Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Οικοδομικές εργασίες υπό 43οC στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία. Παρέμβαση συνδικαλιστή της ΕΡΓ.Α.Σ εκλεγμένου εκπροσώπου στο ΕΚΑ

 Μισθωτή σκλαβιά στις εργατικές «φυτείες» της Ελλάδας 

Η πολύ υψηλή θερμοκρασία που επικρατούσε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (26.6) στη Λαμία (άνω των 40οC) είχε  μετατρέψει τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες σε πραγματικό άθλο.

Παρά το γεγονός αυτό, όποιοι τόλμησαν να περπατήσουν έστω και για λίγα λεπτά στο κέντρο της πόλης θα διαπίστωσαν ότι στην Πλατεία Πάρκου το μεσημέρι, όπου η θερμοκρασία ήταν  άνω των 43οC συνεργείο εκτελούσε, πλήρως εκτεθειμένο στον καύσωνα, εργασίες πλακόστρωσης στο πλαίσιο της ανάπλασης.

Οι εργασίες εκτελούνταν, σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες, κατά παράβαση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει  την άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.

Παρά το γεγονός ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων Φθιώτιδας είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση για την προστασία από τον καύσωνα δεν είχε γίνει κάποια παρέμβαση για να διακοπούν οι εργασίες.

Συνδικαλιστής της ΕΡΓ.Α.Σ και εκλεγμένος εκπρόσωπος στο ΕΚΑ επιδίωξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τα αρμόδια τοπικά συνδικαλιστικά όργανα για να καταγγείλει το γεγονός και να ζητήσει παρέμβαση, κάτι που αρχικά απέβη άκαρπο. Στη  συνέχεια επικοινώνησε με τοπικό ειδησεογραφικό site αναδεικνύοντας το θέμα.

Η ανάδειξη του θέματος υποχρέωσε τον Δήμαρχο Λαμιέων να επικοινωνήσει με τον καταγγέλλοντα συνδικαλιστή-εκπρόσωπο ο οποίος του έθεσε το ζήτημα ότι πρέπει να παρέμβει, έστω και καθυστερημένα, ως  προϊσταμένη αρχή του έργου.

Πράγματι μετά από αυτές τις ενέργειες το συνεργείο  σταμάτησε τις εργασίες και αποχώρησε από την πλατεία αν και την ίδια ώρα άλλο συνεργείο εκτελούσε οικοδομικές εργασίες σε ιδιωτικό κτιριακό έργο, στην πάνω πλευρά της πλατείας.

Κατόπιν στον καταγγέλλοντα συνδικαλιστή της ΕΡΓ.Α.Σ απευθύνθηκε  και ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Φθιώτιδας με τον οποίον συζητήθηκε η αναγκαιότητα παρέμβασης του συνδικάτου, με την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο λόγω της αποθράσυνσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με τις πλάτες της κυβέρνησης, την απουσία ελέγχων από το ΣΕΠΕ κλπ.

Δεδομένου ότι επίκειται και νέο κύμα καύσωνα απαιτείται η παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος, η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, για την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σε αυτές τις συνθήκες.


https://www.e-prologos.gr/wp-content/uploads/%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%A3-17-1024x576-1024x585.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου