Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

H πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ


«Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, βρίθουν ρατσιστικών στερεοτύπων, προσβάλλουν ολόκληρους λαούς, καλλιεργούν το διχασμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τον σεξισμό». Αυτή ήταν η απάντηση την οποία εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στη θέση του τον ιπτάμενο (για την ακρίβεια, όχι «ιπτάμενο», αλλά «σε ελεύθερη πτώση», ειδικά μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα των «Εργατικών») Ολλανδό.
Θυμίζουμε ότι λίγες μόνο ημέρες πριν, στις 21/03, ο πρόεδρος του Eurogroup σε δήλωσή του σε γερμανική εφημερίδα έκανε λόγο για «χώρες του Νότου, οι οποίες σπαταλούσαν λεφτά σε ποτά και γυναίκες και μετά ζητούσαν βοήθεια» την ίδια βέβαια ώρα που οι χώρες του Βορρά έδειχναν την αλληλεγγύη τους μέσα στην κρίση.
1) Επειδή ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσανατολισμένος ευρωπαϊκά, με την πολιτική του πυξίδα όχι απλώς στραμμένη, αλλά καρφωμένη στους εταίρους μας και στο απάνεμο λιμάνι της ΕΕ, προφανώς ο Τσίπρας και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταρχάς δεν θα μπορούσαν να τα βάλουν με την ίδια την ουσία των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο ότι η κυβέρνηση σε τέτοιες περιστάσεις θα ήταν απλώς υποχρεωμένη να στρέψει την κριτική της στα πρόσωπα, ενώ προφανώς δεν θα υπήρχε πεδίο κριτικής για τις ίδιες τις ευρωπαϊκές πολιτικές, εκείνες που δεν έρχονται μόνο από την Ολλανδία, εκείνες που δεν έρχονται μόνο τώρα, εκείνες που έχουν βυθίσει εδώ και μια 8ετία τη χώρα στη δυστυχία των μνημονίων.
2) Αντί να καταγγείλει τον ιμπεριαλισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να καταγγείλει τον …σεξισμό. Αντί να διαολοστείλει όχι απλώς τον Ντάισελμπλουμ, όχι απλώς το Eurogroup, αλλά ολόκληρο τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό μηχανισμό της ΕΕ, η κυβέρνηση μπήκε στη συζήτηση για το πού πήγαν τα χρήματα και πού όχι. Αντί να καταγγείλει ότι ήδη από την εποχή των δανείων της «Ανεξαρτησίας» η χώρα ΔΕΝ έπαιρνε κυριολεκτικά φράγκο από τους δανειστές της, αλλά περισσότερες αλυσίδες και υποτέλεια, αντί να καταγγείλει τις σημερινές επιτηρήσεις, τις αξιολογήσεις και τον σύγχρονο οικονομικό στραγγαλισμό της Ελλάδας, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση μετέφερε σε τελείως σφαλερό έδαφος τη συζήτηση και προσπάθησε να αποτινάξει την κατηγορία ότι δεν διαχειρίστηκε καλά τα χρήματα που πήρε.
3) Το γραφείο Τύπου και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν φάουλ ακόμη κι από την άποψη της τυπικής λογικής (την οποία έχουν καταργήσει ούτως ή άλλως): Αν ο Ντάισελμπλουμ συκοφαντεί το σύνολο του ελληνικού λαού ότι είναι χαραμοφάηδες, παράσιτα που ζουν σε βάρος των λαών του Βορρά, έχει τόση σημασία ότι ταυτόχρονα συκοφαντεί (διπλά) το υποσύνολο, δηλαδή τον γυναικείο πληθυσμό της χώρας;
Ας το πούμε διαφορετικά: Ο Ντάισελμπλουμ, με άλλα λόγια, λασπολόγησε ως εξής: «Όλοι οι Έλληνες είστε κλέφτες. Όλες οι Ελληνίδες είστε κλέφτες και πόρνες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, προμαχούσης της βουλευτού του Σίας Αναγνωστοπούλου, μπήκε στη συζήτηση, και, με άλλα λόγια, πρακτικώς απάντησε: «Καλά με το “κλέφτες”, αλλά αυτό το “πόρνες”, παραπάει».
Ενώ ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Eurogroup, που μιλάει στο όνομα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, είπε στους Έλληνες, με άλλα λόγια, ότι δεν πρόκειται να δουν ευρώ ούτε ζωγραφιστό. Οι Έλληνες του απάντησαν ότι …ο σεξισμός δεν θα περάσει.
πηγή: Πορεία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου