Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Κυβερνητικός ανασχηματισμός για εκτόνωση της λαϊκής πίεσης και καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών για αλλαγή πολιτικής

Ίδια και απαράλλακτη αντιλαϊκή πολιτική
Μπροστά στην πλατιά καταδίκη της συγκυβέρνησης στις Ευρωεκλογές, ο Σαμαράς προκειμένου να εκτονώσει τη λαϊκή πίεση, να κατευνάσει τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση του κόσμου, να δείξει πως “πήρε το μήνυμα των εκ­λογών” προχώρησε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, που  αποκαλύφθηκε ως ένα στημένο σκηνικό απάτης και δημαγωγίας, σαν μια προπαγανδιστική επιχείρηση αντιδραστικής χειραγώγησης που ξεφούσκωσε γρήγορα και με πάταγο.
Ο υποτιθέμενος “σαρωτικός” ανασχηματισμός θα ξεκινούσε από το υπουργείο Οικονομικών και θα αφορούσε την αλλαγή της ασκούμενης εξοντωτικής οικονομικής πολιτικής και τις παραιτήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Όταν κατέκατσε ο θόρυβος που ξεσήκωσε η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ είχαμε τελικά τη μεταπήδηση του Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για να
συνεχίσει από νέο πόστο το έργο του θεματοφύλακα της μνημονιακής πολιτικής και στη θέση του υπουργού Οικονομικών, τον Χαρδούβελη, διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου  του πρωθυπουργού – ανδρείκελου Παπαδήμου, που “δια­πραγ­ματεύθηκε”, προώθησε και εφάρμοσε τα βάρβαρα μέτρα του δεύτερου Μνημονίου το 2011-12.
   Και για να μην υπάρχει καμιά αμφισβήτηση για τη συνέχιση και απαρέγκλιτη εφαρμογή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής μετά την τοποθέτηση του Χαρδούβελη, είχαμε την εξευτελιστική προσταγή του εκπροσώπου του γερμανικού ιμπεριαλισμού, Σόιμπλε πως “η αλλαγή προσώπου  στη θέση του Υπουργού Οικονομικών δεν συνεπάγεται καμία αλλαγή πολιτικής”.
   Μια προσταγή που δεν προσδιορίζει μόνο τα όρια της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής αλλά και το καθεστώς της απροκάλυπτης ξενοκρατίας και του νεοαποικιακού ελέγχου που ασκείται πάνω στη χώρα από τους ξένους ιμπεριαλιστές δυνάστες.
   Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή το γεγονός πως η παραίτηση ενός Γ. Γραμματέα, του Θεοχάρη, προκάλεσε την έκδοση δριμύτατων ανακοινώσεων της Προεδρίας της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα κύκλοι της υπενθύμιζαν πως στην πενταμελή επιτροπή που θα ορίσει το νέο Γ. Γραμματέα εσόδων του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, συμμετέχει ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας!
Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης του κόσμου που στήθηκε με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό έπεσε στο κενό καθώς επίσης βγήκαν στη φόρα γι' άλλη μια φορά οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η συγκυβέρνηση Σαμαρά προς την τρόικα για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής και των βάρβαρων μέτρων των υποδουλωτικών μνημονίων όλο το επόμενο διάστημα.
Έτσι, στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε στη δημοσιότητα την επόμενη του κυβερνητικού ανασχηματισμού, υπάρχει συνημμένη επιστολή των Σαμαρά, Στουρνάρα, Προβόπουλου προς την τρόικα, με ημερομηνία 14 Μάη, δέκα μέρες δηλαδή πριν τις Ευρωεκλογές, με την οποία διαβεβαιώνουν ότι “είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν αναγκαία για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με το Ταμείο για την υιοθέτηση οποιωνδήποτε σχετικών δράσεων ενόψει των επικαιροποιήσεων των πολιτικών που περιέχονται στο Μνημόνιο, και σε συμφωνία με τις πολιτικές που προβλέπει το Ταμείο σε παρόμοιες διαβουλεύσεις”.
Την προεκλογική περίοδο, δηλαδή, που ο Σαμαράς δημαγωγούσε ασύστολα ότι βάζει τέλος και “σκίζει” τα Μνημόνια, αλλά και στη μετεκλογική φάση που επιδίωξε με τον ανασχηματισμό να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες για αλλαγή πολιτικής, αποκαλύπτεται πως είχε δεσμευτεί και διαβεβαίωνε τα αφεντικά του ότι η κυβέρνησή του είναι “έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος” και ότι είναι έτοιμη επίσης “να υιοθετήσει οποιεσδήποτε σχετικές δράσεις για την επικαιροποίηση των Μνημονίων”.
Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση που δεσμεύεται απέναντι στους πάτρονές της, στην κατεύθυνση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, των νέων προαπαιτούμενων και επικαιροποιήσεων, θα κινηθεί δουλικά και πειθήνια η ανασχηματισμένη κυβέρνηση Σαμαρά.
Το “Ταμείο”, δηλαδή το ΔΝΤ, με την έκθεσή του προσδιορίζει με ακρίβεια τι σημαίνει “επίτευξη των στόχων του προγράμματος” και ποια νέα αντιλαϊκά μέτρα θα απαιτηθούν για κάτι τέτοιο. Θα χρειαστούν, διαμηνύει, 7,7 δις ευρώ μέχρι το 2017 για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και 12,6 δις ευρώ για το χρηματοδοτικό κενό, προκειμένου να επιτευχθούν “οι στόχοι του προγράμματος”. Αυτά για να καλυφθούν προϋποθέτουν νέο δάνειο, όπως επανειλημμένα έχουν δηλώσει ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ, και επομένως νέο Μνημόνιο και μέτρα.
Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχει δεσμευτεί να πάρει  η κυβέρνηση είναι νέες καρατομήσεις σε μισθούς και συντάξεις, διαιώνιση και ένταση της φοροληστείας, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ομαδικές απολύσεις που ξεκίνησαν ήδη στη Χαλυβουργία Ελλάδας, με την απόλυση 45 εργαζομένων που ενέκρινε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου