Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η γενική απεργία στην Λαμία

Με μια μαζική διαδήλωση, για τα δεδομένα της Λαμίας, πορεύτηκαν στον κοινό αγώνα εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, εκφράζοντας την αντίθεση τους στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Η πλατιά αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στους αγωνιζόμενους αγρότες, ενάντια στην κρατική καταστολή και τις συλλήψεις, ήταν η αφετηρία για το συντονισμό των επιμέρους
τάξεων, που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, ενόψει και της γενικής απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 20 Φλεβάρη.
Με πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ν. Φθιώτιδας έγιναν καλέσματα προς τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις του νομού, τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους συλλόγους συνταξιούχων, την ομοσπονδία των επαγγελματοβιοτεχνών, τον εμπορικό σύλλογο Λαμίας, για το συντονισμό και την διοργάνωση ενωτικής συγκέντρωσης ενόψει της  απεργίας. Μετά από τρεις διαδοχικές συσκέψεις και αντίστοιχα καλέσματα, μέσα σε μια βδομάδα, πίεση προς την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου που προσπαθούσε να υπεκφύγει, αποφασίστηκε την Κυριακή 17/2 η διοργάνωση ενωτικής συγκέντρωσης στην πλατεία Διάκου, με προσυγκέντρωση στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ) όπου είναι συγκεντρωμένα τα τρακτέρ και στην συνέχεια διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα στην απεργία και δόθηκε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 18/2 προς τα τοπικά ΜΜΕ.
Την ημέρα της απεργία οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο χώρο της ΠΕΛ, με προπομπό τρακτέρ και μέσω της οδού Θερμοπυλών έφτασαν με πορεία στη πλατεία Διάκου, όπου ενώθηκαν με τους υπόλοιπους απεργούς και μετά την εκφώνηση των ομιλιών πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης μέχρι την πλατεία Πάρκου, μέσω της πλατείας Ελευθερίας και Ρήγα Φεραίου, όπου έκλεισαν για ένα μικρό διάστημα τους δρόμους, για να επιστρέψουν ξανά στην ΠΕΛ. Παράλληλα ανανεώθηκε το ραντεβού για την διοργάνωση Παμφθιωτικού συλλαλητηρίου στα μέσα του Μάρτη.
Ιδιαίτερο τόνο στη κινητοποίηση έδωσε τόσο η συμμετοχή των αγροτών που συμμετείχαν με το μπλοκ του Παφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου όσο και η παρουσία κλαδικών σωματείων με ξεχωριστά πανό, όπως του συνδικάτου των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, του σωματείου των  σιδηροδρομικών «Λαρισαϊκός», των εργαζομένων στο ΤΕΙ Λαμίας, της ΕΛΜΕ, των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, των Παραγωγών και Επαγγελματιών λαϊκών αγορών καθώς και το πανό του συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Στην διαδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, της ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Φθιώτιδας και του ΤΕΕ Αν Στερεάς, οργανώσεις της αριστεράς και άλλες συλλογικότητες.
Στην συγκέντρωση συμμετείχε και μπλοκ της ΠΑΑΣ, μοίραστηκε προκήρυξη της Πρωτοβουλίας και φώναχτηκαν συνθήματα που αναδείκνυαν την αναγκαιότητα να συνδεθεί ο ενιαίος μαζικός αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, με την κατεύθυνση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Παράλληλα μέσω της συμμετοχής εκλεγμένου μέλους σωματείου, στην Πρωτοβουλία Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ν. Φθιώτιδας έγινε προσπάθεια να εκφραστεί στην απεργία ο κοινός αγώνας της εργατικής τάξης, της αγωνιζόμενης αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Κόντρα σε λογικές διάσπασης, λαθεμένων πολιτικών αντιλήψεων και μικροκομματικών συμφερόντων.
Χαρακτηριστική αυτών των μικροκομματικών συμφερόντων και λαθεμένων αντιλήψεων ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Καθ’ όλη τη  διάρκεια της πορείας από την προσυγκέντρωση στην ΠΕΛ προς την πλατεία Διάκου, έγινε φανερή η αγωνιώδης προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καπηλευτεί την κινητοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, με τα μέλη του να εξασκούν αφόρητη πίεση προς τους εκπροσώπους των σωματείων να διαχωριστούν από την συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, χρησιμοποιώντας παμίτικα επιχειρήματα, περί συμπόρευσης με τους ξεπουλημένους εργατοπατέρες, νομιμοποίηση τους κλπ που τελικά τους οδήγησε σε τραγελαφικά αποτελέσματα.
Φτάνοντας η πορεία, από την προσυγκέντρωση, στην πλατεία Πάρκου, αντί να συνεχίσουν προς την ενωτική συγκέντρωση της πλατείας Διάκου, παρέμειναν εκεί (χώρος που συγκεντρώνεται παραδοσιακά το ΠΑΜΕ, που όμως είχε ήδη αποχωρήσει) συνεπικουρούμενοι και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κράτησε ανάλογη στάση, αποκόπηκαν από την μεγάλη μάζα των διαδηλωτών που πορεύτηκε στην πλατεία Διάκου (μαζί και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαχώρισαν την θέση τους από την στάση αυτή) και περίμεναν αμήχανα να επιστρέψει η διαδήλωση, για να «ενωθούν» μαζί με τους εργατοπατέρες που πριν κατήγγειλαν και να συμμετάσχουν, από κοινού τελικά στον αποκλεισμό των δρόμων γύρω από την πλατεία Πάρκου. Ο οπορτουνισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου