
Τα πλατιά λαϊκά στρώματα βιώνουν πρωτοφανείς
συνθήκες στερήσεων, φτώχειας, εκμετάλλευσης και ανασφάλειας
Τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία επιχειρούν με νέες «λύσεις»
να χειραγωγήσουν και να εκτονώσουν τους κοινωνικούς κραδασμούς
Οι όλο και πιο βαριές και ασήκωτες αντιλαϊκές συνέπειες της κυβερνητικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, το όργιο διαφθοράς των κυβερνητικών «αρίστων» που κατακλύζει την ελληνική κοινωνία, η αποκρουστικότητα του «επιτελικού κράτους» Μητσοτάκη που λειτουργεί ως κέντρο προπαγανδιστικού ψεύδους και εξαπάτησης και ως μηχανισμός εξοργιστικής συγκάλυψης των εγκλημάτων της πολιτικής του και τρομοκράτησης όσων αντιδρούν σε αυτήν, έχουν φέρει την κυβέρνηση της ΝΔ σε μια πανθομολογούμενη πορεία σοβαρής πολιτικής φθοράς, που δυσκολεύεται να την ανακόψει.
Μιας πολιτικής φθοράς η οποία, θα πρέπει να τονισθεί, δεν έχει
επέλθει από την, ουσιαστικά, ανύπαρκτη και κατακερματισμένη αστική
κοινοβουλευτική αντιπολίτευση η οποία και έχει υπονομεύσει τη λαϊκή
κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και, σε
μεγάλο βαθμό, έχει στηρίξει τα αντιλαϊκά νομοθετήματά της στη Βουλή.
Η
σημαντική πτώση της πολιτικής επιρροής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του
κόμματος της ΝΔ, που καταγράφεται, οφείλεται στη διευρυνόμενη
αποδοκιμασία της πολιτικής της από τον ελληνικό λαό που έχει εκφρασθεί
και με σημαντικές μαζικές κινητοποιήσεις του.
Αποδοκιμασία που έχει πριονίσει την αλαζονική κυριαρχία της κυβέρνησης της ΝΔ στο αστικό πολιτικό σκηνικό και προβληματίζει τόσο τη ΝΔ όσο και συνολικά το πολιτικό σύστημα, όσον αφορά το πού θα στραφεί το ρεύμα λαϊκής αποστροφής προς την κυρίαρχη αστική πολιτική. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα έχει πυροδοτήσει τώρα κινήσεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό, που άλλες συνδέονται με το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων κομμάτων (περιπτώσεις Τσίπρα, Σαμαρά), άλλες με συζητήσεις μιας ανακύκλωσης γνωστών δυνάμεων και παραγόντων σε σχηματισμούς νέας συγκόλλησής τους, άλλες με διεργασίες για αναδιατάξεις στο εσωτερικό των αστικών κομμάτων.
Σημαντικό μέρος αυτών των κινήσεων λαμβάνουν χώρα μέσα στο κυβερνητικό κόμμα. Είναι γνωστές από αρκετό καιρό οι διαφωνίες που εκφράζουν οι πρώην αρχηγοί της ΝΔ Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς σε πτυχές της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκης κυρίως για τα εθνικά θέματα αλλά και για «θεσμικά» θέματα. Πέρυσι ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια επίδειξη πυγμής και ελέγχου του κόμματος της ΝΔ και εξοβελισμού εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική του, διέγραψε τον πρώην αρχηγό της ΝΔ και πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για την κριτική που του ασκούσε, ανοίγοντας ένα ρήγμα στο κόμμα της ΝΔ που σήμερα εγκυμονεί και τη δημιουργία νέου κόμματος από τον διαγραφέντα. Απέφυγε, ωστόσο, να κάνει κάτι παρόμοιο με τον Κ. Καραμανλή, αν και αυτός συνέχισε τη δημόσια κριτική του, προφανώς για να αποφύγει μια διευρυμένη ρήξη στη ΝΔ.
Ωστόσο, από την ημερομηνία ρήξης με το Σαμαρά ως σήμερα οι διχόνοιες μέσα στο κυβερνητικό κόμμα, με αφορμή αποφάσεις και ενέργειες της ηγεσίας του που πρόσθεσαν πολιτικό κόστος στη ΝΔ, απλώθηκαν. Η απομάκρυνση ψηφοφόρων από τη ΝΔ που έχει φέρει η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη εντείνει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και γκρίνιες. Τα απανωτά γεγονότα που έχουν συντελέσει σε αυτό, όπως ο χειρισμός της υπόθεσης των Τεμπών, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η απόφαση κλεισίματος καταστημάτων των ΕΛΤΑ, η κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια έχουν γίνει λαβή για να εκδηλωθούν δημόσιες διαφοροποιήσεις στελεχών της ΝΔ από την πολιτική Μητσοτάκη, κόντρες και «μπηχτές» μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και έντονες διαμαρτυρίες βουλευτών, οι οποίες αναδύουν ένα κλίμα αναβρασμού και μια κυοφορούμενη κρίση.
Στην υπόθεση των Τεμπών εκτός από τον Αντ. Σαμαρά που δημόσια επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων και την κατηγόρησε τους πολίτες που θέλουν να τους συμπαρασταθούν» και την κατηγόρησε τις προηγούμενες μέρες, σε συνέντευξή του, ότι αντιμετωπίζει τους γονιούς των Τεμπών «χωρίς ψυχή και χωρίς ήθος», υπήρξε και παρέμβαση στη Βουλή του υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια που πήρε αποστάσεις από τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη απέναντι στο αίτημα του απεργού πείνας του Π. Ρούτσι. Αποστάσεις που προεκτάθηκαν και στην επόμενη δήλωσή του πως «δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη σαν αντικείμενο άσκησης πολιτικής και διχασμού της κοινωνίας», η οποία εκλήφθηκε ως διαφοροποίηση και από τη μητσοτακική εκδικητική απόφαση για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου έχει ξεχυθεί ένας οχετός διαφθοράς κυβερνητικών στελεχών που φτάνει ως τα ανώτερα νεοδημοκρατικά κλιμάκια και μέσα στο Μέγαρο του Μαξίμου, όσο μεγαλώνουν οι αποκαλύψεις, που έχουν στρέψει ακόμα και μεγάλο μέρος της κομματικής και εκλογικής βάσης της ΝΔ, ιδιαίτερα στους αγρότες, ενάντια στην κυβερνητική ηγεσία, τόσο εντείνεται η εσωκομματική αναστάτωση και η δυσφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Ενώ άρχισαν να εκδηλώνονται και συμπτώματα διενέξεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, όπως το πρόσφατο συμβάν, όπου ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου για τα αγροτικά θέματα Γρ. Βάρρας διαψεύδει κατάθεση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Μ. Βορίδη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Η ανακοίνωση κλεισίματος 204 καταστημάτων του ΕΛΤΑ, καθώς προκάλεσε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που άσκησαν άμεση πίεση στους βουλευτές της ΝΔ, ιδιαίτερα αυτούς που εκλέγονται στην επαρχία, άνοιξε ένα ακόμη γύρο εσωτερικών αντιθέσεων μέσα στο κυβερνητικό κόμμα. Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, μια σειρά βουλευτές της διαμαρτυρήθηκαν για την ανακοίνωση κλεισίματος ταχυδρομείων, με εκφράσεις όπως «έχουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουμε τώρα κι αυτά», «με εσάς ισχύει το “ο κερατάς το μαθαίνει τελευταίος”», «δεν αντέχω άλλο να απολογούμαι, δεν έχω ενημερωθεί και δεν συμφωνώ», «πάρτε το πίσω, δεν μπορούμε να το στηρίξουμε κοινοβουλευτικά αύριο αυτό το πράγμα», «ξεχείλισε το ποτήρι» κ.ά., που δείχνουν και το εσωτερικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μέσα στη ΝΔ. Οι εσωκομματικές αντιθέσεις σε αυτήν την υπόθεση έφτασαν σε τέτοιο σημείο, που ο Κυρ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να προβεί σε χειρισμούς εκτόνωσής τους, αναβάλλοντας και μη φέρνοντας στη Βουλή την απόφαση για το κλείσιμο καταστημάτων των ΕΛΤΑ και οδηγώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ Γρ. Σκλήκα σε παραίτηση.
Η πρόσφατη πρωτοβουλία 11 βουλευτών της ΝΔ να καταθέσουν ερώτηση στην κυβέρνηση για το αν θα πάρει και ποια μέτρα για τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αποτέλεσαν μια ακόμα εκδήλωση αντιπολιτευτικού χαρακτήρα προς τα πεπραγμένα της μητσοτακικής ηγεσίας.
Ο κλοιός της κοινωνικής δυσαρέσκειας που σφίγγει τη ΝΔ την έχει βγάλει από την περίοδο μιας εσωτερικής συνεκτικότητας που της έδινε η άνετη εκλογική κυριαρχία της. Τα επεισόδια εσωτερικών εντάσεων έχουν πυκνώσει, ενώ έχει δημιουργηθεί κιόλας και το πρώτο ρήγμα στις γραμμές της μετά τη διαγραφή Σαμαρά που μπορεί, αν ο τελευταίος δημιουργήσει νέο κόμμα, να προκαλέσει αποσκίρτηση σημαντικού κομματιού της δεξιάς εκλογικής βάσης της.
Αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο ενισχύθηκε μετά την, πριν λίγο καιρό, δημόσια τοποθέτηση στενού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά που καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά του Κυρ. Μητσοτάκη γράφοντας ότι έχει «αποτύχει πλήρως» και ότι δεν είναι η «μοναδική λύση κυβερνησιμότητας», όπως «παρουσιάζεται σήμερα», αλλά «το πιο σοβαρό πρόβλημα». Και ακόμα πιο πολύ ενισχύθηκε από τη σχεδιασμένη συνέντευξη που έδωσε ο Αντ. Σαμαράς, πριν λίγες μέρες, στην οποία ξεδίπλωσε μια συνολική αντιπαράθεση προς την ηγεσία Μητσοτάκη που συμπεριέλαβε εκτός από τα εθνικά θέματα, για τα οποία ασκεί από καιρό κριτική, και μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Ο Αντ. Σαμαράς κατέκρινε το χειρισμό της κυβέρνησης στην υπόθεση των Τεμπών. Ειρωνεύτηκε και στιγμάτισε τον Κυρ. Μητσοτάκη για τον ισχυρισμό του ότι «δεν ήξερε τίποτα» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Χαρακτήρισε «τελείως λάθος» την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και κατέδειξε την κυβερνητική πολιτική ως υπεύθυνη για το ότι «οι δείκτες στην οικονομία δεν είναι καθόλου καλοί». Μίλησε για «διπλωματικούς ευτελισμούς» στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία, όπως είπε, «ξεπλένει την Τουρκία». Κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτακη για «αλαζονεία και θεσμική απρέπεια», ότι «θέλει ένα κόμμα με ιδιοκτήτη που να λειτουργεί σα να διοικεί εταιρεία» και ότι έχει «μεταλλάξει» τη ΝΔ σε «υβρίδιο Σημιτικού ΠΑΣΟΚ με μπλε χρώμα». Ο Αντ. Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ιδρύσει κόμμα.
Η συνέντευξη Σαμαρά από πολλούς εκτιμήθηκε ως προάγγελος εξελίξεων
στη «δεξιά πολυκατοικία». Το περιεχόμενό της έδειξε και ποια ζητήματα
αποτελούν τα σημεία τριβών στο εσωτερικό της ΝΔ, στα οποία εστιάζει ο
Αντ. Σαμαρας για να συσπειρώσει κομμάτι της και τμήμα του εκλογικού
σώματος της ΝΔ γύρω του, στην προοπτική τού να ηγηθεί νέου δεξιού
κόμματος. Έδειξε ακόμα πως ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκει να κτίσει
προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν τη δημιουργία κόμματος, μια βασική εκ
των οποίων για ένα κόμμα της Δεξιάς είναι η καλή παραδοσιακή σχέση με
τις ΗΠΑ. Από αυτήν την άποψη, το σημείο της συνέντευξής του που απέδωσε «αντιτραμπισμό» στον Κυρ. Μητσοτακη και αδυναμία επαφής του με τον Τράμπ, σε συνδυασμό με το ότι ο ίδιος διαπιστώνει να έχει «συναντίληψη»
με τον Τραμπ σε μια σειρά θέματα, είχε ένα πολύ συγκεκριμένο νόημα και
στόχο συμβατό με την επιδίωξη ίδρυσης ακροδεξιού κόμματος.
Οι
παραπάνω εξελίξεις δείχνουν καθαρά πως η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη έχει μπει
σε μια νέα φάση, όπου έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο αυξημένη κοινωνική
αποστροφή άλλα και αυξημένα εσωτερικά προβλήματα. Προβλήματα που έχουν
κατευθείαν αντίκρυσμα στη μείωση της δύναμής της και της εκλογικής
επιρροής της και που μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη από μια κάθοδο
κόμματος Σαμαρά που θα της φέρει κομματικές διαρροές και θα αποσπάσει
μερίδιο ψηφοφόρων της.
Όλα αυτά δείχνουν ότι μια κρίση σοβεί στο κόμμα της ΝΔ. Αυτό ομολογούσε και ο Κ. Καραμανλής σε δημόσια ομιλία του, πριν ένα μήνα, όταν απευθυνόμενος κυρίως στο νεοδημοκρατικό ακροατήριο έλεγε πως υπάρχει «κρίση απαξίωσης, κρίση απονομιμοποίησης, κρίση αμφισβήτησης και απόρριψης του θεσμικού πλαισίου και του πολιτικού συστήματος» και «οδεύουμε προς μείζονα θεσμική κρίση», που αν αγνοηθεί, θα «βαδίσουμε ολοταχώς σε πολιτική κρίση πρώτου μεγέθους»…
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου