«Η Αλβανία δεν πωλείται» Πρωτοφανές κύμα λαϊκών διαδηλώσεων

 

Οι πρωτοφανείς, μαζικές και παρατεταμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλβανία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, αναδεικνύοντας τη γενικευμένη συσσωρευμένη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια.
Αιτία και αφορμή των κινητοποιήσεων αποτέλεσε η πολυτελής επένδυση του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά το ακατοίκητο νησί Σαζάν στην Αδριατική, καθώς και αρκετές εκατοντάδες εκτάρια της προστατευόμενης λιμνοθάλασσας Βιόσα–Νάρτα, ενός ευαίσθητου παράκτιου υγροβιότοπου που φιλοξενεί φλαμίνγκο, φώκιες και περιοχές ωοτοκίας θαλάσσιων χελώνων, προβλέπει δε τη μετατροπή της περιοχής σε πολυτελές θέρετρο, με τη δημιουργία συγκροτήματος 10.000 ξενοδοχειακών κλινών.

Η αλβανική κυβέρνηση, μέσω του νόμου περί «στρατηγικών επενδύσεων», έχει θεσπίσει ένα πλαίσιο ουσιαστικά άνευ όρων εκποίησης του πλούτου της χώρας. Σύμφωνα με αυτό, όταν ένας «στρατηγικός επενδυτής» επιλέξει να αποκτήσει ένα οικόπεδο για την επένδυσή του, ο ιδιοκτήτης διαθέτει προθεσμία 90 ημερών για να διαπραγματευθεί την τιμή πώλησης. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, το κράτος απαλλοτριώνει το οικόπεδο έναντι ενός ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και το παραχωρεί στον στρατηγικό επενδυτή.
Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές τόσο στο καθεστώς προστασίας της περιοχής όσο και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι αλλαγές αυτές, που θεσπίστηκαν το 2024, άνοιξαν τον δρόμο για την «τουριστική ανάπτυξη της περιοχής» κατά την κυβέρνηση, στο όνομα της οποίας ολόκληρη η χώρα τίθεται προς πώληση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στα τέλη Μαΐου ξεκίνησαν στην περιοχή διαμαρτυρίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, όταν κατασκευαστικές εταιρείες τοποθέτησαν μεγάλους φράχτες με συρματοπλέγματα στην προτεινόμενη περιοχή ανάπτυξης στη Σβέρνιτσα της νότιας Αλβανίας, εμποδίζοντας την πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών σε μια παραλία που μέχρι τότε ήταν ελεύθερα προσβάσιμη.
Σκηνές ωμής καταστολής, με σεκιουριτάδες να επιτίθενται σε διαδηλωτή και να τον σέρνουν κατά μήκος ενός γκρεμού, ενώ ταυτόχρονα απειλούσαν άλλους διαδηλωτές που επιχειρούσαν να αφαιρέσουν τους φράχτες και να σταματήσουν τις εργασίες, πυροδότησαν την περαιτέρω γιγάντωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες μια πρωτοφανής, για τα μετασοσιαλιστικά δεδομένα της χώρας, παλλαϊκή κινητοποίηση, με δεκάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Καθημερινά πραγματοποιούνται συνεχείς διαδηλώσεις στα Τίρανα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με κυρίαρχο αίτημα την αντίθεση στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου της Αλβανίας. Στο κίνημα αυτό η νεολαία, και ιδιαίτερα η φοιτητική νεολαία, δίνει ξεκάθαρα τον τόνο. Ταυτόχρονα, είναι εμφανές, όμως, ότι οι κινητοποιήσεις έχουν αγκαλιαστεί από τα πλατιά λαϊκά στρώματα της χώρας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διασπορά, καθότι ουσιαστικά έχουν εξελιχθεί σε όχημα γενικότερης απόρριψης της κυρίαρχης κυβερνητικής πολιτικής, τόσο της κυβέρνησης Ράμα όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης Μπερίσα, της διαχρονικής διαφθοράς, αλλά και της εκτεταμένης φτωχοποίησης του λαού. Ιδιαίτερη θέση στα πλακάτ και στα συνθήματα κατέχει η μεγάλη πληγή της χώρας: ο ξεριζωμός και η μαζική μετανάστευση, που έχουν ερημώσει την Αλβανία και έχουν ωθήσει σχεδόν ολόκληρη τη νέα γενιά στην αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής στο εξωτερικό.

Η προκλητική στάση της κυβέρνησης, με δηλώσεις όπως «Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να σταματήσει (εννοεί το έργο) όσο βρίσκομαι εγώ εδώ», η οποία άλλοτε αποδίδει την αντίθεση στο έργο σε παραπληροφόρηση και άλλοτε σε ξένα συμφέροντα, πολιτικούς αντιπάλους ή δημόσια πρόσωπα που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την επένδυση, φαίνεται όχι μόνο να μην ανακόπτει τις κινητοποιήσεις, αλλά αντιθέτως να οξύνει ακόμη περισσότερο τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

πηγή:  Λαϊκός Δρόμος

Σχόλια


Θέσεις και κείμενα για το 7ο συνέδριο

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων