Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Κινητοποιήσεις στην 48ωρη απεργία στη Λαμία_VIDEO


Με σημαντική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις κύλησε το απεργιακό διήμερο στην Λαμία. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες  της Φθιώτιδας ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων, του Εργατικού Κέντρου αλλά και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και του Εμπορικού Συλλόγου, για συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Αυτή η κοινή αγωνιστική συμπόρευση έγινε μετά από δημόσια απεύθυνση των σωματείων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τόσο προς άλλα πρωτοβάθμια σωματεία όσο και προς στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας καθώς και στα συνδικάτα των εμπόρων και επαγγελματιών.
Αποτέλεσμα αυτού του καλέσματος, παρά την αρχική αρνητική στάση του Εργατικού Κέντρου, ήταν πραγματοποίηση δύο κοινών συσκέψεων που κατέληξαν στο πλαίσιο της οργάνωσης των κινητοποιήσεων του διημέρου.
Έτσι την Τρίτη 6 Νοεμβρίου εκατοντάδες διαδηλωτές – απεργοί συγκεντρώθηκαν, στην πλατεία Διάκου, όπου παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία από τους επαγγελματοβιοτέχνες και ακολούθησε πορεία προς την έδρα της περιφέρειας, στην οποία έγινε συμβολική ολιγόλεπτη κατάληψη και στην συνέχεια η πορεία κατέληξε στην πλατεία Διάκου, όπου και ανανεώθηκε το ραντεβού για το βράδυ της Τετάρτης.
Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αφού συμμετείχαν ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι, φοιτητές από το πανεπιστήμιο, οργανωμένο μπλοκ εμπόρων και επαγγελματιών, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι, την Τετάρτη το απόγευμα, τα μαγαζιά είναι κλειστά στην πόλη της Λαμίας. Η διαδήλωση που συγκροτήθηκε και η οποία κατέλαβε όλο το μήκος της Καραγιαννοπούλου, με την κορυφή της πορείας να είναι στην πλατεία Πάρκου και το τέλος στην πλατεία Διάκου, πέρασε από την Ρήγα Φεραίου, κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας όπου και παρέμεινε για αρκετή ώρα, μέχρι να διαβαστούν τα ψηφίσματα των σωματείων.
Ένα σημαντικό γεγονός, που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, ήταν η συμμετοχή και στις δύο μέρες, αρκετών σωματείων με δικό τους πανό, με τα ιδιαίτερα δικά τους αιτήματα, που έδωσε μια διαφορετική οντότητα στην συγκέντρωση. Οργανωμένη παρουσία είχαν οι εργαζόμενοι του δήμου Λαμίας, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι υγειονομικοί του ΕΟΠΠΥ,  οι εργαζόμενοι από τα ΕΛΤΑ, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και οι εργαζόμενοι στο ΤΕΙ, ενώ την πρώτη ημέρα υπήρχε και αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει ενωτική κινητοποίηση των σωματείων υπάρχει και οι ανάλογη ανταπόκριση των εργαζομένων, αλλά επίσης είναι και παραπάνω από εμφανής η αδυναμία της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ή δεν θέλει (;) να σηκώσει μόνη της το βάρος της συγκρότησης ενός μετώπου αντίστασης των εργαζομένων στο νομό. Γεγονός που καταγράφηκε τόσο από την καταρχήν αρνητική αντίδραση της στο κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων όσο και από το γεγονός ότι δεν κινητοποιήθηκε ουσιαστικά, στο μέτρο και των δυνατοτήτων που έχει, για την επιτυχία των συγκεντρώσεων.
Παρόλα αυτά, χρειάζεται να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά αυτή η συνεργασία που οικοδομήθηκε ενόψει της 48ωρης απεργίας κυρίως από τα πρωτοβάθμια σωματεία που συμμετείχαν αλλά και με συνεχή πίεση προς τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για την ενεργοποίηση των σωματείων που βρίσκονται στην δύναμη του και με ανοιχτή γραμμή με τους μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες στην κατεύθυνση πιο συντονισμένων μαζικών παμφθιωτικών κινητοποιήσεων.
Δυστυχώς για άλλη μία φορά το ΠΑΜΕ, παρά το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε στο κάλεσμα των πρωτοβάθμιων, επέλεξε ξεχωριστή πλατεία και μοναχική πορεία.
 

Πορεία διαμαρτυρίας στην Λαμία από LAMIASTARGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου