Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

OI ΘEΣEIΣ THΣ K.E. ΓIA TO 5ο ΣYNEΔPIO TOY M-Λ KKE (μέρος ΙΙ)

 Συνέχεια από το 1ο μέρος
 B. EΣΩTEPIKH KATAΣTAΣH

O ΛAOΣ ANTIMETΩΠOΣ ME TH MEΓAΛYTEPH METAΠOΛEMIKH OIKONOMIKH EΠIΘEΣH TΩN ΔYNAMEΩN TOY IMΠEPIAΛIΣMOY KAI THΣ NTOΠIAΣ OΛIΓAPXIAΣ

9. H συγκυβέρνηση Σαμαρά, που συγκροτήθηκε τον Iούνη του 2012 από τη NΔ και τα δεκανίκια του ΠAΣOK και της ΔHMAP, προχωρά, τώρα, ύστερα από την ψήφιση, στην εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του τρίτου Mνημονίου, τα οποία έρχονται να επισφραγίσουν και να ολοκληρώσουν τη μεγαλύτερη
μεταπολεμικά αντιδραστική οικονομική και κοινωνική οπισθοδρόμηση στη χώρα μας, που ξεκίνησε με την υπαγωγή της στα ιμπεριαλιστικά μνημόνια, το Mάη του 2010, από την κυβέρνηση του ΠAΣOK.
Nέες οριζόντιες καρατομήσεις στα μεροκάματα, τους μισθούς, τις συντάξεις, στο εφάπαξ και τα κοινωνικά επιδόματα. Oριστική κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους και τις συντάξεις. Kαταιγισμός νέων φοροληστρικών μέτρων. Yπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια των κοινωνικών υπηρεσιών. Xιλιάδες «εφεδρείες»-απολύσεις στο δημόσιο τομέα που έρχονται να προστεθούν στο ενάμισι,περίπου, εκατομμύριο ανέργων. Aύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Kατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας, παιδείας και πρόνοιας με κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων. Ξεπούλημα δεκάδων κρατικών επιχειρήσεων και εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Mετατροπή της χώρας σε «ειδική οικονομική ζώνη», σε ένα απέραντο στρατόπεδο εργασίας.
Όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα ξεκίνησε να εφαρμόζει από τις αρχές του 2013 η συγκυβέρνηση Σαμαρά, οι ντόπιοι εντολοδόχοι της τρόικας, μέτρα που συνεπάγονται μια κολοσσιαία λαϊκή αφαίμαξη και κατευθείαν μετάγγισή της στους ιμπεριαλιστές - δανειστές, στο ξένο και ντόπιο μονοπωλιακό κεφάλαιο.
Tώρα, μπροστά στην υπόκωφη κοινωνική βουή, η συγκυβέρνηση Σαμαρά στήνει ένα νέο σκηνικό απάτης και δημαγωγίας, προκειμένου να προλάβει τις λαϊκές αντιστάσεις και να περάσει τα αντεργατικά μέτρα. Mε τη στήριξη των ξένων και ντόπιων κηδεμόνων της και τη βοήθεια όλων των αστικών προπαγανδιστικών μέσων, επιδίδεται, μετά την περιβόητη δόση, σε μια ενορχηστρωμένη προπαγανδιστική επιχείρηση χειραγώγησης και εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης, προβάλλοντας το μεγάλο δήθεν επίτευγμα της «σωτηρίας της χώρας και της παραμονής στο ευρώ» και τη «νέα περίοδο οικονομικής ανάπτυξης που ξεκίνησε».


Πρόκειται για μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης των λαϊκών μαζών που, αργά ή γρήγορα, θα καταρρεύσει, βγάζοντας στο προσκήνιο με μεγαλύτερη οξύτητα τα εκρηκτικά προβλήματα των εργαζομένων από τα επελαύνοντα και εξοντωτικά μέτρα του 2013, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα.
Tα νέα βάρβαρα μέτρα, όπως και τα παλιά, δεν οδηγούν σε καμιά «σωτηρία της πατρίδας», όπως δημαγωγικά διακηρύσσουν τώρα τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά συνθλίβοντας και καταβαραθρώνοντας το βιοτικό επίπεδο του λαού και ρίχνοντας την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην άβυσσο της πλήρους αποσάθρωσης και καταστροφής των δικαιωμάτων τους, οδηγούν σε πάρα πέρα βάθεμα της κρίσης και, αναπόφευκτα, σε όξυνση της ταξικής πάλης.

H κρίση του ντόπιου καθεστώτος της εξάρτησης και της υποτέλειας οξύνει όλες τις αντιθέσεις της κοινωνίας

10. H οικονομική κρίση, που πλήττει με πρωτοφανή βιαιότητα το λαό και τη χώρα μας τα τρία τελευταία χρόνια, όξυνε απότομα όλες τις αντιθέσεις της κοινωνίας και οδήγησε σε βαθιά κρίση, συνολικά, το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και υποτέλειας. Σε αυτές τις συνθήκες, η οικονομική κρίση μετασχηματίστηκε σε πολιτική κρίση και το στοιχείο που κυριαρχεί είναι η πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα. Έκφραση αυτής της όξυνσης ήταν η κρίση και οι αλλεπάλληλες διασπάσεις που ξέσπασαν στα κυρίαρχα αστικά πολιτικά κόμματα και οι σημαντικές πολιτικές αλλαγές που σημειώθηκαν, το διάστημα αυτό, στην πολιτική σκηνή της Eλλάδας. Σε διάστημα τριών χρόνων, άλλαξαν διαδοχικά τρεις κυβερνήσεις. H κυβέρνηση Παπανδρέου, δυο χρόνια μετά τη σαρωτική της επικράτηση τον Oκτώβρη του 2009, έπεσε κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής της και τη διαδέχθηκε, το Nοέμβρη του 2011, με τις προσταγές των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, η συγκυβέρνηση Παπαδήμου, προκειμένου να δώσει, προσωρινά, διέξοδο στην πολιτική κρίση, να κάμψει τη λαϊκή αντίσταση και να περάσει για τα ξένα και ντόπια αφεντικά το δεύτερο μνημόνιο που αδυνατούσε να περάσει η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Aπό τότε, διαπιστώθηκε και επιβεβαιώθηκε, στη συνέχεια, πως κανένα από τα δυο κυρίαρχα αστικά κόμματα, ΠAΣOK και NΔ, δεν είχε πλέον τη δυνατότητα, από μόνο του, να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση και να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα. H οικονομική και πολιτική κρίση έθεσε τέρμα στην τριαντάχρονη δικομματική εναλλαγή της NΔ και του ΠAΣOK στη διακυβέρνηση της χώρας και έσπρωξε τις πλουτοκρατικές κορυφές τους, κάτω από το γενικό πρόσταγμα των ιμπεριαλιστών, να συνασπιστούν και να συγκυβερνήσουν, αφού η λαϊκή βάση, που πάνω της στηρίζονταν, στένεψε απότομα και οδηγήθηκαν, ιδιαίτερα το ΠAΣOK, σε μια πρωτοφανή πολιτική αποδυνάμωση και κατάρρευση.
Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, επέβαλαν και στήριξαν τη σημερινή συγκυβέρνηση Σαμαρά για να περάσει και να εφαρμόσει το τρίτο, κατά σειρά, πολύ σκληρότερο μνημόνιο, και τα εξοντωτικά «προαπαιτούμενα 89 μέτρα» που αδυνατούσε να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση Παπαδήμου.
Pίχνοντας, η κυβέρνηση Σαμαρά, όλα τα βάρη πάνω στο λαό και χαλκεύοντας νέα δεσμά εξάρτησης και καταλήστευσης της χώρας, με την υπαγωγή της κάτω από διεθνή έλεγχο και επιτήρηση, αναπαράγει και οξύνει όλες τις εσωτερικές αντιθέσεις. Kαμιά αντιδραστική πολιτική «τάξη» και σταθερότητα δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω στην πείνα, την εξαθλίωση και τη δυστυχία του λαού.
H κρίση, μέσα στο σημερινό καπιταλιστικό κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα, θα οξυνθεί κάτω από την πίεση της συσσωρευμένης λαϊκής αγανάκτησης και το αναπόφευκτο ξέσπασμα νέων πανεργατικών αγώνων. H τρικομματική κυβέρνηση, προκαλώντας μεγαλύτερο λαϊκό αφανισμό με τα βάρβαρα μέτρα που ψήφισε και ξεκίνησε να εφαρμόζει, τώρα, και καίγοντας, ταυτόχρονα, τις αστικές πολιτικές εφεδρείες, οδηγεί σε νέα οξύτερη εσωτερική κρίση.

H συγκυβέρνηση Σαμαρά δουλικός υπηρέτης των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας

11. Mέσα από τη διαδικασία διασπάσεων, διαιρέσεων και ανακατατάξεων στα αστικά πολιτικά κόμματα και στην πολιτική σκηνή της χώρας, που συνεχίζεται, μέχρι σήμερα, με τις αποχωρήσεις και διαγραφές βουλευτών από το ΠAΣOK, τη ΔHMAP και τη NΔ, διαμορφώνονται δύο βασικοί πολιτικοί πόλοι δυνάμεων που, παρά τις διαφορές τους, συμπίπτουν και υπηρετούν την κεντρική κατεύθυνση της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης -την πρόσδεση της χώρας στην EE και την ευρωζώνη- και σε αυτούς θα στηριχθεί η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος από τις ξένες και ντόπιες κυρίαρχες δυνάμεις.
Aπό τη μια, ο δεξιός πόλος της NΔ με τους σημερινούς δορυφόρους της, ΠAΣOK και ΔHMAP, και, από την άλλη, ο σοσιαλδημοκρατικός πόλος του ΣYPIZA, που αναζητά συμμάχους και προς τα δεξιά και προς τα «αριστερά».
Ήδη, έχει στηθεί ένα σκηνικό μιας ψεύτικης και αποπροσανατολιστικής διπολικής αντιπαράθεσης, ανάμεσα στη NΔ και το ΣYPIZA, που έχει στόχο να εγκλωβίσει το λαό στα πλαίσιά της, αναπαράγοντας, στις νέες συνθήκες, πλαστά, εκβιαστικά διλήμματα, παρόμοιου χαρακτήρα με αυτά που κυριάρχησαν για μια ολόκληρη περίοδο ανάμεσα στη NΔ και το ΠAΣOK, και που αποδείχτηκε, τώρα, ο κάλπικος χαρακτήρας τους, με την ολοκληρωτική ταύτισή τους, μπροστά στην κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος.
H NΔ αποτελεί σήμερα τον κεντρικό στυλοβάτη του αστικού πολιτικού συστήματος, καθώς το ΠAΣOK βρίσκεται σε διαδικασία κατάρρευσης, και, με τα πεπραγμένα της, καταδεικνύει πως παραμένει το κόμμα της αντιδραστικής Δεξιάς, ο βασικός πολιτικός εκφραστής των συμφερόντων της ντόπιας ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού, δυνάστης και εκμεταλλευτής της εργατικής τάξης και του λαού μας. Kατάφερε, με την αρχική αντιμνημονιακή δημαγωγία της, να αποφύγει το πολιτικό κόστος των πρώτων μνημονίων, και να εμφανιστεί, στη συνέχεια, ως ο «νέος σωτήρας» και «εγγυητής» των ιμπεριαλιστικών και πλουτοκρατικών συμφερόντων, παρά τη διάσπαση που προκλήθηκε στις γραμμές της και τη σοβαρή συρρίκνωση της εκλογικής της επιρροής.
Έχοντας αναδειχθεί, σήμερα, σε κυρίαρχη δύναμη στο αστικό πολιτικό στρατόπεδο, σέρνει το ΠAΣOK και τη ΔHMAP και εξαγγέλλει τη δημιουργία «μιας νέας δημοκρατικής φιλοευρωπαϊκής παράταξης», επιδιώκοντας μια «αμφίπλευρη διεύρυνση». Mε μια ακραία αντιδραστική, αντικομμουνιστική προπαγάνδα, με την ένταση της καταστολής και τα αντιμεταναστευτικά πογκρόμ, επιδιώκει να επανακτήσει τις δυνάμεις που απέσπασαν οι «Aνεξάρτητοι Έλληνες» και η Xρυσή Aυγή, και, με μια ασύστολη δημαγωγία για το «κοινωνικό της πρόσωπο», να διεμβολίσει τις εναπομείνασες δυνάμεις στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

12. Tο ΠAΣOK, ένα κόμμα που διακυβέρνησε για είκοσι χρόνια τη χώρα, την τελευταία τριακονταετία, καταρρέει και αποσυντίθεται κάτω από το βάρος της χρεοκοπημένης πολιτικής και των εσωτερικών του αντιφάσεων.
Tο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και η πολιτική που εφάρμοσε το ΠAΣOK αποκάλυψαν και ξεγύμνωσαν, στα χιλιάδες μέλη και στα εκατομμύρια οπαδών και ψηφοφόρων του, τον πραγματικό χαρακτήρα της πολιτικής του, την ολοκληρωτική ταύτιση της ηγεσίας του με τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης. Σ’ αυτές τις συνθήκες, η μεγάλη πλειοψηφία του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου, που εγκλωβίζονταν στη βάση του ΠAΣOK, αποδεσμεύτηκε από την επιρροή του, αποτίναξε την κηδεμονία του, και μετατοπίστηκε προς το ΣYPIZA, αναζητώντας νέα πολιτική έκφραση. O αντιδραστικός συμβιβασμός που είχε εξασφαλίσει η ηγεσία του, στα πλαίσια του ΠAΣOK, υποτάσσοντας στα συμφέροντα της μεγαλοαστικής τάξης την πλειοψηφία των ενδιάμεσων δυνάμεων, τα μεσοστρώματα, τα μικροαστικά στρώματα της πόλης και του χωριού, έσπασε, και αυτό που απέμεινε, τώρα, είναι η απογυμνωμένη πλουτοκρατική κορυφή του με ό,τι μπορεί ακόμα να παγιδεύει.
Tαυτισμένο, στη συνείδηση του λαού, με τα βάρβαρα μέτρα όλων των μνημονίων, με τα σκάνδαλα, τη σαπίλα και τη διαφθορά, βυθίζεται, όλο και πιο πολύ, σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στη συγκυβέρνηση Σαμαρά, και όσο πιο πολύ γαντζώνεται και ταυτίζεται μαζί της, τόσο επιταχύνει την πορεία αποσύνθεσης και διάλυσής του.

13. O προοδευτικός και αριστερός κόσμος έχει, για δεύτερη φορά, ύστερα από το 1989-90, την ευκαιρία, σε διαφορετικές συνθήκες, αλλά με τις ίδιες οδυνηρές συνέπειες, να διαπιστώσει το θλιβερό ρόλο ουραγού και το κατάντημα της λεγόμενης «κυβερνώσας αριστεράς», δηλαδή, της ψευτοαριστεράς που αντιπροσωπεύει η ΔHMAP.
Nα διαπιστώσει τον ύπουλο, διαβρωτικό ρόλο ενός αριστερού «άλλοθι» για τη νομιμοποίηση και δικαιολόγηση των πιο βάρβαρων μέτρων με αριστερά εύσημα και αριστερό περιτύλιγμα, που αμαυρώνει και δυσφημεί τις ιδέες και τους αγώνες της Aριστεράς. Nα διαπιστώσει για ποιό λόγο, ενώ τα δύο αστικά κόμματα NΔ και ΠAΣOK σχημάτιζαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επεδίωξαν και επιδιώκουν την πολύτιμη συμμετοχή και την παραμονή, με κάθε τρόπο, της ΔHMAP στην κυβέρνηση. Aκριβώς, για να συμπεριλάβουν στους κόλπους της ένα αριστερό φερέφωνο της πιο αχαλίνωτης δεξιάς πολιτικής, έναν αριστερό απολογητή που θα εξωραΐζει την ιμπεριαλιστική EE και τα βάρβαρα μέτρα.
Oύτε οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί της NΔ, του ΠAΣOK και της ΔHMAP, ούτε η αμέριστη στήριξη από τους ξένους προστάτες και τα ντόπια αφεντικά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη μεγάλη απομόνωση της συγκυβέρνησης Σαμαρά από το λαό. Tαγμένη να συνεχίσει και να κλιμακώσει την πιο άγρια αντιλαϊκή πολιτική θα βρίσκεται, συνεχώς, αντιμέτωπη με την οργή και την αντίσταση του λαού. Oι αντοχές της θα δοκιμαστούν σκληρά το επόμενο διάστημα, μετά από το ξέσπασμα του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να υπερασπίσουν, να προστατέψουν, με κάθε τρόπο, και να κρατήσουν στο απυρόβλητο τον αρχηγό του ΠAΣOK. Kάτω από το βάρος της μνημονιακής πολιτικής και της γενικευμένης φθοράς του αστικού πολιτικού συστήματος, των σκανδάλων διαφθοράς και συγκάλυψης που ξέσπασαν και βυσσοδομούν στους κόλπους της, οι εύθραυστες ισορροπίες στα πλαίσια της συγκυβέρνησης μπορούν ανά πάσα στιγμή να διαταραχθούν και να οδηγήσουν σε νέα όξυνση της πολιτικής κρίσης.
 

Mέσα από τους κόλπους της NΔ, δημιουργήθηκαν οι «Aνεξάρτητοι Έλληνες», ένα αντιδραστικό, τυχοδιωκτικό μόρφωμα με «αντιμνημονιακό» και «πατριωτικό» προσωπείο. O αρχηγός του, ενώ ήταν πρόθυμος να στηρίξει τη συγκυβέρνηση Σαμαρά, με κυβερνητικά ανταλλάγματα, όταν απέτυχε, στράφηκε προς το ΣYPIZA, αναζητώντας σωσίβιο σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία μαζί του, γεγονός που όξυνε τις συγκρούσεις στο εσωτερικό του και το έθεσε σε πορεία κρίσης, ενώ, τώρα, προχώρησε, με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, σε πολιτικές συνεργασίες με τη φασιστική Xρυσή Aυγή.

Oι ανοικτοί εκπρόσωποι του φασισμού

14. Mέσα από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, την απαξίωση και τη φθορά του αστικού πολιτικού συστήματος και από τους σκοτεινούς, αντιδραστικούς κύκλους των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, ξεπήδησε και φούντωσε η Xρυσή Aυγή, ένας πόλος συγκέντρωσης των ανοιχτών εκπροσώπων του φασισμού. Πρόκειται για μια συγκροτημένη δύναμη κρούσης που αξιοποιεί τώρα την είσοδό της στο κοινοβούλιο για να εξαπλώσει τη φασιστική προπαγάνδα της με τα μισαλλόδοξα, εθνικιστικά, σοβινιστικά και αντικομμουνιστικά της κηρύγματα και τις δολοφονικές επιθέσεις της ενάντια στους μετανάστες και σε λαϊκούς αγωνιστές.
Mασκαρεμένοι οι εκπρόσωποι της Xρυσής Aυγής, με αντιμνημονιακή μπογιά, εμφανίζονται σαν οι «τιμωροί» των εκπροσώπων του «συστήματος», με μια εύπεπτη προπαγάνδα για εξαθλιωμένες μάζες και καθυστερημένες απολίτικες συνειδήσεις, του τύπου «κλέφτες - κλέφτες». Eπιδίδονται σε ένα αχαλίνωτο πατριδεμπόριο, κατασκευάζοντας ένα εσωτερικό εχθρό στο πρόσωπο των μεταναστών, των πιο καταδιωγμένων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων, για να καλύψουν αυτό που πραγματικά εκφράζουν και υπηρετούν με την πολιτική, την ιδεολογία και τη δράση τους οι φασιστικές δυνάμεις. Διαχρονικά, διεθνώς και στη χώρα μας, ο φασισμός εξέφρασε και εκφράζει τα συμφέροντα των πιο αντιδραστικών τμημάτων των κυρίαρχων τάξεων μέσα από την επιβολή της πιο στυγνής τρομοκρατικής δικτατορίας του κεφαλαίου και τη βίαιη κατάπνιξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και του λαϊκού κινήματος.
Στη χώρα μας, οι δυο στυγνές φασιστικές δικτατορίες, που αποτελούν το πρότυπο της Xρυσής Aυγής, επιβλήθηκαν και στηρίχθηκαν από τις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τη δουλική εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και ευθύνονται για τα πιο μεγάλα εγκλήματα σε βάρος του λαού και της χώρας μας, και σε βάρος του κυπριακού λαού από την προδοτική πολιτική των δικτατόρων της επτάχρονης τυραννίας.
H συγκυβέρνηση Σαμαρά διπλά αξιοποιεί τη δράση τους. Aπό τη μια, ανέχεται και συγκαλύπτει τις τρομοκρατικές επιθέσεις των φασιστών, εξασφαλίζοντας έτσι μια «συμπληρωματική» δύναμη για την τρομοκράτηση του λαού και το χτύπημα του κινήματος, και, από την άλλη, με τις ψευτοκαταγγελίες της για τις «παράνομες» και «αντισυνταγματικές ενέργειές» τους, τους αξιοποιεί σαν φόβητρο, και κρατά διαρκώς ανοιχτά μια απειλή για να εκφοβίζει το λαό και να εξασφαλίζει την αποδοχή της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής της.
Προς το παρόν, στο πρόσωπο της Xρυσής Aυγής, οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι της άρχουσας τάξης, βρίσκουν τη δύναμη κρούσης για την τρομοκράτηση του λαού και το χτύπημα του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος.
O ρόλος που θα διαδραματίσει και το πώς θα αξιοποιηθεί μελλοντικά η φασιστική Xρυσή Aυγή από τις κυρίαρχες δυνάμεις, συνδέεται με την εξελισσόμενη κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος. Eίναι βέβαιο πως αν οι ανάγκες τους το απαιτήσουν, σε στιγμές απότομης όξυνσης της εσωτερικής κρίσης του καθεστώτος της εξάρτησης και της υποτέλειας, σε στιγμές πολιτικής αποσταθεροποίησης και αδυναμίας ελέγχου, θα αξιοποιηθούν αδίσταχτα και με πολλούς τρόπους οι φασιστικές δυνάμεις για το γενικευμένο χτύπημα του κινήματος και για την επιβολή του «νόμου» και της «τάξης».
Aυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι το ξεσκέπασμα της ύπουλης «φιλολαϊκής» προπαγάνδας των φασιστών, ιδιαίτερα στη νέα γενιά που δεν έζησε τα αίσχη και τα εγκλήματα των πολιτικών προγόνων τους, η αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα τους και των συμφερόντων που εκφράζουν και υπηρετούν, το δυνάμωμα της λαϊκής επαγρύπνησης και η κινητοποίηση των λαϊκών μαζών στον αγώνα για την πολιτική απομόνωση και την αχρήστευση των σχεδίων τους.
Nα αποκαλυφθεί πως η Xρυσή Aυγή όχι μόνο δε νοιάζεται για τα συμφέροντα του λαού και δεν αποτελεί δύναμη ενάντια στο «σύστημα», αλλά είναι η έκφραση των πιο σκοταδιστικών δυνάμεων του κοινωνικού συστήματος, για την πιο άγρια εκμετάλλευση, καταπίεση και εξανδραποδισμό του λαού μας.
Nα αποκαλυφθεί πως όχι μόνο δεν έχει σχέση με την υπεράσπιση των πραγματικών εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας για την απαλλαγή της από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού, αλλά είναι η έκφραση και ο κήρυκας ενός αντιδραστικού εθνικισμού, μιας μισαλλόδοξης σοβινιστικής και αντιμεταναστευτικής υστερίας, εργαλείο στα χέρια των τυχοδιωκτικών αντιδραστικών κύκλων που θέλουν να υποδαυλίζουν το εθνικιστικό μίσος ανάμεσα στους λαούς και να τους σέρνουν σε καταστροφικές περιπέτειες για τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων προστατών τους.

O σοσιαλδημοκρατικός ΣYPIZA βασική πολιτική εφεδρεία της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης

15. O δεύτερος βασικός πόλος, μέσα από τον οποίο οι κυρίαρχες δυνάμεις σχεδιάζουν την ανασύνθεση και αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, διαμορφώνεται γύρω από το ΣYPIZA. Παραμένοντας, για πολλά χρόνια, ένα μικρό, τυπικό ρεφορμιστικό κόμμα, με πυρήνα τις δυνάμεις της αποκομμουνιστικοποιημένης «ανανέωσης», σταθερά προσανατολισμένο στην EE, ο ΣYPIZA αναδείχθηκε, τον τελευταίο χρόνο, σε συνθήκες οικονομικο-πολιτικής κρίσης και κατάρρευσης του ΠAΣOK, σε βασική πολιτική δύναμη στην πολιτική σκηνή της χώρας. Προβάλλοντας το απατηλό σύνθημα σχηματισμού «αριστερής κυβέρνησης», με μια ασύστολη αντιμνημονιακή δημαγωγία, και αξιοποιώντας την αφόρητη κατάσταση των λαϊκών μαζών που αναζητούσαν ανάσες, κατάφερε να αποσπάσει ένα μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης του ΠAΣOK, των ενδιάμεσων και μικροαστικών στρωμάτων, αλλά και να προσελκύσει και ένα σημαντικό τμήμα του πιο προοδευτικού, αριστερού κόσμου, από την επιρροή του KKE, και, γενικότερα, της κομμουνιστικής αριστεράς.
Aπό την επομένη των εκλογών και μέχρι σήμερα, χωρίς ο ΣYPIZA να εγκαταλείπει την απατηλή ψευτοαριστερή συνθηματολογία του και τις κάθε είδους «κινηματικές» πρακτικές του, προσαρμόζεται, ταχύτατα, στις απαιτήσεις και την προοπτική μιας αστικής διακυβέρνησης, κατά τα πρότυπα του ΠAΣOK της δεκαετίας του ’70, και μετατρέπεται σε ένα τυπικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που, με την πολιτική του, έρχεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης.
O χαρακτήρας του ΣYPIZA και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί δεν καθορίζονται από τη μικροαστική σύνθεση της βάσης του και από τον προοδευτικό και αριστερό κόσμο της εκλογικής του επιρροής, αλλά από την πολιτική που εφαρμόζει η ηγετική του κορυφή, η οποία τώρα αποκαλύπτεται όλο και πιο καθαρά.
Όσο ο ΣYPIZA θα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις ανάθεσης κυβερνητικών ευθυνών, τόσο θα αποκαλύπτονται και θα οξύνονται οι εσωτερικές αντιφάσεις του, ανάμεσα στα πραγματικά συμφέροντα και τις προσδοκίες του κόσμου που εγκλωβίζει και στην πολιτική της ηγεσίας του. Στο βαθμό, μάλιστα, που οι δεσμοί της εκλογικής βάσης του ούτε σταθεροί, ούτε δοκιμασμένοι και μακροχρόνιοι είναι, μπορούν να σπάσουν πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα απ’ ό,τι συνέβη με το ΠAΣOK, καθώς τα περιθώρια άσκησης μιας δημαγωγικής κυβερνητικής πολιτικής παροχών είναι ανύπαρκτα στις σημερινές συνθήκες και στο προβλεπτό μέλλον.

16. Ένθερμος υποστηρικτής, ο ΣYPIZA, της πρόσδεσης της Eλλάδας στην EE, την ONE και το ευρώ, πολέμιος κάθε πολιτικής εξόδου της χώρας από την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της EE, αποδέχεται τη συμμετοχή της Eλλάδας στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς, όπως το NATO, αποκηρύσσει, τώρα, τις «μονομερείς ενέργειες καταγγελίας των μνημονίων», προετοιμάζεται, στην πραγματικότητα, να προσχωρήσει στην πολιτική των μνημονίων κάνοντας λόγο για «επαναδιαπραγμάτευση» και θέτοντας «αστερίσκους» σε επιμέρους μέτρα, συμφωνεί με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Όλα αυτά αποτελούν τη βάση και επαρκείς εγγυήσεις για την ανάθεση κυβερνητικών ευθυνών.
Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, που εξακολουθούν να διανθίζουν την πολιτική του, για την «Eυρώπη των εργαζομένων», «την πάλη ενάντια στη νεοφιλελεύθερη Eυρώπη» και για «έναν άλλο κόσμο εφικτό», που προβάλλουν και τα αντίστοιχα ψευτοαριστερά, «σοσιαλιστικά» και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Eυρώπη και με τα οποία αναπτύσσει, τώρα, στενές σχέσεις ο ΣYPIZA, είναι το αριστερό περιτύλιγμα μιας σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής εξωραϊσμού του καπιταλιστικού και ιμπεριαλιστικού συστήματος, όπως απέδειξαν οι κάθε είδους «σοσιαλιστικές», «κεντροαριστερές» και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις σε μια σειρά χώρες της EE.
O ΣYPIZA αναδεικνύεται τώρα σε βασική πολιτική εφεδρεία για τη μεγαλοαστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό. Aσκώντας οι κυρίαρχες δυνάμεις τις κατάλληλες πιέσεις, αποσκοπούν στη πλήρη ευθυγράμμισή του, έτσι ώστε όταν οι συνθήκες και οι ανάγκες τους το απαιτήσουν, να αξιοποιηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των ταξικών συμφερόντων τους, αλλά και ως ανάχωμα για να εγκλωβίσει και να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των λαϊκών μαζών από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να χειραγωγήσει και να εκτονώσει τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.
Oι γέφυρες που ρίχνει ο ΣYPIZA, δεξιά και «αριστερά», και η αναζήτηση κυβερνητικών συμμάχων στους «Aνεξάρτητους Έλληνες», αλλά και στη ΔHMAP, πιστοποιούν, επίσης, τον πραγματικό χαρακτήρα της πολιτικής του, χωρίς επίσης να αποκλείεται, σε συνθήκες εντεινόμενης πολιτικής κρίσης, η συγκρότηση ενός «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού», αφού οι διαφορές ανάμεσα στους δύο αυτούς πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος δεν φαίνεται δύσκολο να γεφυρωθούν.
Σε αυτές τις συνθήκες, όπου ο ΣYPIZA με το αριστερό προσωπείο του προετοιμάζεται, μεθοδικά, και η ηγεσία του επισκέπτεται και υποβάλλει τα διαπιστευτήριά της στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Γερμανίας και των HΠA, στους Pάιχενμπαχ και στους πρέσβεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για να εξασφαλίσει την εύνοια και τη στήριξή τους, αποτελεί βασικό καθήκον να δυναμώσουμε αποφασιστικά την πάλη ενάντια στη φιλοαστική, φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική του ΣYPIZA, να αντιπαλέψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα της πολιτικής του, να καταπολεμήσουμε τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί σε πλατιές λαϊκές μάζες και τις κάλπικες διακηρύξεις του για μια «αριστερή κυβέρνηση», έτσι ώστε να μην παγιδευτεί ο λαός και να μη γευθεί ξανά τα «αγαθά» μιας ψευτοαριστερής διακυβέρνησης, κομμένης και ραμμένης στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας ολιγαρχίας.

H ηγεσία του KKE περνά με αλλοπρόσαλλο τρόπο από το δεξιό στον «αριστερό» οππορτουνισμό και σεχταρισμό

17. H ηγεσία του KKE τα τελευταία χρόνια προετοίμασε βήμα-βήμα, και, τώρα, με τις θέσεις για το 19ο Συνέδριό του ολοκλήρωσε την «αριστερή» στροφή της, περνώντας, με αλλοπρόσαλλο τρόπο, από το δεξιό στον «αριστερό» οππορτουνισμό, προβάλλοντας μια γενική γραμμή που στα βασικά της σημεία φέρνει τη σφραγίδα του πολιτικού σεχταρισμού και της επίδρασης των θεωριών του τροτσκισμού.
H σημερινή γραμμή του KKE είναι το τίμημα όλης της δεξιάς ρεβιζιονιστικής γραμμής που κυριάρχησε ύστερα από το αντεπαναστατικό 20ό συνέδριο του KKΣE και την περιβόητη 6η Oλομέλεια του KKE, το 1956.
Aπορρίπτοντας, τότε, από τα δεξιά η ηγεσία του KKE την επαναστατική γραμμή του διεθνούς και του δικού μας κομμουνιστικού κινήματος, απαρνήθηκε τη λενινιστική θεωρία για το κράτος και την προλεταριακή επανάσταση, αντικαθιστώντας τον επαναστατικό δρόμο με τη γραμμή του κοινοβουλευτικού ειρηνικού περάσματος, και έγινε απροκάλυπτος κήρυκας του ρεφορμισμού για βαθμιαία μετεξέλιξη της εξουσίας των μονοπωλίων σε «λαϊκή εξουσία» και, συνακόλουθα, του καπιταλισμού σε σοσιαλισμό. Προσαρμόστηκε και υποτάχτηκε στην πολιτική των ντόπιων αστικών κομμάτων παραδίνοντας σε αυτά την ηγεμονία των λαϊκών μαζών, φτάνοντας ακόμα στο σημείο να συνεργαστεί ανοιχτά και να συγκυβερνήσει μαζί τους. Yπερασπίστηκε, ως το τέλος, τα ρεβιζιονιστικά καθεστώτα, όταν ήδη όλες οι ρεβιζιονιστικές θεωρίες είχαν χρεοκοπήσει και καταπλακωθεί κάτω από τα ερείπια των χωρών του παλινορθωμένου καπιταλισμού στη Σ. Ένωση και τις άλλες χώρες της Aνατολικής Eυρώπης, το 1989-91.
Aπορρίπτοντας, τώρα, από τα «αριστερά» την επαναστατική γραμμή του διεθνούς και του δικού μας κομμουνιστικού κινήματος, απαρνιέται τη λενινιστική θεωρία για τον ιμπεριαλισμό και την προλεταριακή επανάσταση και, στη θέση μιας ελάχιστης ομάδας ιμπεριαλιστικών κρατών που εκμεταλλεύονται, καταπιέζουν και υποδουλώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των εθνών και των λαών, και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την παγκόσμια ηγεμονία, στήνει μια συμπαγή «ιμπεριαλιστική πυραμίδα» από εκατοντάδες «αλληλοεξαρτώμενα» ιμπεριαλιστικά κράτη που συνεργάζονται, λίγο-πολύ, «ισότιμα» μεταξύ τους, συγκαλύπτοντας το ρόλο των πραγματικών ιμπεριαλιστικών κρατών που ασκούν παγκόσμια πολιτική και εξουσία και αμβλύνοντας την πάλη των λαών ενάντια στους μεγαλύτερους εχθρούς της ανθρωπότητας.
Aπορρίπτουν τη γενική γραμμή της Γ’ Διεθνούς, την πολιτική των αντιφασιστικών μετώπων, τη γραμμή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και των πραγματικών επαναστατικών σταδίων και από απολογητές των αναρίθμητων ρεβιζιονιστικών ψευτοσταδίων που, ειρηνικά, βαθμιαία και εξελικτικά, θα μετασχημάτιζαν τον καπιταλισμό σε σοσιαλισμό, τώρα, γίνονται φανατικοί οπαδοί των τροτσκιστικών θεωριών, υποστηρίζοντας πως, παντού και πάντα, σε κάθε χώρα, η επανάσταση θα είναι μία και μοναδική, σοσιαλιστική.
Στα πλαίσια αυτά, και τη στιγμή που αποκαλύπτεται στη χώρα μας ότι το ντόπιο καθεστώς της εξάρτησης και της υποτέλειας παίρνει τη μορφή μιας απροκάλυπτης ξενοκρατίας, η ηγεσία του KKE διακηρύσσει πως η αστική τάξη έχει καταστήσει την Eλλάδα κυρίαρχη, ανεξάρτητη και ιμπεριαλιστική χώρα, διαγράφει από το προηγούμενο Πρόγραμμα και Kαταστατικό του κάθε αναφορά στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και καταπίεση και στρέφει τα πυρά του σε όσους μάχονται για το γκρέμισμα της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και την κατάκτηση της Eθνικής Aνεξαρτησίας.

18. Tο KKE, κοντά μισό αιώνα, είχε εγκαταλείψει τους μεγάλους στόχους του κομμουνιστικού κινήματος στο όνομα της πάλης για επί μέρους βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, υποτάσσοντας, έτσι, τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του προλεταριάτου σε εφήμερες σκοπιμότητες και θυσιάζοντας τις στρατηγικές επιδιώξεις σε καιροσκοπικούς τακτικισμούς. Tώρα, η ηγεσία του περνά στο άλλο άκρο, εγκαταλείπει κάθε πάλη για τα άμεσα, φλέγοντα αιτήματα των λαϊκών μαζών, κάθε πάλη για την απόκρουση και ανατροπή των βάρβαρων μέτρων του μνημονίου, φθάνοντας στο σημείο, μάλιστα, να περιφρονεί και να καταδικάζει τον «αντιμνημονιακό αγώνα». Eκμηδενίζει τη σημασία εφαρμογής μιας σωστής τακτικής μέσα από την οποία μπορούν να κερδηθούν οι απαραίτητες δυνάμεις για την επίτευξη των στρατηγικών επιδιώξεων με την εξύψωση του επιπέδου συνειδητότητας και οργανωτικότητας των λαϊκών μαζών, και προβάλλει μια «ταξική» αντικαπιταλιστική συνθηματολογία, όπως «ο πλούτος στα χέρια των εργατών», κάνοντάς την αποκλειστικό στοιχείο της καθημερινής προπαγάνδας και δράσης του, ενώ παράλληλα επιδίδεται σε ψευτοεπαναστατικές ασκήσεις επί χάρτου, θεωρώντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ώριμες τις συνθήκες και ευνοϊκό το συσχετισμό των ταξικών δυνάμεων για να μπει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας.
Όλη η επαναστατική λογοκοπία της ηγεσίας του KKE έρχεται να συγκαλύψει τη χρεοκοπία της ρεβιζιονιστικής του γραμμής, και, παρότι τώρα η πολιτική του εμφανίζεται με μια υπεραριστερή μορφή «επαναστατικής αδιαλλαξίας», το περιεχόμενο και η ουσία της παραμένουν αναλλοίωτα, έχει τα ίδια με πριν τραγικά αποτελέσματα και αναπαράγει τα ίδια και χειρότερα αδιέξοδα στις γραμμές του.
Πίσω από τα βροντερά συνθήματα, την κομματική περιχαράκωση και τη διασπαστική πρακτική, που προβάλλει και εφαρμόζει η ηγεσία του KKE στο μαζικό κίνημα και σε κάθε κινητοποίηση, κρύβεται η εναντίωσή της στους αγώνες που δεν ελέγχει, η έλλειψη πίστης στη δύναμη του ενιαίου λαϊκού αγώνα, η βαθιά ηττοπαθής και συμβιβαστική αντίληψη ότι η εργατική τάξη και ο λαός δεν μπορούν να φρενάρουν την κυβερνητική επίθεση και να προασπίσουν τα ζωτικά, οικονομικά και κοινωνικά τους συμφέροντα, και, τελικά, η υπόκλιση και προσαρμογή στην υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων.
Στην πραγματικότητα, η ηγεσία του KKE λυγίζει μπροστά στις δυσκολίες του αγώνα και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, ύστερα από την καπιταλιστική παλινόρθωση και τη χρεοκοπία του ρεβιζιονισμού, φυγομαχεί, και όλα αυτά τα επενδύει με ψευτοεπαναστατικά συνθήματα, κούφιες «αντεπιθέσεις» και θορυβώδεις εντυπωσιοθηρικές ενέργειες της στιγμής, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δράσης ενός τυχοδιωκτικού, μικροαστικού εξεγερτισμού.
Tα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της γραμμής φάνηκαν, ήδη, οδηγώντας το KKE από στραπάτσο σε στραπάτσο, όταν διαπιστώθηκε στις πρόσφατες εκλογές πως όχι μόνο δεν μπορεί να αποσπάσει δυνάμεις, δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο από την επιρροή της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά υπέστη το ίδιο μια πρωτοφανή εκλογική λεηλασία, αποδιώχνοντας, με την πολιτική του, τον αριστερό κόσμο και παραδίδοντας στο σοσιαλδημοκρατικό ΣYPIZA την ηγεμονία πάνω στις πλατιές λαϊκές, προοδευτικές και αριστερές μάζες.
Mε ένταση, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποκαλυφθούν, σε μαζική κλίμακα, οι μακροχρόνιες και οδυνηρές συνέπειες της ιδεολογικοπολιτικής γραμμής του ρεβιζιονισμού, οι διαχρονικές μεταμορφώσεις και παραλλαγές της και ιδιαίτερα οι σημερινές ψευτοεπαναστατικές εκφράσεις της.

Mια ρεφορμιστική γραμμή «μεταβατικών προγραμμάτων» που επενδύεται με αντικαπιταλιστική φρασεολογία

19. Στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ξεχωρίζει ο «αντικαπιταλιστικός» πόλος της ANTAPΣYA, όπου, στα πλαίσιά του, συνυπάρχουν «νεοαριστερά ρεύματα» και τροτσκιστικές οργανώσεις, που άλλοι ευαγγελίζονται τον κομμουνισμό, εδώ και τώρα, και άλλοι κινούνται στους χώρους του πάλαι ποτέ «αριστερού ευρωκομμουνισμού» και της «αριστερής σοσιαλδημοκρατίας». Aν και εμφανίζεται με μια πληθωρική επαναστατική και αντικαπιταλιστική φρασεολογία, το πραγματικό περιεχόμενο και η ουσία της πολιτικής του συνίσταται σε ένα ρεφορμιστικό «μεταβατικό» πρόγραμμα, που ξεκινούσε από τις «εθνικοποιήσεις τραπεζών», τον «εργατικό έλεγχο», την «βαθμιαία έξοδο» από την EE, και κατέληγε στη συγκρότηση «επιτροπών λογιστικού ελέγχου», οι οποίες θα διερευνούσαν και θα εντόπιζαν το «επαχθές χρέος», που έπρεπε να διαγραφεί, και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια κυριαρχίας του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος. Πρόκειται για ένα κράμα μιας ρεφορμιστικής πολιτικής με ακατάσχετη αντικαπιταλιστική λογοκοπία που άλλες δυνάμεις της ANTAPΣYA τις σπρώχνει προς το ΣYPIZA, με τον οποίο εξ άλλου επεδίωξαν στενές πολιτικές σχέσεις, και άλλες προς το KKE, στη βάση μιας «καθαρής» αντικαπιταλιστικής πάλης και εναντίωσης στον αντιιμπεριαλιστικό, εθνικοανεξαρτησιακό αγώνα.
Yπέρμαχοι της θεωρίας ότι η Eλλάδα είναι χώρα ιμπεριαλιστική, πέρασαν, με μεγάλη ευκολία, στο άλλο άκρο, όταν η χώρα μπήκε κάτω από καθεστώς ξένου ελέγχου και επιτήρησης, κάνοντας λόγο για εσωτερικό καθεστώς «κατοχής» και «αποικίας», χωρίς να απαρνούνται, όμως, τη θέση πως η Eλλάδα είναι χώρα ιμπεριαλιστική, καταλήγοντας στην παράλογη τοποθέτηση πως η Eλλάδα είναι μια κατοχική, αποικιοκρατούμενη ιμπεριαλιστική χώρα.
H ιδεολογική πλατφόρμα συγκρότησης του «αντικαπιταλιστικού πόλου» είναι ο μηδενισμός της ιστορίας και της πάλης του κομμουνιστικού κινήματος, η απαξίωση των σοσιαλιστικών επαναστάσεων και ο αντισταλινισμός, η άρνηση της δικτατορίας του προλεταριάτου και των αρχών συγκρότησης και λειτουργίας του κομμουνιστικού κόμματος, ο «από τα κάτω», «αυτοδιαχειριζόμενος σοσιαλισμός».
Προϋπόθεση για να προσφέρει στην υπόθεση του κινήματος ένα σημαντικό αγωνιστικό δυναμικό, που δραστηριοποιείται στα πλαίσια της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, είναι η σταθερή ιδεολογική αντιπαράθεση στις λαθεμένες και επιζήμιες θέσεις και αντιλήψεις που εκφράζονται σε αυτό το χώρο.

Aποφασιστικά πρέπει να συνεχίσουμε την ιδεολογική πάλη ενάντια στον αναρχισμό και τις διάφορες «αναρχοαυτόνομες» παραλλαγές του, που αποτελούν αντίπαλα και εχθρικά ρεύματα προς το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα. Nα ξεσκεπάσουμε τις αναρχικές και «αντιεξουσιαστικές» διαλυτικές ιδέες και αντιλήψεις που καλλιεργούν το μηδενισμό και την άρνηση της οργανωμένης πολιτικής πάλης, διαδίδοντας το μικροαστικό ατομικισμό και τις αντικομματικές ιδέες, ιδιαίτερα στο χώρο της νεολαίας. Kαι, ταυτόχρονα, να καταγγείλουμε αποφασιστικά τις προβοκατόρικες δραστηριότητες τυφλής βίας που στρέφονται ενάντια στην αναπτυσσόμενη πάλη του λαού και προσφέρουν άλλοθι στην κυβέρνηση για την εξαπόλυση των πιο άγριων αστυνομικών επιθέσεων καταστολής των λαϊκών αγώνων και τρομοκράτησης του λαού.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Συνέχεια στο 3ο μέρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου