιάσανε που λέτε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων. Είπανε και στα παιδιά τους να τους λένε “ντάντυ” και “μάμυ”! Τα παιδιά είδανε την πισίνα, βουτήξανε και κάνανε μπάνιο. Και φωνάζανε δυνατά: “Ντάντυ, μάμυ, α τηράτε πως μπλιατσανάμε στ’ γούρνα”!!! Τι την ήθελες ρε δόλιε Έλληνα την ψευτοφιγούρα; Γι΄ αυτό σε καταντήσανε έτσι. Κράτα μωρέ την ανεξαρτησία σου, την αξιοπρέπειά σου, τα έθιμά σου και τα ιδανικά σου. Κάποτε ήσουνα λαός που σήκωνες κεφάλι, πολέμαγες την τυραννία και σε θαύμαζε όλη η ανθρωπότητα, μετά παραδόθηκες κι αυτοί σε ρίξανε για τα καλά στη δική τους τη γούρνα! Δεν είπαμε δα ότι ήτανε κι όλος ο κόσμος έτσι, αλλά δυστυχώς για μια ολάκερη εποχή αυτά γινότανε από πάρα πολλούς…   
 

Όμως οι τόκοι που γράφανε στα κατάστιχά τους τα κοράκια για ότι “δίνανε” με τις κάρτες στον παρασυρμένο κόσμο ήτανε από 15 μέχρι 20 τα εκατό και βάλε! Επίσημοι τοκογλύφοι! Γιατί άμα έχει ο φτωχός μια δεκαρούλα στη μπάντα για μια ώρα ανάγκης του δίνουνε ψίχουλα, δέκα λεπτά τόκο. Όταν όμως είναι να λάβουνε αυτοί το δικό τους τον τόκο; τότε “βοήθα Παναγιά μου και μη χειρότερα” για όποιον πέσει στα νύχια τους. Τοκίζανε, τοκίζανε και περιμένανε την ώρα να χιμήξουν όπως τα όρνια.


Τώρα οι τοκογλύφοι, Έλληνες και ξένοι όλοι συνεννοημένοι αναμεταξύ τους, ζητάνε πλειστηριασμούς στα σπίτια! Κοιτάνε ν’ αρπάξουν αυτά που ο κοσμάκης έφτιαξε με πολύ ιδρώτα, δυο γενιές στερήσεις με μισή παντόφλα στο ποδάρι, για ένα κεραμίδι. Και θέλουν να τα πάρουν τζάμπα, όπως οι μαυραγορίτες στην κατοχή. Μιας και ανέφερα την Κατοχή, θέλω να σας πω ότι μετά από μια τεράστια γερμανική καταστροφή στη χώρα μας, που μας σκοτώσανε και μας κάψανε οι φασιστοναζήδες, βγαίνουν με θράσος και μας λένε ότι τους χρωστάμε κι από πάνω. Βρε ας δώσουνε πρώτα οι γερμανοί κυβερνήτες στο λαό μας όσα του χρωστάνε με όσα μας προξένησε το δικό τους το κράτος και αν βγάλει “το τεφτέρι” ότι τους οφείλουμε, ε τότε… να τους τα επιστρέψουμε! Και σ’ αυτούς αλλά και στις τράπεζες!!! Έλα όμως που ήδη μας τα ‘χουνε πάρει πενταπλά με τα πανωτόκια τους. Γι’ αυτό στο τέλος προβλέπω ότι ο καθένας θα ΄χει κι από ένα καριοφίλι στην άκρη σαν του δικού μας του Κατσαντώνη όταν θα ‘ρθούνε για πλειστηριασμούς! 


Τι να πρωτοπείς… Όσο ο κόσμος κοιμότανε με ύπνο μακάριο, ο υπουργός ο καραμπουζουκλής χόρευε στις μονάδες του στρατού χωρίς σταματημό. Γιατί να σταματήσει; Όλα ήταν εντάξει. Το χρήμα έρεε άφθονο. Δεύτερο γάμο ο υπουργός. Αντί να γίνει στο χωριό της βλάχας, να φάει προβατίνα ψητή, να χορέψει και κανά δυό συρτά γιατί η ηλικία του δεν επιτρέπει τρίτο, πήγε στη Γαλλία. Και τα έκανε λίμπα. Χωρίς να προσέξει πάτησε το νυφικό και με αριστοκρατικό τρόπο της λέει: “σόρυ μωρό μου”! Τα σάπια υποβρύχια να ‘ναι καλά και κάτι άλλοι εξοπλισμοί που δεν χρειαζότανε, άσε πια κάτι Ζήμενς και δε συμμαζεύεται. Τέτοιους κυρίους έχουμε πάρα πολλούς. Όταν σφίγγουν τα λουριά, βάζουνε για τα μάτια του κοσμάκη κανά δυό από δαύτους σε καμιά φυλακή, πολυτελείας βέβαια, όπου τους μοσχοταϊζουν, ενώ τα παιδιά μας στα σχολεία λιποθυμάνε από την πείνα. 

Και εκεί πάνω βγήκε και ο φουσκοκοίλης κ. Πάγκαλος κι είπε ότι “όλοι μαζί τα φάγαμε”! Όχι κύριε καλοαναθρεμμένε, όχι, ο απλός λαός ήταν το μεγάλο θύμα που εσείς οι ίδιοι τον φτιάξατε έτσι για να τον εκμεταλλεύεστε αιωνίως. Οι θεσάτοι και οι ζάμπλουτοι, τούτοι είχανε μια ζωή και το καρπούζι και το μαχαίρι κι αυτοί ήτανε που κάνανε το μεγάλο πανηγύρι σε αυτό τον τόπο. Αλλά με κανένα τρόπο να ‘ρθούνε πίσω τα λεφτά του ελληνικού λαού, τα κλεμμένα. Έστω τα μισά να παίρναμε πίσω από τους μεγάλους καρχαρίες, θα γλίτωνε ο κοσμάκης από τα χαράτσια και τη χοντρή φορολογία.


Δεν είναι κατάσταση αυτή. Να αυτοκτονούν κάθε μέρα απελπισμένοι άνθρωποι, να ρημάζουν σχολεία και να κλείνουν νοσοκομεία! Τι Ελλάδα θα παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας; Να ‘ναι άνεργα τα νέα παιδιά ή το πολύ-πολύ να δουλεύουν σαν είλωτες στα τετράωρα για δυο τρία κατοστάρικα το μήνα; Πρέπει ν’ ανοίξουν οι δουλειές να μπορεί κι ο κόσμος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του αλλά και η νέα γενιά να φτιάξει κάποτε ανεξάρτητη τη ζωή της, που φτάνουνε 40 χρονών και ζουν ακόμη με τους γονείς!Έχει πλούτο η Ελλάδα, ο λαός το ξέρει. Πάει κι έρχεται η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και οι καμπόηδες οι αμερικάνοι. Μυρίστηκαν προνομιούχα γη, πετρέλαια, αέριο, χρυσό, ορυκτό πλούτο, τουρισμό και θέλουν να τ’ αρπάξουν όλα, να τα εκμεταλλευτεί η δική τους η κλίκα και όχι ο λαός που στο κάτω-κάτω του ανήκουν. Κανείς όμως δε βρέθηκε να τους δώσει τα παπούτσια στο χέρι. Αλλά ποιοι να το κάνουν; Έλληνες και ξένοι, μια φάρα είναι και βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία. Οι κυβερνώντες, κουτοπόνηροι όπως είναι, θέλουν να τα πουλήσουν όλα στα αφεντικά τους και να πάρουν κι αυτοί το δικό τους μερτικό. 


Μόνο ο λαός μπορεί να τους στείλει από κει που ‘ρθανε! Εντάξει, είπαμε, τρώγαμε τόσα χρόνια το κουτόχορτο. Αλλά τώρα, έστω κι αργά, ας ξυπνήσουμε και ας πάρουμε χαμπάρι ότι μόνοι μας θα σωθούμε. Πως; Ε, ας μαζευτούμε όλοι μαζί και ας κάνουμε… τα πεζοδρόμια να τρέμουν, όπως γινόταν κάποτε! Κατά βάθος είμαστε μαχητικός και έξυπνος λαός. Ξενιτευτήκαμε ξυπόλυτα παιδιά σε όλες τις ηπείρους και τα καταφέραμε, δώσαμε πολιτισμό και το καλό παράδειγμα. “Δεν είμαστε εμείς Ούννοι” που ‘λεγε κάποτε και το ΕΑΜ όταν ξεσήκωνε τον κόσμο. Άμα σηκώσουμε κεφάλι και δεν κάτσουμε με το σβέρκο απλωμένο, τότε θα τα καταφέρουμε. Ας μη λέμε άλλο: “πάρτα όλα ορέ μπάρμπα και τα πληρώνω εγώ”, ας πούμε ντε και κανένα ΟΧΙ».

1 σχόλιο: