Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Τελευταίος αποχαιρετισμός στο σύντροφο Στέφανο Ριζάκη


Κηδεύτηκε την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 (πέθανε τη Δευτέρα 23 Φλεβάρη στη Λάρισα) στην Αγιά Λάρισας, ο σύντροφος Στέφανος Ριζάκης, στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ, παλαίμαχος κομμουνιστής και αγωνιστής της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, βετεράνος  μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που για σχεδόν τρεις δεκαετίες έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία.
Στην κηδεία του παραβρέθηκαν οι συγγενείς του, αντιπροσωπείες του Μ-Λ ΚΚΕ και του ΚΚΕ(μ-λ), παλιοί συναγωνιστές του, φίλοι και συγχωριανοί του.

Ο εκπρόσωπος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ σ. Ακης Αδαμόπουλος και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ(μ-λ) σ. Στέλιος Αγκούτογλου αποχαιρέτησαν τον σ. Στέφανο με σύντομες ομιλίες, ενώ τελευταίο χαιρετισμό απηύθυνε και συγγενής του θανόντα συντρόφου, μέσα σε συγκινησιακό κλίμα. Οι ομιλίες έκαναν φανερή την υψηλή εκτίμηση στην και τον σεβασμό που
συγκέντρωνε το πρόσωπο του σ. Στέφανου Ριζάκη για τη
κομμουνιστική συνεισφορά του και τη συνεπή αγωνιστική στάση που κράτησε σ' όλη του τη ζωή, παρά τις σκληρές δοκιμασίες που πέρασε.
 Οι παρευρισκόμενοι τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, όπου τάφηκε κάτω από τους ήχους του “Επέσατε θύματα”.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια τον αποχαιρετισμό του σ. Στέφανου Ριζάκη από μέρους της Κ.Ε του Μ-Λ ΚΚΕ και όλων των μελών του κόμματος

Αποχαιρετισμός του σύντροφου Στέφανου Ριζάκη από το Μ-Λ ΚΚΕ

Με μεγάλη συγκίνηση είμαστε εδώ για το στερνό χαιρετισμό ενός λαμπρού αγωνιστή και ανθρώπου.
Με μεγάλη συγκίνηση το Μ-Λ ΚΚΕ, το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα, αποχαιρετά σήμερα τον σύντροφο Στέφανο Ριζάκη. Ένα σπουδαίο σύντροφο μας, που απο αυτά τα χώματα της επαρχίας Αγιάς ξεκίνησε και διάνυσε ακατάβλητος, μέχρι την τελευταία του πνοή, ένα μεγάλο ταξίδι αγώνα και ζωής, ολόψυχα ταγμένο στα κομμουνιστικά ιδανικά, στην υπόθεση της λευτεριάς της πατρίδας μας και της κοινωνικής προκοπής του λαού μας.
Γεννημένος το 1922 από αγροτική οικογένεια στο χωριό Σωτηρίτσα της Αγιάς Λάρισας, ο σ. Στέφανος ήταν παιδί γονιών αγωνιστών. Στα πολύ νεανικά χρόνια του είδε με οδύνη να εκτελούν τους γονείς του. Είδε, όπως ο ίδιος έχει γράψει στα χρόνια 1940-1950,τον πατέρα του Κώστα και την μάνα του, την Παρασκευή, «να ποτίζουν αυτόν τον τόπο με τον ιδρώτα, το αίμα τους και την ίδια τους τη ζωή».Αυτός ο πόνος του έγινε μέσα του μεγάλη αγωνιστική δύναμη.
Από το 1941 στρατεύθηκε στον αντιστασιακό-εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στον ΕΛΑΣ, έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και αξιωματικός της Σχολής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μετά το 1949 θα ζήσει για στην Πολωνία σαν πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί θα σπουδάσει, θα πάρει πτυχίο μηχανολόγου-μηχανικού του Πολυτεχνείου και θα εργαστεί για 28 χρόνια.
Ο σ. Στέφανος Ριζάκης μέσα στην φωτιά του ηρωικού επαναστατικού αγώνα στη χώρα μας ανέδειξε και τίμησε με την μαχητικότητα του, το υψηλό ήθος του, με την αφοσίωση του στις ιδέες για τις οποίες αγωνίστηκε, την ιδιότητα του πραγματικού κομμουνιστή που υπηρετεί με αυταπάρνηση τα δίκαια του λαού. Οι αρετές αυτές του πραγματικού κομμουνιστή η ανιδιοτέλεια, η αυτοθυσία, η σεμνότητα, η απλή-λιτή ζωή και κυρίως η συνεπής υπεράσπιση των επαναστατικών αρχών του κομμουνιστικού κινήματος τον διέκριναν σ’ όλη του τη ζωή.
Γι’ αυτό ο σ. Στέφανος ήταν από εκείνους του κομμουνιστές που όρθωσε το ανάστημα του και αντιτάχθηκε στην αντεπαναστατική στροφή, που σημειώνεται απο το 1956 στην άλλοτε σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και στη συνέχεια στο ΚΚΕ.
Ο σ. Στέφανος θα γίνει στην Πολωνία δραστήριο μέλος της Μαρξιστικής-Λενινιστικής Οργάνωσης των Πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα. Από τις γραμμές των μαρξιστών-λενινιστών θα συνεχίσει ακούραστα να παλεύει και μετά τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα το 1978.
Στην αγωνιστική διαδρομή του για την αναγέννηση του κομμουνιστικού κινήματος θα ζήσει κι αυτός όλες τις περιπέτειες των διασπάσεων του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας, παραμένοντας σταθερός σ’ αυτή την προσπάθεια μέσα από τις γραμμές της ΟΜΛΕ, στη συνέχεια του ΚΚΕ(μ-λ),αργότερα της Κίνησης για την ανασυγκρότηση του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος. Τις τελευταίες δυόμιση και πλέον δεκαετίες ο σ. Στέφανος Ριζάκης ήταν στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ, υποψήφιος του Μ-Λ ΚΚΕ στο νομό Λάρισας σε όλες σχεδόν τις βουλευτικές εκλογές.
Ο σ. Στέφανος με μεγάλη θέρμη ως το τέλος της ζωής του πάλευε για την ενότητα των μαρξιστών-λενινιστών. Παρέμενε ένας εξαιρετικά ενεργητικός αγωνιστής, ένας κομμουνιστής που αφιέρωνε και την τελευταία ικμάδα του στην πάλη του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή αρκετών βιβλίων, μέσα στα οποία αποτύπωσε ιστορικές μαρτυρίες από τα χρόνια του αγώνα κατά της γερμανοιταλικής κατοχής, ιδιαίτερα στην επαρχία Αγιάς, καθώς και σπάνιες και πολύτιμες μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση των κομμουνιστών της Ελλάδας στις πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες και τη Σοβιετική Ένωση. Με μεγάλη αγωνία και ενδιαφέρον αναζητούσε, πάντα, τρόπους για να μεταφέρει τις μακρές κομμουνιστικές εμπειρίες του στις νεότερες γενιές.
Σύντροφε Στέφανε μαζί με τη βαθιά μας θλίψη τώρα που μας φεύγεις φέρνουμε μαζί μας και την μεγάλη ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που μας προσέφερες, γι’ αυτά που έδωσες απλόχερα στον αγώνα του κομμουνιστικού κινήματος και του λαού μας
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Στέφανος Ριζάκης γεννήθηκε το 1922 στη Σωτηρίτσα Αγιάς Λάρισας. Από το 1941 τάχθηκε με το μέρος των αγωνιζόμενων Ελλήνων για τη λευτεριά της πατρίδας μας από τις κατοχικές δυνάμεις. ΕΠΟΝίτης, ΕΛΑΣίτης, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αξιωματικός της Σχολής Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στη συνέχεια πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου έζησε εκεί 28 χρόνια. Εργαζόμενος σπούδασε στην προσφυγιά, απέκτησε Master of Science Τεχνολογίας Κατασκευών Μηχανικών του Politechnika Wroclawska της Πολωνίας (ισότιμο πτυχίο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου).
Επαναπατρίστηκε 25 Μαΐου 1978 και εργάστηκε πάνω στην ειδικότητά του σε διάφορες επιχειρήσεις της Λάρισας, καθώς και ως ωρομίσθιος επί 6 χρόνια στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Είναι στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ.

πηγή: Μ-Λ ΚΚΕ

Για το συγγραφικό έργο του σ. Στ. Ριζάκη μπορείτε να δείτε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου