Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Συνδικάτα Ανατροπής – Συνδυασμός Ανεξάρτητων Καθηγητών


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εδώ και 3,5 χρόνια η ζωή μας βρέθηκε σε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες περασμένων δεκαετιών. Γενιές που δεν έζησαν την πείνα των παλαιότερων βιώνουν έντονα τα αιματηρά σημάδια μιας κρίσης που δεν δημιούργησαν. Ο καπιταλισμός παίρνει τη ρεβάνς και καταργεί όσα οι εργαζόμενοι
κατέκτησαν με αγώνες δεκαετιών. Παράλληλα ενισχύει τους μεγαλοκαρχαρίες του συστήματος, τα λαμόγια και τα τσιράκια τους.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτή η επίθεση θα είχε αντιδράσεις και μάλιστα έντονες. Από ένα κομμάτι του λαού όντως υπάρχει αντίδραση, διεκδίκηση, αγώνας. Όμως σ’ αυτό το πισωγύρισμα η εξουσία έρχεται πιο «διαβασμένη» και ισχυρή. Μπορεί να ελέγχει, να τρομοκρατεί, να εξαγοράζει, να διαλύει συνειδήσεις και συλλογικότητες. Έχει τα ΜΜΕ και τα διάφορα «παπαγαλάκια» στην υπηρεσία της. Έχει τα συνδικάτα δεμένα στο άρμα της και τα στελέχη τους καλοταϊσμένα και καλοπερασμένα ώστε μπουκωμένα να μην «μπορούν» να μιλήσουν. Έχει και τα χαμηλότερα στελέχη να τρώνε κανένα «ξεροκόμματο» (απόσπαση, μετάθεση, επιτροπή, στελέχωση διοίκησης ή οργανισμών, ιεραρχική άνοδος κτλ) ώστε όλη η πυραμίδα να συμβάλλει στη διαιώνιση της παντοκρατορίας της.

Οι εντολοδόχοι της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), οι σύγχρονοι «Τσολάκογλου», κατάφεραν να διαλύσουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων, να τους εξαθλιώσουν οικονομικά, να διαλύσουν κάθε δομή δημόσιας και δωρεάν υγείας και παιδείας,  να καταργήσουν κάθε πρόνοια αλλά και τις εργασιακές σχέσεις ενώ σε θέματα ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών αντιμετωπίζουν με υπέρμετρο αυταρχισμό, βία και συκοφαντία κάθε αγωνιζόμενη κοινωνική ομάδα.

Στην παιδεία, πέρα από την αντιπαιδαγωγική και οικονομίστικη αντιμετώπιση που έχουν τα νομοθετήματά τους, βάζουν βαθειά το μαχαίρι στις εργασιακές σχέσεις ώστε και δημόσια και δωρεάν παιδεία να μην παρέχουν αλλά και μείωση, μέσω απολύσεων, των εκπαιδευτικών να έχουν. Γι αυτό άλλωστε προχωρούν στην αύξηση ωραρίου και στην αξιολόγηση ενώ διαιρούν τους εκπαιδευτικούς σε «επίορκους» και «λουφαδόρους» ώστε απολύοντάς τους να έχουν τόσο λιγότερες αντιδράσεις όσο «παραδειγματισμό» όσων αντιδρούν. Παράλληλα, για όσους μείνουν, ένας εργασιακός μεσαίωνας τους περιμένει. Με την αλλαγή των περιοχών μετάθεσης (νομός) και την ήδη ψηφισμένη νομοθεσία, μπορούν να τους μετακινούν κατά βούληση βάσει των «αναγκών της υπηρεσίας» παραβλέποντας τις δικές τους ανάγκες (μισθολογική καθίζηση, ακρίβεια, φόροι, χαράτσια κτλ).

Σ’ αυτή τη συγκυρία γίνεται το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Μιας ΟΛΜΕ που η πολιτική της τη διετία που πέρασε ήταν υποταγμένη σε πολιτικά και μικροκομματικά παιχνίδια, συμβιβαστική, με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δεν ακούμπησε την ουσία των κυβερνητικών επιλογών και των επιλογών του κεφαλαίου στη χώρα μας. Και είναι φυσικό όσο έχουν την πλειοψηφία παρατάξεις φερέφωνα κυβερνητικών επιλογών λόγω της εξάρτησής τους από τα κόμματα εξουσίας Η καρέκλα πρέπει να είναι ζεστή για να δικαιολογεί τα προνόμια με αντάλλαγμα το ξεπούλημα των συναδέλφων και την αδρανοποίηση του συνδικάτου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ρόλο των κυβερνητικών παρατάξεων τον είδαμε και τον ζήσαμε τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΟΛΜΕ Σ’ αυτές τις εκλογές πρέπει να τους αποδυναμώσουμε και να δώσουμε μια άλλη προοπτική στην ΟΛΜΕ.

Ψηφίζουμε Συνδυασμό Ανεξάρτητων Καθηγητών γιατί θέλουμε το συνδικάτο να λειτουργεί σαν όπλο απέναντι στις όποιες αντιδραστικές επιλογές και πολιτικές.

 ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟ  16ο  ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ       
                      
 1.            Αλιμήσης Γιάννης
 2.            Βαλατσός Γιώργος
 3.            Γούλας Γιάννης
 4.            Ζάρδας Νίκος
 5.            Κονταργύρης Κώστας
 6.            Κουμπαράκης Κώστας
 7.            Κυρκόπουλος Θανάσης
 8.            Λάππας Ταξιάρχης
 9.            Λιανού Αθηνά
 10.          Μαυραγάνης Ευστάθιος
 11.          Μεγαλιός Παναγιώτης
 12.          Παλέτσος Θύμιος
 13.          Παπαδημητρίου Γιάννης
 14.          Προύσαλης Δημήτρης
 15.          Πυργολιού Καλλιόπη-Μαρία
 16.          Σαμαρά Αργυρούλα
 17.          Τερτίπης Παναγιώτης
 18.          Φλώρος Ηρακλής
 19.          Χονδραλής Ηλίας
 20.          Ψιμόγιαννου Μορφούλα
    

σ.σ Ο σ. Νίκος Ζάρδας είναι μέλος της ΕΡΓ.Α.Σ., του Εκπαιδευτικού Ομίλου και συντάκτης στα Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου