Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Μ-Λ ΚΚΕ: Για τη συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές και την Αποχή

 

Λένε ορισμένοι ότι η θέση να βγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να οδηγεί σε μη συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Θεωρούν ότι η συμμετοχή αντιφάσκει με την έξοδο, εξασθενίζει τον αγώνα κατά της ΕΕ και εξωραΐζει το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ. Σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους, σωστή θέση είναι η Αποχή από τις ευρωεκλογές.

Το Μ-Λ ΚΚΕ, όπως είναι γνωστό, συμμετέχει στις ευρωεκλογές, και προβάλλει τη θέση «Έξω η Ελλάδα από την ΕΕ». Μάλιστα, δεν υπάρχει κανένας άλλος από όσους παίρνουν μέρος στις ευρωεκλογές, που να εκφράζει τη θέση αυτή απερίφραστα και χωρίς διφορούμενα.

Εμείς θεωρούμε πως η θέση μας για έξοδο από την ΕΕ δεν αντιφάσκει σε τίποτε με τη συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια σημαντική πολιτική μάχη. Δεν την αποφεύγουμε και δεν φυγομαχούμε. Εφ’ όσον στο υπάρχον εκλογικό σύστημα της χώρας μας ο νόμος δεν απαγορεύει (προς το παρόν τουλάχιστον) τη συμμετοχή μας (σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κομμουνιστικά κόμματα, οργανώσεις και σύμβολα απαγορεύονται) δεν θα απεμπολήσουμε μόνοι μας το δικαίωμα να παίρνουμε μέρος και να συμμετέχουμε στις εκλογές, είτε πρόκειται για την ελληνική Βουλή είτε για το ευρωκοινοβούλιο. Συμμετέχουμε για να προβάλλουμε τις απόψεις του κινήματος που αντιπροσωπεύουμε, επιδιώκοντας να φτάσει η φωνή μας όσο πιο μακριά μπορεί. Μέσα σε συνθήκες όπου υψώνονται αυθαίρετα αντιδημοκρατικά εμπόδια εξοστρακισμού, οικονομικής πίεσης και φίμωσης των απόψεων που αμφισβητούν την ΕΕ και καταγγέλλουν την κυρίαρχη πολιτική.

Συμμετέχουμε προβάλλοντας εξάλλου όχι μόνο τη θέση για έξοδο από την ΕΕ, αλλά και για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη χώρα και τον εργαζόμενο λαό της πατρίδας μας, όπως και τους αγώνες γενικότερα των λαών, τις εξελίξεις και την κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη του μαζικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, σε αντίθεση με κάθε πολιτική τάση ιδιώτευσης, αποστράτευσης και αποφυγής των δυσκολιών που καλλιεργεί το σύστημα.

Όσοι ισχυρίζονται πως η συμμετοχή στις ευρωεκλογές εξωραΐζει την ΕΕ και το ευρωκοινοβούλιο, στην πράξη εξωραΐζουν αθέλητα οι ίδιοι τις εθνικές εκλογές και το ελληνικό κοινοβούλιο. Στο οποίο κατά τα άλλα, τα περισσότερα και σημαντικότερα νομοσχέδια, ψηφίζονται και γίνονται νόμοι του ελληνικού κράτους ακριβώς για να ευθυγραμμίσουν και προσαρμόσουν την ελληνική νομοθεσία στις «οδηγίες» των Βρυξελλών.

Αποχή λοιπόν από τις ευρωεκλογές «για να μη νομιμοποιήσουμε την ιμπεριαλιστική εξάρτηση». Δηλαδή, το αν θα «νομιμοποιήσουμε» ή «δεν θα νομιμοποιήσουμε» την ιμπεριαλιστική εξάρτηση (!), καθορίζεται απ’ το αν θα κάνουμε ή όχι αποχή. Όσο για τη συμμετοχή μας, κάτω από τις ίδιες πολιτικές συνθήκες, στις εκλογές για την ελληνική Βουλή, εδώ καθώς φαίνεται, σε πλήρη αντίθεση με τα προηγούμενα, δε χωράει ούτε υποψία «νομιμοποίησης» της εξάρτησης, εδώ δεν «επικυρώνεται» με τη συμμετοχή η λεηλασία των εργαζομένων, δεν νομιμοποιείται η επίθεση που εξαπολύουν τα ευρωπαϊκά (και αμερικανονατοϊκά) αφεντικά ενάντια στα δικαιώματά μας. Πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι ενώ το ευρωκοινοβούλιο είναι «διακοσμητικό» και τις αποφάσεις δεν τις παίρνουν οι ευρωβουλευτές, αλλά οι ιθύνοντες του ιμπεριαλισμού, αντίθετα για το ελληνικό Kοινοβούλιο ισχύει τελικά κάτι άλλο; δηλαδή ποιοι παίρνουν εδώ τις αποφάσεις; αν όχι οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα – υπηρέτες της ολιγαρχίας και πάνω απ’ όλους οι ξένοι κηδεμόνες και συνεταίροι τους στη λεηλασία της χώρας, στην καθυπόταξη του λαού και στη σύνθλιψη των δικαιωμάτων του.

Όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να πουδράρουν και να ωραιοποιούν το ρόλο του ελληνικού Κοινοβουλίου, που πολύ πιο έντονα από ποτέ, ειδικά σ’ όλη τη μνημονιακή περίοδο, εξασφάλισε την πλήρη απαξίωσή του στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας και επιβεβαίωσε το ρόλο του διεκπεραιωτή των αποφάσεων των ξένων δυναστών της χώρας.

Νομίζουν άραγε όσοι προπαγανδίζουν την Αποχή, πως αντιμάχονται έτσι πιο δυναμικά και πιο αποτελεσματικά την ΕΕ; Στην πραγματικότητα επικεντρώνοντας στην Αποχή, θέτουν τα ζητήματα της ΕΕ και όλα τα άλλα σημαντικά ζητήματα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Η εφαρμογή της λαθεμένης αυτής πρακτικής, δεν ενισχύει όπως φαντάζονται οι εκφραστές της τον αγώνα κατά της ΕΕ, αλλά τον υποβαθμίζει, στενεύοντας το περιεχόμενο της μαζικής δουλειάς και παραγνωρίζοντας τη σημασία της πλατιάς απεύθυνσης για δράση κατά της ΕΕ.

Το Μ-Λ ΚΚΕ θεωρεί πως, στις σημερινές συνθήκες, η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, αν σωστά αξιοποιηθεί, ως ένα βήμα καταγγελίας της πολιτικής του ιμπεριαλισμού και της αστικής τάξης, καμιά νομιμοποίηση και κανένα εξωραϊσμό δεν κάνει, αντίθετα μπορεί να συμβάλει στην πλατιά προβολή και ζύμωση μέσα στους εργαζόμενους της γραμμής των κομμουνιστών, της γραμμής «έξω η Ελλάδα από την ιμπεριαλιστική ΕΕ». Και αυτό ακριβώς κάνει τώρα με την πλούσια δράση που αναπτύσσει πανελλαδικά το Μ-Λ ΚΚΕ.
Όταν το κίνημα και η συνείδηση του λαού θα φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που θα θεωρεί τις εκλογές φάρσα και τη συμμετοχή του σ’ αυτές τροχοπέδη για την προώθηση των μεγάλων ανατρεπτικών στόχων του, τότε είναι βέβαιο πως καμιά διάκριση δεν θα κάνει ανάμεσα σε βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές.

 Μ-Λ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου