Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΗΠΑ - ΕΕ μάχονται λυσσασμένα για να αποσπάσουν την Ουκρανία από την επιρροή της Ρωσίας και να τη θέσουν κάτω από την κυριαρχία τους

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhINC-d34i3Be3BIqzomkmG-C10xAu6jujTWoRjNV_t4Gc_Kljcf1J-PB1jJqaMd9s4UUifIUWl_gKW6Dm-u36pBajPWYqPjoiW0JrPH_5PD0daXlORQTMzXMA11XMtOnbMJkxle9TrNAE/s1600/ukraine-diadhlvtes-hpa-ee.jpgΑσΦ: Το κείμενο γράφτηκε πριν την παραίτηση Γιανουκόβιτς

Στα πρόθυρα εμφυλίου βρίσκεται η Ουκρανία, καθώς το Κίεβο συγκλονίζεται από πολύνεκρες διαδηλώ­σεις και ένοπλες συγκρούσεις, που καθο­δηγούνται από τις οργανωμένες και εξοπλισμένες από τη Δύση ακροδεξιές συμμορίες, ενώ μέχρι και σενάρια διχοτόμησης της χώρας εξυφαίνονται στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Επίσημα βεβαι­ωμένο αποτέλεσμα των συγκρούσεων  είναι ο θάνατος δεκά­δων και ο τραυματισμός  εκατοντάδων ανθρώπων.
Αρκετά χρόνια η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πεδίο άγριου  ανταγωνισμού  ανάμεσε στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και στη μέγκενη  αυτή του ανταγωνισμού  συνθλί­βεται ο λαός της Ουκρανίας. Η άγρια διαμάχη για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής  κλιμακώνεται επικίνδυναμε τους Αμερικάνους και Ευρω­παίους ιμπεριαλιστές να μάχονται λισσασμένα για να αποσπάσουν την Ουκρανία από τη ζώνη επιρροής της Ρωσίας  και να τη θέσουν κάτω από τον έλεγχο και την κυριαρχία τους.
Το Ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών και οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν τελεσίγραφο για τον άμεσο τερματισμό της αναταραχής, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, «θα ληφθούν βαρύτατα μέτρα». Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας κάλεσε τους διαδηλωτές, που είχαν καταλάβει στρατιωτική λέσχη να εκκενώσουν το κτήριο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης του στρατού. Την ίδια ώρα, ο «Δεξιός Τομέας», μια ακροδεξιά, εθνικιστική οργάνωση που πρωτοστατεί στις ταραχές, κάλεσε τα μέλη και τους φίλους της να κατέβουν ένοπλοι στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, προκειμένου να εμποδίσουν ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας - μια ανοιχτή πρόσκληση σε ένοπλη δράση. Κάθε μέρα πληθαίνουν οι αναφορές για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νεοναζιστικής Πανουκρανικής Ένωσης στις διαδηλώσεις και αποκαλύπτονται σενάρια για μία άλλη Συρία της Ανατολικής Ευρώπης.
Γεγονός είναι ότι η Ουκρανία των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της (1991).
Στην κατάσταση αυτή η ΕΕ συγκαλεί έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρθούν μέτρα σε βάρος της Ουκρανίας. Το Βερολίνο και το Παρίσι, απειλούν με κυρώσεις τη χώρα. Αντίστοιχα η Μόσχα δίνει  σκληρή απάντηση στην ΕΕ, την οποία κατηγορεί για ενθάρρυνση κλιμάκωσης της κρίσης.
Ωστόσο καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της Ουκρανίας διαδραματίζουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους New York Times «Σε βάθος χρόνου, στόχος της κυβέρνησης Ομπάμα είναι να προωθήσει στην Ουκρανία συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και θα ανοίξουν το δρόμο για οικονομική ενίσχυση από το ΔΝT».
Προκειμένου να το καταφέρουν, η κυβέρνηση Ομπάμα εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει ακόμη και τις πιο εξτρεμιστικές δυνάμεις του πολιτικού σκηνικού στην Ουκρανία, όπως το ακροδεξιό και νεοναζιστικό κόμμα “Σβόμποντα”. Ο ηγέτης του “Σβόμποντα”, Τιανχνίμποχ, έχει τους τελευταίους τρεις μήνες συνεχείς επαφές με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, τα οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας, ομολογεί κυνικά η Νούλαντ.
Στόχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είναι μόνο να επιβάλλει μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση, αλλά να απομακρύνει από το προσκήνιο τους ανθρώπους, που προωθεί το Βερολίνο στη χώρα. «Ο Βιτάλι Κλίτσκο θα πρέπει να μείνει εκτός κυβέρνησης και να κάνει τα μαθήματά του», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο. Τέτοιες αναφορές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι το κόμμα του Κλίτσκο χρηματοδοτείται απευθείας από γερμανικά ιδρύματα ερευνών που ελέγχονται από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.
Αποκαλυπτικές
 υποκλοπές
Οργιάζουν, στο παρασκήνιο, οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις και ραδιουργίες για την κατεύθυνση, που πρέπει να οδηγηθεί η Ουκρανία.
Χτυπητό παράδειγμα οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί της Αμερικανίδας υφυπουργού Νούλαντ, αρμόδιας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Ασία. Η Νούλαντ κρίθηκε από την Ουάσινγκτον η πιο κατάλληλη για να «χειριστεί» το Ουκρανικό πρόβλημα. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών προέρχεται από το στενό κύκλο των πιο αντιδραστικών δυνάμεων, που πλαισίωναν τον Μπους όταν ξεκινούσε την παγκόσμια «σταυροφορία» του ενάντια στον λεγόμενο «άξονα του κακού».
Από τις προφορικές οδηγίες, που δίνει η Νούλαντ, στον υφιστάμενό της, Αμερικανό πρεσβευτή στο Κίεβο, που υποκλάπηκαν από τους Ρώσους και διέρρευσαν στο διαδίκτυο προκύπτουν:
Οι σοβαροί διαγκωνισμοί ΗΠΑ και ΕΕ για τις Ουκρανικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Νούλαντ: οι προσπάθειες εμπλοκής του ΟΗΕ θα πρέπει να υπερισχύσουν της θέσης της ΕΕ, λέγοντας: «Να πάει να γ***θεί η ΕΕ». Ξεσκεπάζεται το ψεύτικο και υποκριτικό ενδιαφέρον για την ευημερία δήθεν του Ουκρανικού λαού, για την οποία κόπτονται οι ιμπεριαλιστές. Η διαρροή επιβεβαιώνει ότι η Ουάσιγκτον απαιτεί να έχει τον πρώτο λόγο στις Ουκρανικές εξελίξεις κύρια μέσω του μηχανισμού της στον ΟΗΕ. Δεν παραχωρεί την πρωτοβουλία στους, κατά τα άλλα, Ευρωπαίους συμμάχους της, που επιμένει να τους αναθέτει ρόλο αβανταδόρου και πρόθυμου υποστηρικτή των δικών της στρατηγικών επιλογών.
Οι ΗΠΑ κομπάζουν για την προάσπιση των δημοκρατικών και λαϊκών ελευθεριών (των άλλων χωρών) την ίδια ώρα που μηχανορραφούν στα κρυφά σχεδιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις. Στον ίδιο «διάλογο» η Νούλαντ υποδεικνύει στον Αμερικανό πρεσβευτή, την προτίμηση της Ουάσιγκτον στον  Γιάτσενουκ, δηλαδή στο κόμμα της Τιμοσένκο, «που έχει την εμπειρία στα οικονομικά» καθώς δεν πιστεύει «ότι είναι καλή ιδέα» σε μία νέα σύνθεση της κυβέρνησης να πρέπει να συμμετάσχει ο ανταγωνιστής του, (στα πλαίσια της αντιπολίτευσης), πρώην πυγμάχος, Κλίτσκο, ο οποίος προφανώς συνδέεται στενότερα με το Βερολίνο.
Το θόρυβο που ξέσπασε από τη διαρροή της απαράδεκτης «συνομιλίας» Νούλαντ, οι ΗΠΑ αξιοποιώντας την απόλυτη κυριαρχία τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προσπάθησαν να τον μετατοπίσουν κατηγορώντας τη Μόσχα για υποκλοπή ιδιωτικών συνομιλιών. Για «ένα νέο χαμηλό επίπεδο για τα τεχνάσματα της Ρωσίας» μίλησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όταν ακόμα παραμένουν νωπές οι αποκαλύψεις Σνόουντεν, για παρακολουθήσεις συνομιλιών των πολιτικών προσωπικοτήτων ολόκληρου του πλανήτη, φίλων και αντιπάλων των ΗΠΑ, αποτελεί πραγματικό θράσος η έκφραση της αμερικανικής δυσφορίας για την υποκλοπή της συνομιλίας Νούλαντ.
Στο μεταξύ σε ανοικτή επίθεση ενάντια στην ΕΕ τάχθηκε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Λαβρόφ, σε κοινή συνέντευξη, που είχε με το Γερμανό ομόλογό του Στάινμαγερ.
Από τη μεριά του ο Στάινμαγερ αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΕ απέναντι στους εξ Ανατολών γείτονές της, συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία στην αναζήτηση πολιτικών λύσεων. Τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ένα γεωπολιτικό παιχνίδι, για μια ζώνη επιρροής που κληροδοτήθηκε από τον ψυχρό πόλεμο και ακόμα περισσότερο για έναν ελιγμό κατά της Ρωσίας».
Αυτή η συγκρατημένη υποτίθεται στάση του Βερολίνου (έναντι της γραμμής ΗΠΑ-Νούλαντ) απέναντι στη Ρωσία ανατράπηκε κιόλας από την υποκινούμενη, από τις πιο επιθετικές δυνάμεις αιματηρή «λαϊκή εξέγερση» των τελευταίων ημερών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου