Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

H τοποθέτηση του σ. Aντώνη Παπαδόπουλου στην Πανελλαδική Σύσκεψη της ΠAAΣ

Σύντροφοι και φίλοι
Κοινή διαπίστωση είναι πως η δημιουργία της ΠΑΑΣ και η δράση που ανέπτυξε καταγράφονται θετικά, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισε, τις αδυναμίες και καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη συγκρότηση και την πάλη της.
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να κατοχυρώσουμε τα βήματα που έγιναν, να αντιμετωπίσουμε με σωστό τρόπο τα ζητήματα που οι απαιτήσεις του αγώνα θέτουν ­ή που καμιά φορά εμείς οι ίδιοι βάζουμε­ έτσι ώστε να δώσουμε ώθηση στην κοινή μας προσπάθεια,
έχοντας επίγνωση πως δεν μας περιμένουν άλματα και θαύματα, αλλά σκληρός, επίμονος και δύσκολος αγώνας.
Την πρωτοβουλία για την ΠΑΑΣ την πήρανε οι δύο οργανώσεις μας έχοντας πλήρη επίγνωση των διαφορών απόψεων που υπάρχουν, ορισμένες μάλιστα σημαντικές σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Για να μην υπάρχουν ασάφειες και παρανοήσεις, το Μ-Λ ΚΚΕ έγκαιρα ξεκαθάρισε πως για εμάς η ΠΑΑΣ δεν είναι ούτε προοίμιο, ούτε πρόπλασμα, ούτε προθάλαμος για την ενότητα των μαρξιστών - λενινιστών. Είναι μια κεντρική μετωπική πολιτική συνεργασία στη βάση ενός κοινά αποδεκτού πολιτικού προσανατολισμού.
Στη βάση ακριβώς μιας τέτοιας αντίληψης θεωρούμε πως στις σημερινές συνθήκες αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε τις διαφορές μας έξω από την ΠΑΑΣ και να την προφυλάξουμε, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας στο πώς θα προωθήσουμε μέσα στους καθημερινούς αγώνες αυτά που αποτελούν την κοινή βάση της συνεργασίας μας, που θα συνενώνει τις δυνάμεις μας και θα προσδίδει αξιοπιστία στο εγχείρημα της ΠΑΑΣ.
Αν προσπαθήσει η κάθε πλευρά να «ερμηνεύσει» το πολιτικό περιεχόμενο και να το προσαρμόσει στις ιδιαίτερες θέσεις της και αν επιδοθεί σε μια πάλη στο εσωτερικό της ΠΑΑΣ «αναφορικά με τα πολιτικά χαρακτηριστικά και τις αντιλήψεις που θα διαμορφώνει», αυτό αντί να ενισχύει τη συσπείρωση των δυνάμεων και την πάλη της πάνω στους κοινούς πολιτικούς στόχους, θα δημιουργεί και θα αναπαράγει προβλήματα στο εσωτερικό της και θα εξασθενεί τις δυνατότητες παρέμβασής της.
* * *
Έχει τεθεί από συντρόφους το ζήτημα, αν ο τίτλος της ΠΑΑΣ, με προσδιοριστικά στοιχεία το αριστερό και αντιιιμπεριαλιστικό, ανταποκρίνεται στο πολιτικό περιεχόμενο και αρκούν για να σηματοδοτήσουν την πολιτική κατεύθυνσή της, ή θα πρέπει να προστεθεί στον τίτλο και το αντικαπιταλιστικό για να προσδιορίσει με πληρότητα την πολιτική φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της.
Προφανώς η συζήτηση δεν αφορά κάποιες λέξεις, αλλά το πολιτικό περιεχόμενο, την κεντρική πολιτική κατεύθυνση και τους ευρύτερους στόχους της ΠΑΑΣ στη σημερινή περίοδο.
Καταρχήν θεωρούμε πως ο τίτλος της ΠΑΑΣ στον οποίο από κοινού καταλήξαμε ύστερα από διεξοδική συζήτηση πριν ενάμιση χρόνο, προσδιορίζει και συμπυκνώνει με σωστό τρόπο το πολιτικό περιεχόμενο και την κατεύθυνση πάλης της και γι’ αυτό η άποψή μας ήταν να παραμείνει ως έχει. Από τη στιγμή που μπήκε με ένταση το ζήτημα της αλλαγής του ονόματος και θεωρήθηκε σημαντικής σημασίας ζήτημα, -και όντως έτσι είναι- αναζητήσαμε και συμφωνήσαμε από κοινού στο νέο τίτλο, που θεωρούμε επίσης ότι προσδιορίζει σωστά το πολιτικό περιεχόμενο και ανταποκρίνεται στο χαρακτήρα και στην πολιτική κατεύθυνση της πάλης που αναπτύσσουμε.
Από κει και πέρα είναι αναγκαίες ορισμένες διευκρινίσεις.
Το ζήτημα σύντροφοι και φίλοι είναι αν αγωνιζόμαστε ή όχι ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση, ενάντια στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα;
Εμείς, το Μ-Λ ΚΚΕ, θεωρούμε πως ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος για τη νίκη της προλεταριακής επανάστασης και την εγκαθίδρυση της σοσιαλιστικής κοινωνίας και παραπέρα για την οικοδόμηση του κομμουνισμού, αποτελούν τους απαράγραπτους γενικούς σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε, και σε αυτούς τους γενικούς σκοπούς υποτάσσουμε όλους τους σημερινούς αγώνες μας.
Κρίνεται σωστό να αναλάβει η ΠΑΑΣ την προώθηση αυτών των γενικών σκοπών, και το πολιτικό περιεχόμενο, η πολιτική κατεύθυνση και οι στόχοι πάλης της στη σημερινή περίοδο να αποκτήσουν τέτοια χαρακτηριστικά;
Αν προτάξουμε την αντικαπιταλιστική κατεύθυνση αυτό σημαίνει πως το πολιτικό περιεχόμενο της καθημερινής δράσης της ΠΑΑΣ, η πολιτική συνθηματολογία και τα πολιτικά της καθήκοντα, θα έχουν στο επίκεντρό τους την προώθηση των παραπάνω στόχων. Θεωρούμε πως δεν πρέπει η ΠΑΑΣ να αναλάβει τέτοια καθήκοντα, να αποκτήσει τέτοια πολιτικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο γιατί δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο της συνεργασίας μας, αλλά δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, στις ταξικές σχέσεις και κοινωνικές αντιθέσεις που τη χαρακτηρίζουν.
Νομίζω σύντροφοι πως όλοι συμφωνούμε, ότι το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας είναι η ολόπλευρη, οικονομική, πολιτική και στρατιωτική της εξάρτηση από τον ιμπεριαλισμό. Και πως τα ταξικά συμφέροντα της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης είναι συνυφασμένα και ταυτισμένα με τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού.
Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που εκφράστηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στη χώρα μας κατέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο, οδηγώντας στο δυνάμωμα και το βάθαιμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης που πήρε πλέον απροκάλυπτη και θεσμοθετημένη μορφή.
Η θεσμοθετημένη υπαγωγή της Ελλάδας κάτω από πολύχρονο διεθνή οικονομικό έλεγχο και επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, με τη μορφή των υποδουλωτικών μνημονίων και τον επί τόπου εξευτελιστικό έλεγχο της τρόικας και των κάθε λογής γκαουλάιτερ, έδειξε και στις πέτρες την κυριαρχία που ασκεί πάνω στη χώρα μας ο ιμπεριαλισμός καθώς και την ξενόδουλη, υποτελή πολιτική των αστικών κομμάτων, που εξασφαλίζει με τη ληστρική εκμετάλλευση του λαού, τα ταξικά συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας και πάνω απ’ όλα, τα συμφέροντα των ξένων προστατών της που λυμαίνονται το λαό και τη χώρα.
Η βαριά δοκιμασία που περνά ο λαός μας, μια δοκιμασία από τις μεγαλύτερες στη μεταπολεμική ιστορία του, πηγάζει από αυτή την κατάσταση, η οποία προσδιορίζει την ουσία των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων που σήμερα επικρατούν, στην ελληνική ταξική κοινωνία.
* * *
Η ΠΑΑΣ από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, τοποθετήθηκε με σωστό τρόπο πάνω σε αυτά τα βασικά ζητήματα, προβάλλοντας μια κεντρική πολιτική κατεύθυνση που ανταποκρίνεται στη δοσμένη κατάσταση και στις ανάγκες του λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.
Πολύ σωστά η ΠΑΑΣ στην Ιδρυτική της Διακήρυξη πρόταξε σαν κεντρικό καθήκον τον αγώνα για Δουλειά, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία, προσδιορίζοντας έτσι το πολιτικό περιεχόμενο και την πολιτική κατεύθυνση της πάλης της. Το καθήκον αυτό προέκυπτε από την τοποθέτησή της σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαός και η χώρα στη σημερινή περίοδο και την οποία εκτιμούσε ως εξής: «Μπροστά στα μάτια του λαού αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ο κυρίαρχος ρόλος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη χώρα μας, καθώς και ο ρόλος των ντόπιων υποτακτικών τους. Δεν είναι μόνο οι νεοαποικιακές συμφωνίες που αλυσοδένουν το λαό και μετασχηματίζουν την κηδεμονία σε απροσχημάτιστη ξενοκρατία, μετατρέποντας τη χώρα σε τροϊκανή μπανανία με τους διάφορους γκαουλάιτερ Ράιχενμπαχ σε ρόλο τοπικού έπαρχου κυβερνήτη. Είναι επίσης, οι απροκάλυπτες, ωμές επεμβάσεις στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, το ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων από πρόθυμους εντολοδόχους και φερέφωνα, τα τελεσίγραφα και οι εντολές που διαμηνύουν προς άμεση εκτέλεση, χωρίς να αφήνουν την παραμικρή χαραμάδα στους ντόπιους υπηρέτες τους.
Το καθεστώς της εξάρτησης και της υποτέλειας περνά τώρα μια βαθιά κρίση που οξύνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Στη βάση αυτή οξύνονται και όλες οι αντιθέσεις που διαπερνούν την κοινωνία και πρώτα - πρώτα η κυριότερη απ’ αυτές, η αντίθεση ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές Αμερικάνους και Ευρωπαίους, την ντόπια πλουτοκρατική ολιγαρχία και τα πολιτικά τους φερέφωνα και στηρίγματα από τη μια πλευρά και το λαό από την άλλη».
Και ακριβώς από αυτή τη σύντομη ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας στη χώρα μας, η Ιδρυτική Διακήρυξη της ΠΑΑΣ, συνόψιζε την κεντρική πολιτική κατεύθυνση και τους πρωταρχικούς στόχους πάλης της ως εξής:
«Σε αυτές τις συνθήκες, το πραγματικό ζήτημα που προβάλλει δεν είναι να προσανατολιστεί ο λαός και η Αριστερά στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι και στην αναζήτηση δήθεν αριστερών κυβερνήσεων, αλλά να στραφεί σταθερά στο δρόμο του λαϊκού, εξωκοινοβουλευτικού αγώνα, για να ανατραπεί η πολιτική της πείνας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης σαν αναπόσπαστο τμήμα του γενικότερου αγώνα του λαού μας, για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤO, για την ανατροπή της διπλής κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης για Δουλειά, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία».
Σε αυτή την κεντρική πολιτική κατεύθυνση που χάραξε και πάλεψε η ΠΑΑΣ πρέπει να επιμείνει και να συνεχίσει σταθερά και αποφασιστικά την πάλη της.
Όχι σαν μια μετωπική «ομπρέλα» που θα στεγάζει ένα διεσπαρμένο δίκτυο σχημάτων που θα λειτουργούν ως πολιτικά υποκείμενα της περιοχής τους στο «περίπου», αλλά σαν μια κεντρική μετωπική πολιτική συνεργασία δυνάμεων συγκροτημένη στη βάση ενός δεσμευτικού σταθερού πολιτικού προσανατολισμού αμοιβαία αποδεκτού.
Έχοντας εξασφαλίσει αυτές τις αναγκαίες πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις, θα πρέπει η ΠΑΑΣ να απευθυνθεί, τολμηρά και αποφασιστικά προς τα κάτω, σε ανένταχτους αγωνιστές, στη νέα γενιά, σε έναν ολόκληρο κόσμο που υποφέρει και συνθλίβεται από τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά και να τον καλέσει σε συμπόρευση και συστράτευση.
Στη βάση ενός τέτοιου προσανατολισμού, κινήθηκε και θα συνεχίσει να παλεύει το Μ-Λ ΚΚΕ στα πλαίσια της ΠΑΑΣ και στηριγμένο σε όσα κοινά με το ΚΚΕ (μ-λ) έχουν κατακτηθεί, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αναζωογονηθεί και να πάρει σάρκα και οστά η υπόθεση της ΠΑΑΣ, να προχωρήσει κεντρικά και τοπικά η συγκρότησή της, για να κάνει αισθητή την παρουσία και δράση της, δίνοντας τη δική της αγωνιστική συμβολή στην υπόθεση του λαϊκού, δημοκρατικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

πηγή: Μ-Λ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου