Σελίδες

Text Widget

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: Γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: Γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Μπ. Μπρεχτ

Ετικέτες

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΑ: ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ, ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ!


ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!
Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ, ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ!
Η ένταση στην περιοχή μας κλιμακώνεται επικίνδυνα, στα όρια της πολιτικής ανάφλεξης, μετά την επιβεβαίωση της κατάρριψης από τη Συρία του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που εκτελούσε αποστολή κατασκοπείας βαθιά μέσα στον εναέριο χώρο της Συρίας, πάνω, σχεδόν, από τη Λαττάκεια, σε χώρο που είναι εγκατεστημένες υπερσύγχρονες Συριακές πυροβολαρχίες Ρωσικής προέλευσης και κοντά στη Ρωσική Ναυτική βάση (βλ. ρεπορτάζ εδώ)

 Έγκυροι αναλυτές τόνιζαν ότι η Τουρκία μπορεί να έχει συνηθίσει να κάνει, σχεδόν, ανενόχλητη το «τσαμπουκά» στο Αιγαίο αλλά μάλλον βρήκε το «μάστορά» της όταν επιχείρησε ανάλογο ρόλο με τη Συρία.
Από καιρό η Τουρκία, αξιοποιώντας τη Συριακή κρίση, έχει συνταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ σε μια επεμβατική απόπειρα περαιτέρω αποσταθεροποίησης του αυταρχικού Συριακού καθεστώτος, με στόχο να ενισχύσει την επιρροή της στη Συρία και όχι μόνο, με τη βοήθεια της ανόδου στην εξουσία στη Δαμασκό φιλικών δυνάμεων μουσουλμανικής κατεύθυνσης.
Αυτή την ώρα ο κίνδυνος μιας επικίνδυνης στρατιωτικής αντίδρασης της Τουρκίας εναντίον της Συρίας (στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή όχι) είναι ορατός, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει και σε γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος οφείλουν να μείνουν μακριά από κάθε άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε στρατιωτικές προκλήσεις και αντίθετα να διαδραματίσουν ένα ουσιαστικό φιλειρηνικό ρόλο με αντίστοιχες πρωτοβουλίες!
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Η ΕΝΤΑΣΗ!
Όσον αφορά το ρεπορταζιακό μέρος της υπόθεσης τώρα, την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-4 «πάνω από τα χωρικά της ύδατα» επιβεβαίωσε ο στρατός της Συρίας, αλλά και το γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν. Δύο πιλότοι αγνοούνται. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται καθώς οι σχέσεις τους είναι αρκετά τεταμένες το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Συρία.
«Η αεράμυνά μας κατέρριψε ένα στόχο που πέρασε στον εναέριο χώρο μας πάνω χωρικά μας ύδατα το απόγευμα της Παρασκευής. Αποδείχθηκε ότι το εν λόγω αεροσκάφος ήταν ένα τουρκικό μαχητικό», δήλωσε πηγή από το συριακό στρατό.
Το Φάντομ F-4 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Μεσόγειο, νοτιο-δυτικά της επαρχίας Χατάι της Τουρκίας, κοντά στις ακτές της Συρίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Συρία το μαχητικό παραβίασε τον ενάεριο χώρο, από δυτική κατεύθυνση στις 11:40 τοπική ώρα την Παρασκευή.
Το αεροσκάφος χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και καταρρίφθηκε στη θάλασσα ανοικτά των ακτών της επαρχίας της Λατάκειας. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοούμενων πιλότων συνεχίζονται.
Μετά την επιβεβαίωση της είδησης το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία θα καθορίσει τη στάση της και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα όταν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.
Η Τουρκία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, εξετάζει αν θα πρέπει να κινηθεί μόνη της ή ως μέλος του ΝΑΤΟ ή αν θα πρέπει να ζητήσει υποστήριξη από άλλες χώρες.
«Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και πρόσθεσε πως «θα γίνουν όσες ενέργειες απαιτούνται». Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως είναι συνηθισμένο τα μαχητικά αεροσκάφη να μπαίνουν στον εναέριο χώρο άλλων κρατών για λίγα λεπτά εξαιτίας της ταχύτητάς τους και σημείωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το αν το αεροσκάφος κατερρίφθη εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.
To βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρωθυπουργός συγκάλεσε στην Αγκυρα σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, του υπουργού Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΑ πτέραρχου Μεχμέτ Ερτέν και του διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
Η Τουρκία έχει στραφεί ενάντια στον πρόεδρο της Συρίας Μπασαρ Αλ Άσαντ με αφορμή την βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.
Η Άγκυρα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία ενός Καταφυγίου εντός της Συρίας για τους αντικαθεστωτικούς, μέσω ακόμα και μίας στρατιωτικής επέμβασης, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με την έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Τουρκία μεταδίδει πως «πρόκειται για μία δραματική κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, οι σχέσεις των οποίων είναι κακές εδώ και αρκετούς μήνες, ιδιαίτερα από τότε που ο Συριακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ενός τουρκικού προσφυγικού καταυλισμού».
«ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ» ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ
Η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν τους ισχυρότερους σύμμαχους του Άσαντ στο εξωτερικό και έχουν αντιταχθεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση στη Συρία, υποστηρίζοντας πως το ειρηνευτικό σχέδιο του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, είναι ο μόνος τρόπος για επίλυση της κρίσης.
Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι κάλεσε τον Σύρο ομόλογό του «να κάνει πολλά περισσότερα το καθεστώς ώστε να εφαρμόσει τις προτάσεις Ανάν», αλλά επισήμανε πως και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να πείσουν τους αντάρτες «να σταματήσουν τη βία».
Μάλιστα ο Sergei Lavrov υποστήριξε πως οι αρχές της Συρίας δηλώνουν έτοιμες να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις από τις πόλεις αν κάνουν το ίδιο και οι αντάρτες.
Υπενθυμίζεται πως ο Κόφι Ανάν, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την Παρασκευή, κάλεσε τα κράτη που έχουν επιρροή και στις δύο πλευρές –καθεστώς και αντιπολίτευση- να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Ανάν ζήτησε και τη συμμετοχή του Ιράν, στενού συμμάχου του Άσαντ, ωστόσο οι δυτικοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σε αυτό το ενδεχόμενο.
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Δυτικές πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι πάνω από 15.000 είναι οι νεκροί στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2011. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 96 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 50 πολίτες, σκοτώθηκαν χθες σε επεισόδια βίας σε όλη τη Συρία.
Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εντείνει την πίεση στις αντιμαχόμενες πλευρές και υποστήριξε ότι το Ιράν θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια προσεχή σύνοδο για την κρίση και να αποτελέσει «μέρος της λύσης».
Η νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων και της καταστολής στη Συρία εμπόδισαν την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) να απομακρύνει άμαχους, τραυματίες και ασθενείς από την πόλη Χομς.
Η υπηρεσία συντονισμού για ανθρωπιστικά θέματα του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωπου έχουν πλέον ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

πηγη: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου